De 10 meestvoorkomende waarden wereldwijd zijn: vrijheid, eerlijkheid, respect, verdraagzaamheid, rechtvaardigheid, gelijkheid, vrede, vriendelijkheid, liefde, en veiligheid.
En de mate waarin je zelfvertrouwen hebt, is de mate waarin je vertrouwt op jezelf dat je het kunt. Eigenwaarde is een term uit de psychologie. Het beslaat een veel groter gebied dan zelfvertrouwen. Het het is het complete beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft.
Jouw waarden zijn jouw drijfveren. Het laat zien wat jou motiveert, wat jij belangrijk vindt en hoe jij wilt leven en zijn. Als mens, partner, ouder, vriend, collega, ondernemer, werknemer, student enz. Ons dagelijks handelen is, vaak onbewust, op onze waarden gebaseerd.
Zelfvertrouwen is, zoals het woord al zegt, het vertrouwen dat je in jezelf hebt. Het is een realistische kijk op je eigen kunnen; het vertrouwen dat je zelf taken en hindernissen aankunt. In de positieve psychologie is de theorie dat zelfvertrouwen een balans is tussen vaardigheid en waardigheid.
Eigenwaarde (ook zelfwaarde), zelfrespect of eigendunk is een term uit de psychologie. Het is het beeld dat een mens op emotioneel niveau van zichzelf heeft. Deze mening over de eigen persoon kan reëel zijn, en overeenkomen met de mening van anderen, en kan ook te positief of negatief zijn.
Bij zelfwaardering gaat het om jouw waardering voor jezelf. En dan je waardering voor alle kanten van jezelf: je karaktereigenschappen, je vaardigheden, je normen en waarden, je uiterlijk en je sterke én zwakke kanten. Je zelfwaardering heeft veel impact op het vertrouwen dat je in jezelf hebt.
Waarden zijn bepaalde dingen die iemand of een groep mensen belangrijk vinden. Zo heb je bijvoorbeeld eerlijkheid, vrijheid of rechtvaardigheid als waarden.
Kernwaarden zijn de dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Ze kunnen heel persoonlijk zijn, dus niet iedereen heeft altijd dezelfde kernwaarden. Kernwaarden geven weer waardoor jij als mens gemotiveerd wordt. Het zijn de waarden die passen bij je overtuigingen en die bepalen welke keuzes je in het leven maakt.
Liefde is een persoonlijke waarde en mocht dat voor jou ook zijn, dan is dat een belangrijke motor die jou aanzet tot activiteiten. Persoonlijke waarden bepalen nu eenmaal ons doen en laten voor een groot deel samen met de bijbehorende overtuigingen en normen.
Sommige termen als zelfacceptatie, zelfwaarde, zelfbegrip of zelfbeeld worden vaak door elkaar gebruikt en zijn vergelijkbaar met eigenwaarde.
Positieve eigenwaarde betekent een gunstige kijk op jezelf, waardoor je een bepaalde mate van innerlijke rust hebt en persoonlijke voldoening. Positieve eigenwaarde zorgt ervoor dat je lekker in je vel zit, jezelf waardeert, dat je je geliefd voelt, dat je er mag zijn gewoon vanwege wie je bent.
Sociale waarden als delen, geven, elkaar helpen, vertrouwen, liefde, reputatie en aanzien, milieu en wederkerigheid. Deze waarden binden een samenleving.
Waarde: Geduld
Norm: Je legt iets opnieuw uit als iemand iets niet begrijpt.
Trots is het gevoel van eigen waarde, dat degene bezit die fierheid heeft. Dikwijls wordt trots gebruikt voor een gevoel van eigenwaarde dat ongegrond is. Inbeelding is trots op eigenschappen of voorrechten, die men niet heeft, of in mindere mate heeft dan men zich voorstelt.
Kernwaarden zijn diep verankerde overtuigingen die ons beeld en ons oordeel, filteren over onszelf en over anderen. De kwaliteiten die je bezit zeggen vooral waar je goed in bent en HOE je dingen doet.
Enkele voorbeelden van slechte, ongezonde waarden: Je altijd goed willen voelen (bijv. door eten, drank, drugs, etc.) Door iedereen geliefd willen zijn (people pleasen)
Wat is het verschil met waarden? Waarden hebben te maken met wat voor jou belangrijk is, waar jij je voor wilt inzetten, terwijl normen jouw huishoudboekje zijn van wat 'moet' van jezelf of wat 'niet mag' van jezelf. Waarden kunnen evenals normen een persoonlijke drijfveer zijn.
Met je waarden laat je zien wat je belangrijk vindt en wat je goed vindt. Een paar voorbeelden van waarden: vrijheid, saamhorigheid, tolerantie, solidariteit, trouw en gelijkheid.
Mensen die integer zijn hebben een hekel aan: slijmen of beslijmd worden. hypocriete houding. leugen en bedrog.
Om jezelf meer te waarderen moet je allereerst positiever gaan leren kijken naar je zelf. Je kan pas de waardering van anderen toelaten als je onafhankelijk van andere mensen jezelf waardeert. Wees dankbaar voor wie jij bent, wat je kan en hoe je leven is.
Gebruik alleen optimistische en positieve woorden voor jezelf en wanneer je met anderen praat. Begin iedere dag met een positieve gedachte over jezelf. Wees bewust van negatieve gedachten en vervang deze door een positieve. Geef niet op, ga door met het vervangen van negatieve gedachten door positieve.
Een zelfbeeld ontstaat in de loop van je leven door de ervaringen die je meemaakt, de omgeving waarin je opgroeit en de mensen waar je mee opgroeit. Als deze ervaringen negatief zijn geweest, omdat je bijvoorbeeld bent gepest of vaak bent buitengesloten, ontwikkel je hiermee vaak een negatief of laag zelfbeeld.