Yoghurt kan een goed alternatief zijn voor room in sauzen en dressings. Doordat het een gefermenteerd product is mag je het niet te hoog verhitten. Laat yoghurt niet meekoken, maar werk je gerecht er op het einde mee af, anders kan je saus schiften.
Een fris alternatief voor room is yoghurt. Dit product kun je goed gebruiken in sauzen en dressings. Houd er wel rekening mee dat je yoghurt niet te hoog mag verhitten omdat het een gefermenteerd product is.
Als alternatief kun je kiezen voor kookroom of room culinair (ca 20% vet) of de light-varianten daarvan zoals kookroom light (8 vet%). Deze alternatieven bevatten minder verzadigd met maar geven gerechten zoals een quiche wel een vergelijkbare smaak.
Ook als slank alternatief voor zure room in roomsoepen en dressings of als basis voor dipsauzen is yoghurt zeer geschikt. Gebruik yoghurt ook als slank alternatief voor room en kokosmelk en maak hiermee sauzen, soepen en eenpansgerechten af. De saus kan daardoor iets zuurder smaken.
Vervang slagroom, zure room en crème fraîche door yoghurt of kwark of een andere roomvervanger, geschikt voor koken of verrijken of opkloppen: zie het kader hieronder.
Je kunt je slagroom natuurlijk in de supermarkt kopen, maar je kunt er ook voor kiezen om het zelf te maken. Super vers en daarom extra lekker van smaak. Met dit recept maak jij in een handomdraai verse slagroom met behulp van een blender. Alles wat je nodig hebt is een blender, volle melk en roomboter.
Aangezien de meeste kwark in de supermarkt feitelijk meer met yoghurt dan met kwark te maken heeft, kan je het prima vervangen door yoghurt. Zeker als je gewoon zo een bakje eet als tussendoortje of dessert.
Wat dacht je van vegan slagroom of plantaardige yoghurt? Beide geven een dikkere structuur aan je gerecht. Een scheutje sojamelk kan ook al wonderen verrichten. Vegan roomkaas, roomspread of crème fraiche geeft je soep meer room.
Ongeklopte slagroom om dingen romig te maken, zoals soep of quiche, kun je vervangen door andere soorten room. Die kookroom die je nog altijd in de kast hebt staan, werkt bijvoorbeeld prima. In quiches kun je slagroom ook vervangen door een scheutje volle melk.
Je denkt er niet meteen aan, maar yoghurt en kwark kun je ook gebruiken in de bereiding. Yoghurt en kwark zijn dan een alternatief voor kookroom. Let er met deze zuivelproducten wel op dat het niet gaat schiften wanneer je het warm maakt en laat het niet meekoken.
Het ligt eraan voor welke toepassing je de room wil gebruiken. In sauzen of soepen kun je kook- en slagroom prima verwisselen, met een iets magerder of vetter resultaat. Wil je het opkloppen, bijvoorbeeld voor een toef op warme chocolademelk of naast een stuk appeltaart, dan kun je daar alleen slagroom voor gebruiken.
Je kunt Slagyoghurt naturel opkloppen en serveren óf opkloppen in combinatie met 20-30% fruitpuree. Decoreer met vers fruit of granola. Zo serveer je een luchtige yoghurt in een handomdraai! Lekker en puur!
Hou er rekening mee dat de echt magere vervangers het meest geschikt zijn in koude gerechten, denk aan Griekse yoghurt of kwark. De iets vollere vervangers, dus bijvoorbeeld kookroom, zijn het meest geschikt voor warme gerechten.
Slagroom is ook vetter dan zure room, en staat daarmee ongeveer gelijk aan het vetgehalte van crème fraîche. Bij die 2 zit het verschil in de smaak. Crème fraîche is iets frisser en zuurder dan slagroom, maar je kunt het op dezelfde manier gebruiken.
De kans op schiften is daardoor klein. Er zijn verschillende merken koks- of kookroom in de winkel verkrijgbaar. Koffiemelk is een ingedikte melk met een hoog vetgehalte en is daardoor prima te gebruiken als vervanger voor room. Gebruik bij voorkeur volle koffiemelk.
Kookroom is eigenlijk een light-versie van de gewone slagroom. Het is in principe hetzelfde product, maar dan met minder vet.Dat betekent dat je het niet kunt stijfkloppen.
Sla jij de slagroom van koemelk liever over? Nou, kokosslagroom is een superfijn vegan alternatief voor gewone slagroom. Met een blikje van deze pure kokosroom klop je in 2 minuten een lekkere bulk met luchtige slagroom die stevig genoeg is voor een lekkere toef.
Kookroom vervangen door sojaroom, kokosmelk of haverroom
Kookroom is zo onwijs makkelijk te vervangen door een plantaardige variant zoals sojaroom of eentje op basis van linzenproteïne. Er zijn ook varianten op basis van haver, maar die kunnen ook wat dunner zijn.
Qua structuur en smaak komt de volle kwark het dichtst bij creme fraiche. Yoghurt zou eventueel ook nog gaan maar dan wordt het wel waterig, en koffiemelk zou ik echt niet proberen.
- Net als gewone yoghurt en bijvoorbeeld kefir bevat Griekse yoghurt goede bacteriën (probiotica) die een bijdrage leveren aan gezonde darmen en een goede spijsvertering. - Griekse yoghurt bevat over het algemeen drie keer zoveel eiwitten als gewone yoghurt.
Yoghurt bevat meer calcium, maar kwark weer meer vitamine B12 en meer kalium. Maar dit maakt de één niet gezonder dan de ander. Kwark is dus niet per se gezonder dan yoghurt. Zorg altijd voor variatie in je voedingspatroon, ook bij de keuze voor kwark of yoghurt, om van de voordelen van beide producten te profiteren.
Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor de magere of halfvolle yoghurt, en dan de 'naturel' variant zonder toegevoegd suiker. Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker.