Behoorlijke huisvesting is een van de meest elementaire behoeften van de mens. Deze basisbehoefte is verankerd in de
1. Primaire biologische levensbehoeften. Dit zijn de eerste basisbehoeften, zoals zuurstof, voedsel en water. Maslow omschrijft deze behoeften als fysiologische of primaire biologische behoeften.
Artikel 22, lid 2 van de Nederlandse Grondwet bepaalt dat de overheid moet zorgen voor huisvesting. Daarnaast wordt het recht op huisvesting genoemd in verschillende internationale verdragen, zoals het Europees Sociaal Handvest en het Internationaal Verdrag Economische, Sociale en Culturele Rechten.
Een basisbehoefte of primaire levensbehoefte zijn de noodzakelijke zaken in het leven om te kunnen overleven. Voorbeelden van basisbehoeften zijn eten, een huis, kleding, maar ook onderwijs, gezondheidszorg en zaken die met hygiëne te maken hebben.
Jaarlijks betalen detailhandelsbedrijven 5 procent van hun omzet aan huisvestingskosten. Vooral in de cosmetica-en de schoenen- en kledingwinkels zijn de huisvestingskosten relatief hoog. Hier gaat gemiddeld 10 tot 14 procent van de omzet op aan huisvesting. Dit maakt het CBS vandaag bekend.
Gemiddelde kosten huurwoning
Gemiddeld betaalden Nederlanders in kwartaal 3 van 2022 € 1.255 aan huur per maand voor hun huurwoning. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) en Vastgoed management Nederland.
Van de circa 8,270 miljoen huishoudens woont 7,7 miljoen reeds zelfstandig in een (eigen) woning. De resterende 558 duizend huishoudens wonen in bijzondere woonvormen: zij delen bijvoorbeeld een woning, wonen in een recreatiewoning of in leegstaand vastgoed zoals voormalig kantoorgebouwen en winkelruimtes.
Eén van de belangrijkste redenen om kleding altijd te wassen voordat je het draagt, is vanwege hygiëne. Je weet namelijk niet wie jouw jurkje allemaal gedragen heeft. Vooral als items in de uitverkoop zijn, kunnen heel wat handen en ja, ook oksels langs jouw kledingstuk gaan.
Secundaire behoeften zijn dingen waar je eigenlijk wel zonder zou kunnen, voorbeelden hiervan zijn een telefoon, televisie en een (dure) auto. Het zijn geen dingen die van levensbelang zijn.
Behoorlijke huisvesting is een van de meest elementaire behoeften van de mens. Deze basisbehoefte is verankerd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens en in onze grondwet.
In de Grondwet staat niet: 'Iedereen heeft recht op huisvesting.' In plaats daarvan moet de overheid zorgen voor voldoende woongelegenheid. In juridisch jargon heet dat een 'inspanningsverplichting': de overheid moet haar best doen om iedereen van een woning te voorzien.
Voorbeelden van landen zonder geschreven grondwet zijn het Verenigd Koninkrijk en Israël. Het constitutioneel recht ligt daar vast in wetten, gewoontes en rechtspraak. Het Verenigd Koninkrijk was een van de eerste landen met een (zij het beperkte vorm van) grondwet. Dat is de Magna Carta uit 1215.
We noemen dit de basisbehoeften: lichamelijke behoeften: eten, drinken, beweging, slaap,...behoefte aan affectie: knuffels, liefde, warmte,… Een kind wil niet alleen affectie krijgen, maar ook geven.
Eten, drinken en een dak boven je hoofd, het zijn de belangrijkste levensbehoeften. Tijdens de oorlog komen deze behoeften steeds verder onder druk te staan. Zo gaat het voedsel op de bon en ontstaat er een circuit van zwarte handel.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen.
Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt. Voor de witte was, kun je mijn artikel over witte kleding wassen bekijken.
Om snel te kunnen groeien hebben micro-organismen vocht, voedsel (bijv. vuil, huidschilfers, stof) en een temperatuur tussen de 7 graden Celsius en 55 graden Celsius nodig. Om bacteriën tijdens de was te doden, moet je je wasgoed dus op minimaal 55 graden wassen. Met een 60-gradenprogramma zit je dan dus goed.
Minstens 1 keer per maand uw wintermuts wassen kan ook geen kwaad. Voor veel soorten mutsen kunt u de wasmachine gebruiken, afhankelijk van de wasvoorschriften. Houd er wel rekening mee dat uw muts uit kan rekken. Dit kunt u voorkomen door op lage temperatuur te wassen, een waszak te gebruiken of met de hand te wassen.
er maar liefst zes basisbehoeften: Zekerheid, Variatie, Ertoe doen, Verbinding, Groei en Bijdrage.
Wat u wel en niet als vermogen moet meetellen, is hetzelfde als bij uw belastingaangifte. Spaargeld, aandelen en een vakantiehuis in Nederland of het buitenland tellen bijvoorbeeld mee. Maar het huis waarin u woont en uw auto tellen níét mee als vermogen.
Er zijn ook mensen die hun huis al helemaal hebben afbetaald en daar dus geen lening meer voor hebben. Dat zijn 760.000 huishoudens , oftewel 17 procent van de huizenbezitters. Het zal niet verbazen dat dit vooral bij ouderen het geval is.
Steeds meer Nederlanders kopen een tweede woning als vakantiehuis of voor de verhuur. In 2020 kocht ruim 5 procent, zo'n 1 op de 20 huishoudens een tweede woning, blijkt uit cijfers die wij opvroegen bij het Kadaster voor ons onderzoek 'Tweede woning, vs. geen woning.