Wolfram verzamelt magneten, want hij wil een magneet museum beginnen.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
Minder dure metalen zoals ijzer en nikkel worden aangetrokken door een magneet. Als een sieraad wordt aangetrokken door een magneet is de kans groot dat een van die metalen er in zit. Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet.
Wolfraam heeft van alle metalen het hoogste smeltpunt (3695 K) en is goed bestand tegen corrosie. Alleen sommige minerale zuren zijn in staat het metaal aan te tasten. Bij blootstelling aan de lucht vormt het een beschermende oxidelaag.
Van alle metalen heeft Wolfraam het hoogste smeltpunt (3422 °C).
Onderzoekers van MIT hebben een van de sterkste en lichtste materialen ontwikkeld. Hiervoor is gebruik gemaakt van grafeen. Het materiaal is 20 keer lichter en 10 keer sterker dan staal. Grafeen is een carbon-soort en in een 2D-vorm het sterkste materiaal op aarde.
Het feit dat wolfraam een niet-giftig metaal is, maakt het ideaal voor ziekenhuizen en medische instellingen. Het brengt de gezondheid van de patiënten niet in gevaar en het beschermt hen tegen schadelijke radioactieve straling.
Bij een jaarlijkse groei van de vraag met 5,6 procent is er desondanks in 2017 een tekort van 8800 ton Wolfraam. Zelfs als de groei lager uitvalt, 4,3 procent per jaar, dan bedraagt het tekort nog altijd 1200 ton.
Titanium heeft de hoogste sterkte-gewicht-verhouding van alle elementen. Het is sterker dan staal, maar het is bijna de helft lichter van gewicht. Daarnaast is het een stuk corrosiebestendiger dan de meeste rvs-soorten. Toepassingen waarin rvs is verwekt worden daarom ook steeds vaker ingeruild voor titanium.
Gouden sieraden kunnen door vuil en beschadigingen na verloop van tijd hun glans verliezen. Soms ontstaat er een zwart laagje op het goud. Dit zwarte laagje ontstaat door zwavel uit de lucht. Goud is een kostbaar metaal, wees extra voorzichtig bij het schoonmaken van uw sieraden.
Lood is niet magnetisch. Blijft de magneet wel aan je leiding hangen, dan is de leiding zeker niet van lood, maar van staal of gegalvaniseerd materiaal. Lood is relatief zacht en dus makkelijk vervormbaar. Geef een tik tegen de leiding met een metalen voorwerp.
Roestvrij staal (RVS) is niet magnetisch.
Austenitisch gietijzer is niet magnetisch. Wordt geringe nikkel-magnesium verbinding toegevoegd, vormt zich grijs gietijzer met bolvormig grafiet het z.g.n. nodulair gietijzer. De grondmassa bestaat uit ferriet en/of perliet. De gemiddelde samenstelling is 3,5% C, 1% Silicium en 0,1% Mangaan.
Mensen die bewust magnetisch materiaal zoeken, zullen daarom ook niet bij titanium uitkomen, mede gezien de hoge prijs. Een standaard magneet is van weekijzer, dat is bijzonder goedkoop. Titanium is niet magnetisch, daardoor is het 'ATEX proof'.
Metaalertsen als zink, molybdeen en antimoon zijn schaars aan het worden, en de prijsstijging door de vrije marktwerking blijft uit. Als we geen maatregelen nemen, zullen de ertsen voor het eind van deze eeuw al op zijn.
Zeldzame metalen zijn essentieel bij de productie van bijvoorbeeld halfgeleiders en accu's en batterijen. Denk daarbij onder meer aan lithium, magnesium, cobalt, arseen, gallium, germanium, hafnium, indium, scandium, seleen en telluur. Er zijn steeds maar kleine hoeveelheden nodig, maar die moeten wel voorhanden zijn.
De conclusie is dan dat de winbare voorraad antimoon al rond 2040 zal zijn uitgeput, goud rond 2055, zink en molybdeen rond 2100. In de volgende eeuw zullen rhenium en koper volgen en in de eeuw daarna chroom, bismut, borium, tin, zilver en lood.
Wolfraam , of wolfram, is een chemisch element met het symbool W en atoomnummer 74 in het Periodiek Systeem van de scheikunde. Wolfraam is een zeldzaam metaal dat van nature bijna uitsluitend op aarde wordt aangetroffen als verbindingen met andere elementen. In het Engels wordt het Tungsten genoemd.
Wolfraam is een zeldzaam metaal dat van nature op aarde voorkomt en bijna uitsluitend wordt gecombineerd met andere elementen in chemische verbindingen in plaats van alleen. Het werd geïdentificeerd als een nieuw element in 1781 en voor het eerst geïsoleerd als een metaal in 1783.
Tungsten of wolfraam heeft een dichtheid van 19.3kg per dm³, lood daarentegen heeft een soortelijke massa van 11.3kg per dm³. Met andere woorden tungsten is bijna twee keer zo zwaar als lood.
Het is een zeer hard materiaal dat gebruikt kan worden om het duurdere diamant te vervangen in bijvoorbeeld (tandarts)boren en in snijkoppen van een tunnelboor. Ook wordt het gebruikt voor de messen van snijmachines. Het komt zelfs voor als onderdeel van een balpen (de "bal" uit "balpen").
Hardmetaal wisselplaten en snijgereedschappen
Gereedschappen zoals frezen met wisselplaten, VHM frezen, VHM boren, draaibeitels, draaiplaten en tappen en tapkoppen behoren tot het assortiment.