Je kunt alleen dure etenswaren in een natuurwinkel kopen als je geen vlees eet Onzin. Je koopt weliswaar geen vlees of vis, maar verder alles wat je normaal ook zou kopen: brood, pasta, rijst, kaas, melk, yoghurt, boter, eieren, groenten, fruit, koekjes, dranken.
De aanbeveling voor zuivel voor vegetariërs
Omdat vitamine B12 alleen in dierlijke producten zit, zijn vegetariërs voor hun vitamine B12 afhankelijk van het eten van eieren, kaas en melkproducten. Kies als vegetariër dus wat vaker voor melk, yoghurt en kwark, kaas of voor sojadranken met toegevoegd vitamine B12.
Technisch gezien moeten alle Griekse yoghurt vegetarisch-vriendelijk zijn. Sommige bedrijven voegen gelatine (een dierlijk collageen) toe om de textuur te verbeteren. Om zeker te zijn dat het vegetarisch-vriendelijk is, controleer dan de voedingslabel.
Aangezien de meeste vegetariërs geen producten eten waarvoor dieren gedood zijn, is kwark daarom dus niet vegetarisch.
Voor vegetariërs is melk (naast eieren) een belangrijke bron van vitamine B12, een vitamine die alleen in dierlijke producten voorkomt. Zonder zuivelgebruik wordt het voor een vegetariër erg moeilijk om via de voeding aan deze vitamine te komen.
Alle dranken van het merk Coca Cola zijn bijvoorbeeld vegan (niet alleen cola, maar ook fanta, sprite etc.) behalve hun Minute Maid Multivitamin. Toch blijft het handig om op de verpakking te kijken van frisdranken. Rivella en Taksi zijn bijvoorbeeld niet veganistisch omdat ze melk bevatten.
Alle snoepjes en ijs met een rode kleur zijn niet veganistisch. Hun rode kleur is namelijk afkomstig van de kleurstof 'karmijn', en die wordt gemaakt van de schildluis.
Nutella bevat dierlijke weipoeder afkomstig van de koe. ( de weipoeder is wel niet als vet geschouwd). Al de rest is van plantaardige afkomst. PS: We vragen het tevens na voor de overige producten van Ferrero, want daar is niet op ingegeaan door Ferrero zelf.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
Maar ook: vegetarisch. Kaas wordt namelijk niet alleen gemaakt van het dierlijke product melk, maar ook met een stukje van het dier zelf. Dat maakt de meeste kaas niet-vegetarisch. Kaas wordt gemaakt van melk - meestal koemelk, geitenmelk of schapenmelk.
Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).
De basis van yoghurt is melk. Yoghurt is afhankelijk van de melk die gebruikt wordt om het te maken vol, halfvol of mager. Melk wordt eerst verhit en vervolgens terug gekoeld. Daarna worden er net als bij karnemelk melkzuurbacteriën aan de yoghurt toegevoegd.
Bij de biowinkel kom je meerdere merken plantaardige varianten op yoghurt tegen. Bijvoorbeeld Provamel en Sojade. Deze merken hebben ook varianten waarin geen suiker zit. Zelf vind ik de Provamel naturel (zonder suiker) erg lekker, vooral omdat ik zelf graag een smaakje toevoeg.
Plantaardige yoghurt is misschien wel een van de meest toegankelijke vegan alternatieven die er zijn. In elke supermarkt vind je tegenwoordig alternatieven voor yoghurt in verschillende smaken. De meeste yoghurts zijn gemaakt op basis van soja, maar ook yoghurt op basis van kokos of amandel is vlot te verkrijgen.
Gelatine is een ingrediënt dat wordt bereid uit dierlijk collageen. Dus als er gelatine bij de ingrediënten staat, dan is dit van dierlijke oorsprong. Er hoeft niet vermeld te worden van welk dier. Overigens: gelatine heeft geen E-nummer.
Honing is de zoete substantie die door honingbijen gemaakt wordt van de nectar van bloemen. Het is niet veganistisch, omdat het door dieren gemaakt wordt.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Chips. Ja, zelfs bij chips moet je eraan geloven… Als je weipoeder op de ingrediëntenlijst van een zak chips ziet staan, is de kans groot dat de inhoud niet strikt vegetarisch is. Wei is namelijk een bijproduct van kaasbereiding en dus in contact geweest met dierlijk stremsel.
Gewone broden zijn over het algemeen vaak veganistisch. In elke supermarkt zijn er dus wel een paar broden die gewoon veganistisch zijn (vaak zelfs gewoon bijna alle broden). Ook harde bolletjes en broodjes zijn vaak veganistisch. Zachte broodjes zijn over het algemeen niet veganistisch omdat daar vaak melk in zit.
Maar deze guilty pleasure is (net als vele andere snoepjes) niet echt vegetarisch. Het wordt namelijk gemaakt van gelatine, verkregen uit vermalen dierenbotten. Gelukkig is er een alternatief: steeds meer snoep wordt gelatinevrij gemaakt. Zelf aan het koken en bakken met gelatine?
Van oudsher is feta gestremd met een dierlijk stremsel. Een aantal geitenkazen met vegetarisch stremsel zijn: Bastiaansen, Het Achtereind, de Drie Geitjes. Feta van het merk Hansketien en harde geitenkaas van het merk Buurackers zijn ook vegetarisch.
De meeste pure chocoladerepen zijn bijna altijd vegan. Bijna ja, want soms zitten er wel dierlijke ingrediënten in. Altijd goed om de verpakking checken.
Mede daardoor kunnen bepaalde kazen tot volledig vega worden uitgeroepen. Parmezaanse kaas is helaas een no-go voor vegetariërs: die bevat dierlijk stremsel (en dat potje pesto dus ook). Ook de meeste Franse kazen en Griekse feta worden met dierlijk stremsel gemaakt.