'Tien tot vijftien procent van de patiënten met een hartinfarct krijgt binnen een jaar te maken met een tweede infarct', vertelt hij. 'Soms niet eens in het hart, maar ook in de hersenen.
Ondanks alle medicatie lopen hartpatiënten een grote kans op herhaling en zelfs op overlijden. 'Een eerste hartinfarct zou wel eens anders kunnen ontstaan dan een tweede' licht Folkert Asselbergs toe. Sommige leefstijlfactoren blijken bij gezonde mensen anders te wegen dan bij zieke mensen.
NORRIS e.a. (1969) geven de sterfte 3 jaar na hartinfarct op als 23% voor het eerste infarct, 48% voor het tweede infarct en 62% voor drie of meer infarcten.
De kans op het overleven van een hartstilstand, hartinfarct of beroerte is de afgelopen jaren groter geworden. Mensen overlijden op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van hart- en vaataandoeningen.
Cijfers hartinfarct
Elke dag komen ongeveer 92 mensen met een hartinfarct in het ziekenhuis terecht. Elke dag sterven gemiddeld zo'n 13 mensen aan een hartinfarct: 8 mannen en 5 vrouwen. De gemiddelde leeftijd bij overlijden is 75 jaar bij mannen en 81 jaar bij vrouwen.
Krijg je door stress een hartinfarct? Je krijgt niet zomaar een hartinfarct als je eens wat stress hebt maar stress kan wel bijdragen aan hartproblemen. Stress hangt samen met slagaderverkalking en slagaderverkalking kan leiden tot een hartinfarct.
Duidelijke signalen
Het voelt alsof iemand een band om je borst snoert. Bij een hartinfarct gaat dit gevoel niet over. De pijn op de borst gaat vaak samen met: uitstralende pijn naar de armen, schouderbladen, hals, kaak of maagstreek.
Door snel te handelen kan de arts de schade van het hartinfarct beperken. Bij een hartinfarct krijgt een deel van de hartspier geen zuurstof meer. Zonder zuurstof sterven hartspiercellen af. Deze herstellen niet meer.
Overlevingskans. Nu overleeft 10 tot 20% van de slachtoffers. Door reanimatie en inzet van een AED kan dit percentage omhoog. Bij snel gebruik van het apparaat, dat elektrische schokken geeft om het hart weer goed te laten pompen, is de overlevingskans tussen de 50 en 70 procent.
Bij een hartinfarct, ook wel hartaanval genoemd, is er een verstopping in de kransslagader van het hart. Daardoor stroomt er geen bloed meer naar een deel van de hartspier. Het hart krijgt te weinig zuurstof. Een deel van de hartspier beschadigt en sterft af.
Het belangrijkste is goed naar u lichaam te luisteren (vermoeidheid, klachten); pas eventueel uw activiteiten of tempo hierop aan. U mag voelen dat u bij inspanning wat dieper gaat ademen, maar u mag niet buiten adem raken of benauwd worden.
De eerste weken na een hartinfarct kun je je kwetsbaar voelen. Het lichaam moet zich nog herstellen van het infarct en de behandelingen. Je kunt vermoeid, soms lusteloos en onzeker zijn. Meestal lukt het niet om meteen het oude leven op te pakken.
Als je hartkloppingen hebt, haal je vaak veel te snel adem. Om controle te krijgen over die ademhaling is het goed ademhalingsoefeningen te doen. Zoek bijvoorbeeld een rustig plekje om controle te krijgen over je ademhaling en tot rust te komen. Probeer door je buik te ademen.
Hoelang moet de stent blijven zitten? U moet er rekening mee houden dat u een stent voor de rest van uw leven heeft. Stents zijn zo ontwikkeld dat ze permanent in uw kransslagader blijven zitten om blijvende ondersteuning te bieden.
Na een hartinfarct is het belangrijk dat je geen nieuw infarct of andere klachten krijgt. Je krijgt hiervoor medicijnen. En het advies om gezond te leven. Ook krijg je het advies om mee te doen met de hartrevalidatie*.
De kans op een hartinfarct neemt toe als je ouder wordt. Voor je 35e komt een hartinfarct erg weinig voor. Mannen hebben tussen hun 55e en 65e een grotere kans op een hartinfarct dan vrouwen. Vrouwen zijn vaak ouder als ze een eerste infarct krijgen.
Met een hartaanval kunt u ernstige pijn op de borst of andere symptomen voelen. U blijft meestal wakker en kunt om hulp roepen. Bij SCD daarentegen zijn er geen tekenen dat er iets gaat gebeuren - u verliest plotseling het bewustzijn en kunt niet om hulp roepen. Het kan gebeuren als u wakker bent of als u slaapt.
Hartrevalidatie is een programma van 6 tot 12 weken. Het vindt plaats in het ziekenhuis of revalidatiecentrum. Je krijgt eerst een intakegesprek, meestal zo'n 2 tot 4 weken na thuiskomst. Hierin overleg je welk programma goed aansluit en wat het beste tijdstip is om te beginnen.
Bij een hartinfarct is er vaak een drukkende, beklemmende pijn midden op de borst. Dit kan bij zowel inspanning als in rust voorkomen. Deze pijn kan uitstralen naar de linkerarm of kaak, maar soms ook naar de rug of rechterarm. Bij een hartinfarct duurt de pijn langer dan 5 minuten.
Bij een hartinfarct of hartaanval krijgt een deel van de hartspier geen bloed en zuurstof meer, door een plotselinge afsluiting van een kransslagader. Daardoor sterft dat deel van het hart langzaam af en ontstaat er een litteken. Om ernstige schade aan het hart te beperken, is het belangrijk om snel te handelen.
Deze vermoeidheid of uitputting ontstaat doordat minder bloed de spieren en weefsels bereikt, omdat het hart het bloed niet goed rondpompt. Het lichaam zorgt ervoor dat het bloed van de minder belangrijke organen, zoals de spieren in de armen en benen, naar de hersenen, nieren en het hart zelf gaat.
Een hartstilstand wordt veroorzaakt door ritmestoornissen in de hartkamer, kamerfibrilleren. Om ernstige gevolgen te voorkomen, moeten mensen met een groot risico op deze ritmestoornissen op tijd behandeling krijgen. Dit kunnen medicijnen zijn of een ICD, die het hart een schok toedient als de ritmestoornis optreedt.
Door de extra ruimte in de verwijde vaten pompt het hart bij iedere slag minder bloed rond dan normaal. Ook heeft het bloed door het zweten minder volume.