Ja, een levensverzekering dekt zelfdoding, tenzij dit gebeurt binnen het eerste jaar na de inwerkingtreding van het verzekeringscontract. De wet stelt dat de levensverzekering dekking biedt in geval van zelfdoding van de verzekerde, tenzij dit minder dan één jaar na de inwerkingtreding van het contract gebeurt.
Is zelfmoord verzekerd? Zelfdoding wordt in de polisvoorwaarden van uitvaartverzekeringen en overlijdensrisicoverzekeringen uitgesloten. Dat wil zeggen dat er geen uitkering volgt.
Een zelfdoding kost de maatschappij 2,8 miljoen euro, 113 wil meer aandacht voor preventie. 2,8 miljoen euro. Zoveel kost het de maatschappij als één persoon in ons land zelfmoord pleegt. Zelfmoordpreventielijn 113 liet dat uitrekenen.
De Schuldsaldoverzekering dekt niet:
het overlijden van de verzekeringnemer na zelfmoord binnen het jaar dat volgt op de inwerkingtreding van het contract; het overlijden van de verzekeringnemer in België door deelname aan een (burger)oorlog.
Een overlijdensrisicoverzekering (orv) keert uit als je voor een bepaalde datum overlijdt. De uitkering stelt jouw partner of nabestaanden bijvoorbeeld in staat de hypotheek (deels) af te lossen en zo in de woning te kunnen blijven wonen.
Een levensverzekering is een verzamelnaam voor een groep verzekeringen die te maken hebben met het leven van een verzekerde; Binnen deze groep vallen onder meer uitvaartverzekering en overlijdensrisicoverzekering, maar ook bijvoorbeeld lijfrente- of kapitaalverzekeringen.
De gevolgen van geen overlijdensrisicoverzekering zijn vooral voor de nabestaanden. Wanneer je niet verzekerd bent voor het risico om te overlijden en je overlijdt plotseling, dan kunnen zij in vervelende financiële problemen terecht komen.
Ja, een levensverzekering dekt zelfdoding, tenzij dit gebeurt binnen het eerste jaar na de inwerkingtreding van het verzekeringscontract. De wet stelt dat de levensverzekering dekking biedt in geval van zelfdoding van de verzekerde, tenzij dit minder dan één jaar na de inwerkingtreding van het contract gebeurt.
SparenDe schuldsaldoverzekering die u afsluit bij een woonlening beschermt niet enkel uw partner, maar ook andere erfgenamen. Alleen al daarom is ze dus ook wel nuttig voor alleenstaanden. Wettelijk bent u dus niet verplicht om bij het aangaan van een woonlening ook een schuldsaldoverzekering af te sluiten.
Met een levensverzekering kunt u een uitkering verzekeren die levenslang duurt. U verzekert bijvoorbeeld een bedrag van € 500 per maand. U heeft dan de zekerheid dat u gedurende uw gehele leven dat bedrag ontvangt. Een bankspaarproduct keert uit tot er geen spaarsaldo meer op de rekening staat.
Zoals we hierboven al uitlegden, is (een poging tot) zelfdoding in Nederland, België en Suriname niet strafbaar. Hierop zijn wel enkele uitzonderingen. Een zelfmoordpoging is strafbaar als je hiermee niet alleen je eigen leven, maar ook dat van anderen in gevaar brengt.
Zelfdoding (zelfmoord, suïcide) en pogingen tot zelfdoding vormen een frequent probleem in onze samenleving. In meer dan 90% van de gevallen heeft de persoon een voorgeschiedenis van psychische problemen, meestal stemmingsstoornissen of middelenmisbruik (alcohol, drugs, geneesmiddelen).
Bij levensverzekeringen geldt het zelfstandig recht op uitkering. Wat houdt dat in? De verzekeringnemer wijst bijvoorbeeld zijn echtgenoot, kinderen of erfgenamen als begunstigde aan. De begunstigde krijgt een eigen recht op de uitkering uit de levensverzekering.
Een levensverzekering is een verzekering die uitkeert bij overlijden of op een vooraf afgesproken moment. Je bouwt met een levensverzekering een bepaald kapitaal op, dat je in de toekomst voor verschillende doelen kunt gebruiken. Bijvoorbeeld om je hypotheek af te lossen.
De overlijdensrisicoverzekeraar keert het geldbedrag uit aan de begunstigden. Dit zijn de (rechts)personen wie de verzekeringsnemer heeft genomineerd om de uitkering van de polis te ontvangen na uw overlijden. Is er niemand specifiek genomineerd? Dan wordt gekeken naar de erfgenamen van de verzekerde.
Het is niet zo dat een schuldsaldoverzekering verplicht is als je een woonkrediet wilt afsluiten. Veel bankiers geven evenwel die indruk. Er bestaat geen verplichting! Niettemin kan het wel zinvol zijn om een schuldsaldoverzekering te nemen, maar dat hoeft niet bij de bank waar jij jouw hypotheeklening afsluit.
Als u ook na de betalingsherinnering de premie niet betaalt, dan wordt uw verzekering gereduceerd. Dat betekent dat u verzekerd blijft zolang de premies die u eerder stortte, volstaan om het overlijdensrisico te dekken. Op het moment dat de premies niet langer volstaan, bent u niet meer verzekerd.
Wanneer kan ik een schuldsaldoverzekering opzeggen? Net zoals bij andere verzekeringen kan je jouw schuldsaldoverzekering jaarlijks opzeggen. Je dient dan drie maanden voor de vervaldag jouw verzekeraar daarvan op de hoogte te stellen.
Het is heel goed mogelijk om een overlijdensrisicoverzekering op het leven van iemand anders dan uzelf of uw partner af te sluiten. U betaalt dan de premie en krijgt ook de uitkering als de verzekerde (uw partner of een ander) overlijdt.
Verzekeringen zoals de uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering keren alleen uit bij overlijden. Maar er zijn ook lijfrentepolissen of bepaalde kapitaalverzekeringen die op een afgesproken datum, bij leven, een uitkering geven. Ook een beleggingsverzekering en spaarverzekering kunnen uitkeren bij leven.
Je hebt niet altijd een overlijdensrisicoverzekering nodig. Bijvoorbeeld omdat je alleen bent of omdat je partner ook het huis kan betalen als jouw inkomen wegvalt. Bij veel banken hoeft dit ook niet. En voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt dit sowieso niet.
Bij veel verzekeraars ligt de maximale eindleeftijd tussen de 75 en 80 jaar, maar dit verschilt per verzekeraar. De maximale leeftijd die je mag hebben op het moment van afsluiten ligt rond de 70 jaar. Uiteraard betaal je een relatief hoge premie als je een overlijdensrisicoverzekering op die leeftijd afsluit.
Het DELA LeefdoorPlan is een overlijdensrisicoverzekering waarmee u uw nabestaanden beschermt tegen financiële problemen als u komt te overlijden. Wanneer u of uw partner komt te overlijden is het voor uw nabestaanden niet altijd mogelijk om de lopende vaste lasten te betalen.