Om te voorkomen dat de vis bederft, wordt deze dus meerdere keren ingevroren en ontdooid. Dit betekent dat de 'verse' vis die je in de supermarkt koopt, eigenlijk al een hele tijd geleden gevangen is en meerdere keren is ingevroren geweest.
Dat komt omdat flash-freezing de textuur, smaak en versheid van net gevangen zalm behoudt. Die "verse" zalm in de winkel? Dat is waarschijnlijk eerder ingevroren vis die is ontdooid om te worden tentoongesteld .
Dat kan prima, zolang de vis die je verwerkte in je gerecht vers was. Ook voor vis geldt de belangrijke regel dat ontdooide producten in geen geval opnieuw ingevroren mogen worden.
Ze worden gekweekt in omstandigheden die zijn ontworpen om ze gezond en ziektevrij te houden. Ze worden bijna altijd ingevroren voordat ze naar winkels en restaurants worden verzonden .
Zo is 'verse' vis uit de supermarkt vaak eerst ingevroren geweest. Op het etiket van de voorverpakte vis staat dan de term 'ontdooid'. Verse vis bij de visboer en de groothandels is vaak niet eerst ingevroren geweest.
De zogenaamde 'verse' vis is eigenlijk net zo ingevroren geweest als de vis in het vriesvak! Sterker nog, je betaalt soms wel drie keer zoveel voor deze 'verse' vis.
Het Voedingscentrum is duidelijk: gekweekte zalm in Nederlandse supermarkten is niet ongezond. “In Nederland worden voedingsmiddelen streng gecontroleerd. Er zijn ook strenge regels rondom antibiotica of andere dingen voor kwekerijen.
Een vertrouwde visafdeling in een supermarkt kan echter nog steeds volkomen veilig zijn . Voor zalm is gekweekte zalm (in plaats van wild gevangen of zoetwater) eigenlijk veiliger voor rauwe consumptie, omdat de incidentie van parasieten veel lager is in gekweekte vis vanwege een meer gecontroleerde omgeving.
Gezond visje
In principe maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, vis uit de diepvries en vis in blik zijn allemaal goed voor je. Voor je gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij gezouten vis moet je denken aan gerookte zalm, gerookte paling of ansjovis.
EatingWell legt uit dat hoewel "verse" vis zou moeten verwijzen naar vis die nog nooit in de vriezer heeft gelegen, dit zelden het geval is. Het woord vers wordt meestal gebruikt voor de eenvoud van marketingdoeleinden, en de verse vis bij de kassa van uw supermarkt is hoogstwaarschijnlijk gevuld met zeevruchten die eerder zijn ingevroren .
Ja, het is over het algemeen veilig om rauwe zalm in te vriezen en later te koken . Invriezen helpt de versheid van de zalm te behouden en voorkomt de groei van schadelijke bacteriën. Zorg ervoor dat u de zalm goed inpakt om vriesbrand te voorkomen en volg de juiste ontdooiprocedures voordat u hem kookt.
De herkomst is bij verse vis nauwelijks te herleiden door het vaak ingewikkelde productieproces. Een verse vis wordt tijdens de productie (potentieel) meerdere keren ingevroren en dus vaker ontdooid. Verse vis is dus niet per se verser dan die uit de diepvries, maar wel veel duurder.
Is de vis al uit de vacuüm verpakking? Verpak het dan in luchtdichte diepvrieszakken en voorzie die van een invriesdatum. Plaats het in de vriezer bij minimaal -18°C; gebruik als die aanwezig is, de superfrost-knop om snel te kunnen invriezen.
Enkel door vis te bevriezen (liefst tot onder de -20 graden Celsius), of te verhitten (liefst tot boven de 65 graden) kunnen de parasieten of bacteriën gedood worden. Bij rauwe vis is dit echter niet het geval, waardoor de kans op besmetting groter is dan wanneer je je stukje zalm lekker bakt of op de grill gooit.
Terwijl een sterrensushirestaurant vis van die kwaliteit kan gebruiken, voldoet de vis die u in de supermarkt koopt mogelijk niet aan die standaard. In plaats van op hun woord te vertrouwen, kunt u uw zalm uitharden om uw eigen sushi, zalmtartaar en meer te maken .
Rose legt uit: " Invriezen vernietigt niet de belangrijkste voedingsstoffen in zalm, zoals eiwitten, omega-3-vetzuren, vitamine A en D en essentiële mineralen ." Clerk bevestigt dat invriezen deze mineralen vasthoudt.
De zalm van Albert Heijn komt uit Noorwegen.
“Of het eten van zalm schadelijk kan zijn, hangt af van diverse factoren, waaronder de oorsprong van de vis (wild of gekweekt), de aanwezigheid van contaminanten zoals PCB's, pesticiden, zware metalen, antibiotica, en de gebruikte kleurstoffen.
Ook deze vis wordt tegenwoordig vaak aan boord van het schip bevroren en wordt voor verkoop ontdooid. Wetenschappelijk onderzoek, dat werd uitgevoerd door Norwegian Institute of Nutrition and Seafood Research (NIFES), concludeerden dat de kwaliteit van deze verse vis kwalitatief net zo goed is als de bevroren vis.
Veilig. Geen zorgen sushi-eters, rauwe zalm is over het algemeen veilig om te eten. Wat wel belangrijk is, is dat de vis altijd van een betrouwbare leverancier komt, dus van een supermarkt, vishandelaar of restaurant.
Risico's van rauwe zalm die u moet kennen
Om deze reden raadt de Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) aan om alle zeevruchten te koken tot ze een interne temperatuur van 145°F hebben bereikt. Als u van plan bent om rauwe zalm te eten, is het het beste om vis te eten die is ingevroren of snel is ingevroren .
'Kortom: Ja, je kunt rauwe zalm eten als deze op de juiste manier is bewaard en bereid .
De term 'vers' is niet wettelijk vastgelegd. Vis die eerder bevroren is geweest kan later ontdooid zijn en als vers aan jou als klant verkocht worden. Op het etiket staat dan 'ontdooid'. Het mag dus verse vis worden genoemd ook al is de vis ingevroren geweest.
De winnaar
Eervolle vermelding voor de zalm van Albert Heijn die maar een tiende van een punt minder scoorde. Conclusie: Vind je smaak veel belangrijker dan uitzicht? Shop dan je gerookte zalm bij Albert Heijn.
Ja. Dit product valt in de schijf van vijf en draagt bij aan een gezonde dagelijkse voeding. In een gezonde dagelijkse voeding passen vis, schaal- en schelpdieren, zoals AH Zalmfilet.