Wat zit er in UV-beschermende kleding? Kleding gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen, zijde en wol beschermt je huid minder goed tegen UV-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen.
De productie van wol kost namelijk enorm veel land en water. Daarnaast zorgen al die honderden miljoenen schapen ook voor de uitstoot van veel broeikasgassen. Verder worden er vaak pesticiden en andere chemicaliën op schapen gebruikt om het aantal insecten te beperken.
Wol is een aanrader voor de zomer, het klinkt misschien gek, maar vanwege sterk verkoelende, ventilerende en vochtabsorberende karaktereigenschappen, begrijp je het meteen. Wol is antibacterieel, wat betekent dat bacteriën zich niet aan de wol hechten. Daardoor blijft wollen kleding langer mooi en fris.
Wol is zo duur geworden, omdat de Chinese middenklasse massaal wollen kleding is gaan dragen. De Australische boeren kunnen de toenemende vraag uit China niet aan. Beckers: "Je trekt niet zomaar een blik nieuwe schapen open. Het duurt een aantal jaar voordat fokprogramma's zijn aangepast."
Maar, wist je dat wol zelfreinigend is? Wol bevat namelijk het natuurlijke vet lanoline, wat vuil- en waterafstotend is. Wanneer lanoline in aanraking komt met vocht, werkt deze als een natuurlijke zeep. Hang je trui of vest voor een lekkere opfrisbeurt dus gewoon buiten aan de waslijn of voor het open raam.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Ieder jaar wordt zo'n 1,5 miljoen kilo wol verbrand. En dat is zonde. Want wol heeft veel nuttige toepassingen: het is vuurdovend en brandvertragend, het isoleert goed, is vochtregulerend en antiallergeen.
1. Jak wol staat bovenaan onze lijst als de warmste wolsoort. Dit wordt niet alleen bevestigd door subjectieve meningen, maar ook door het wetenschappelijk onderzoek.
Van de Angora geit komt Mohair wol. Deze soort is glad, glanzend, supersterk en licht om te dragen. Ook is de luxe wolsoort geheel kreukvrij. Steek voor steek met de mooiste wolsoort, wordt jou wollen vest of trui met liefde en aandacht voor je gebreid.
De fijnste en duurste wol ter wereld is afkomstig van de vicuña. Het kleine, wilde broertje van de lama was nog niet zo gek lang geleden met uitsterven bedreigd en wordt vandaag opnieuw gedood voor zijn vacht en illegaal verhandeld.
De eerste stof die het warmst is, is wol. Deze stof isoleert beter dan anderen, waardoor hij warmer is. Veel mensen associëren wol met kriebel. Dit hoeft niet altijd, als het een goede trui is hoeft hij niet te kriebelen.
Wol is warmer dan katoen en de wollen kleding verkleurt niet. Wol is namelijk een goede warmte isolator, vooral fijne wolsoorten.
De wol absorbeert het vocht van de huid en bindt het in de luchtzakken. Dit maakt de wol zeer comfortabel om te dragen voor sport- en buitenactiviteiten, omdat hij niet vochtig wordt, zoals je soms kunt ervaren met synthetische vezels of katoen. Wollen ondergoed maakt het makkelijker voor de huid om te ademen.
Schapen die gefokt worden voor wolproductie hebben een enorm dikke vacht waardoor die eigenlijk altijd vies is. Uitwerpselen en urine blijven aan de wol hangen en rondom hun achterwerk hebben schapen ook nog eens huidplooien.
Toch gaat bijna alle wol van de honderdduizenden Nederlandse schapen de verbrandingsoven in. En dat moet anders, vindt het Hollands Wol Collectief. Schapen worden in Nederland gehouden voor melk, vlees of als grazers. Het scheren van de schapen en de wol die daarmee overblijft, dat gebruiken we nauwelijks.
WOL. Kan vergaan binnen het jaar, maar kan er evengoed vijf jaar over doen, afhankelijk van de wolsamenstelling.
De enige wol ter wereld die niet pilt is Alpacawol!
Als we wol willen spinnen is het beste om de wol eerst te ' kaarden' . Het kaarden (kammen) van de wol heeft enkele grote voordelen. Het grootste vuil wordt uit de vacht gekamd, deharen komen allemaal in de zelfde richting te liggen en dit levert een veel sterkere draad op.
Net als veel andere soorten wol is het ook isolerend, zodat het je warm kan houden in de winter en koel in de zomer.
Aangezien kasjmier heel fijn is, ontstaat er bij het spinnen een zeer dichte garenkwaliteit. Hierdoor is kleding van kasjmier zelfs bij ijzel en sneeuw aangenaam warm, zelfs tot tweemaal warmer dan wol.
Wol is te warm
Wol helpt de lichaamstemperatuur te regelen en is daarom ook geschikt om te dragen als het buiten warm is. Bovendien absorbeert wol ook vocht van het lichaam waardoor je droog blijft – zelfs als je zweet.
De wol van de Flevolander is mooi zacht en heel geschikt om zowel te spinnen als te vilten. Het vilt gemakkelijk en het resultaat is mooi strak. Het is een mooie glanzende vezel die ook met spinnen prachtige resultaten oplevert. Omdat de wol zacht is, is deze heel geschikt om te verwerken tot kleding.
Welk materiaal je best gebruikt? Minerale isolatiematerialen zoals glaswol of rotswol zijn niet brandbaar en dus zeer brandveilig. Sterker nog: bij een brand versnelt die isolatie de uitbreiding van het vuur niet en verspreidt ze ook geen giftige rook.
Het geheim zit in de vezel...
Wolvezels hebben schubben en zijn sterk gekroest, dat wil zeggen dat ze veel golven hebben. Door deze kroezingen zijn wollen weefsels heel luchtig. Er zit er veel stilstaande lucht tussen de vezels waardoor het warm aanvoelt en goed isoleert. De katoenvezels zijn veel gladder.