Gaat ze echter telkens terug naar een andere plek laat haar dan daar bevallen ( zorg wel dat er een laken of doek klaar ligt zodat het vruchtwater kan worden opgenomen en dat de kittens op een zachte droge ondergrond kunnen liggen) zorg er wel voor dat tijdens de bevalling als je erbij bent dat de kattenbak uit de ...
Neem contact op met je dierenarts als je niet zeker weet of de bevalling is begonnen en houd je kat goed in de gaten tijdens haar laatste weken en dagen van de bevalling om er zeker van te zijn dat je weet wanneer en waar ze haar kittens zal baren.
Waar gaat ze bevallen? Een drachtige poes zal op zoek gaan naar een geschikte plek om haar jongen op de wereld te zetten. Ze zoekt een rustige, beschutte en tochtvrije plek waar ook de temperatuur aangenaam is. Er kan eventueel een mooie ruime doos geplaatst worden waar de poes met kittens in kan liggen.
Kies voor de werpdoos een afgezonderde plek uit waar de poes zich op haar gemak kan voelen en de kittens niet kunnen ontsnappen en zich veilig kunnen voelen. De plek moet warm en tochtvrij zijn. De doos moet uit de buurt van lawaai en voorbijgaand voetgangersverkeer worden geplaatst.
Je hoeft je poes alleen te helpen als het kitten niet uit de vliezen komt. Je moet deze dan zo snel mogelijk uit de vliezen halen. Ook dien je het slijm uit het mondje te verwijderen en het diertje droog te maken met een handdoek. Let er ook goed op dat je poes de navelstreng van de kitten doorbijt.
De beste leeftijd ligt ergens tussen de 8 en 12 weken. Kittens die na de 12 weken worden geplaatst, en die alleen met andere katten gesocialiseerd zijn, hebben vaak moeite met het aanpassen aan mensen, en zijn dus vaak onhandelbaar.
Het ene nestje is groter dan het andere, gemiddeld zijn er 3 tot 7 kittens. Het is handig om voor de bevalling al te weten hoeveel kittens je poes verwacht.
Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
Het kan bij de kat wijzen op een resorptie, maar dat kan bijvoorbeeld maar 1 of 2 kittens betreffen. De overige kittens kunnen dus gewoon normaal op het juiste tijdstip geboren worden. Het is niet onverstandig om op zo'n moment een echo te laten maken, zodat het duidelijk is of er nog levensvatbare kittens over zijn.
Verschijnselen van de naderende bevalling Vlak voor de bevalling wordt de poes wat onrustig en valt het soms op dat ze een helder, taai, soms iets melkachtig slijm verliest. Dit is het teken dat de ontsluiting en de bevalling binnen 24 uur zullen plaatsvinden.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Verloop van de zwangerschap
Pas na ongeveer 35 dagen kan de zwangerschap zichtbaar worden. De poes kan iets aankomen in gewicht, haar tepels kunnen opzwellen en dieper roze worden. De dierenarts kan vanaf dat moment ook pas een dracht signaleren. Door in haar buik te voelen (palperen) kan zij dan de kittens voelen.
De normale dracht bij katten duurt gemiddeld 65 dagen, maar kan variëren van 58 tot 70 dagen. Het moment van de bevalling is bij katten lastiger in te schatten dan bij honden, omdat de kat geen duidelijke temperatuursdip heeft vlak voor de bevalling.
De poes is bereid tot meerdere paringen met een of verschillende katers. Door Olaf Libert een Zweedse onderzoeker is vastgesteld dat katten tien tot twintig keer per dag paren en soms wel vier tot zes dagen. Na elke paring wassen beide katten zich, dit heeft een rustgevend effect.
Daarom is het belangrijker om de poes goed te observeren en te onderzoeken. Te denken valt aan eetlust, uitvloeiing, voelen van de buik en een echo om te bepalen of problemen lijken te ontstaan. Deze onderzoeken mogen niet teveel stress veroorzaken, dit kan de bevalling alleen maar uitstellen.
Als er eenmaal een kitten is geboren, duurt het gemiddeld drie kwartier voordat de volgende komt. Maar er kan ook direct er achteraan weer één uitrollen. Het kan zelfs voorkomen dat er enkele uren (tot wel 48 uur) tussen opeenvolgende kittens zitten.
Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols. Wanneer de poes bevrucht is, wordt zij drachtig en zal zij na zo'n negen weken bevallen van een nestje. Ook moederpoezen worden gewoon weer krols, vaak al snel na de bevalling. Tien dagen tot twee weken na de bevalling kan zij alweer bevrucht worden.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn onderkoeling, zuurstoftekort en trauma. Een neonaat is een kitten die minder dan 10 dagen oud is. Omdat bepaalde belangrijke functies nog onvoldoende ontwikkeld zijn, zijn ze nog erg kwetsbaar.
Onder normale omstandigheden, heeft een kitten enkel en alleen moedermelk nodig vanaf haar geboorte totdat ze vier weken oud is. Tot dan dienen uw kittens geen vast voedsel te eten. Als ze jonger dan vier weken oud zijn, zult u ze de fles moeten geven met vervangende kittenmelk-flesvoeding.
Katten zijn ook dieren die bij voorkeur door hun neus ademen; alleen bij benauwdheid, oververhitting of stress zullen katten met de bek open ademen. Uitzondering qua hijgen zijn kittens, deze kunnen zo wild spelen dat ze (over)verhit raken, hijgen vlak na druk spel is dus geen reden tot zorg.
Mocht uw kat buiten lopen, dan is het mogelijk dat meerdere katers uw poes dekken. Zo kunnen de kittens verschillende vaders hebben.
Het heeft vermoedelijk te maken met je aanwezigheid en de aandacht die je ze in die periode geeft. Ze willen je het gevoel geven dat ze nog graag bij je blijven, maar dat kost zoveel energie. Ze sterven dus bijna altijd wanneer je er niet bij zit.
Antwoord. Neen, dit is niet mogelijk. De hond en de kat hebben als enige kenmerken gemeen dat het allebei carnivoren (=vleeseters) zijn en dat ze allebei huisdieren zijn.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
In de natuur zal een moederpoes na enkele weken de kittens verplaatsen omdat het nest inmiddels naar urine en ontlasting ruikt wat roofdieren kan aantrekken. In dit geval is het een normaal verschijnsel op zoek naar een veiliger nest.