Wol is een relatief veilig materiaal bij een brand. Het verbrandingspunt ligt rond de 600º Celsius. Wol vormt geen (brandende) druppels die voor uitbreiding van de brand kunnen zorgen.
– Wol is brandwerend. Door het hoge water- en stikstofgehalte van wol brand het moeilijk (pas bij 600°C). Als wolvezels in aanraking komen met vuur dan zal de vlam snel doven en schroeit het op de plaats van de vlam. Wol smelt in tegenstelling tot polyester niet waardoor brandende wol niet vastplakt aan de huid.
Wol is niet brandbaar, het schroeit op de plaats van de vlam en zal dan doven. De vezels van wol nemen goed vocht op. Wol is van nature vuil-en waterafstotend.
Plantaardige vezels, bijvoorbeeld katoen, vatten makkelijker vlam dan dierlijke vezels, zoals wol. Synthetische vezels, zoals bijvoorbeeld polyester, vatten juist moeilijker vlam, maar bij contact met vuur smelten ze wel. De smeltdruppels kunnen op die plekken brandwonden veroorzaken.
Plantaardige vezels zoals katoen zijn makkelijk ontvlambaar en de vlammen verspreiden zich over het hele kledingstuk. Synthetische vezels als nylon en polyester vatten geen vlam, maar smelten bij contact met vuur.
Wol. Wol is één van de weinige stoffen die wordt gezien als een relatief brandveilig materiaal. Let wel op, want dit betekent niet dat wol geen vlam kan vatten. Door het gebruik van dierlijke vezels in plaats van plantaardige vezels, is de stof minder snel vatbaar voor vlammen en vuur.
Organische stoffen zijn brandbaar, zoals hout, bloem, suiker, graan en sojabonen. Ook medicijnen en pesticiden, rubber, textiel en bepaalde soorten plastics vormen deeltjes die brandbaar zijn. Dit geldt zelfs voor materialen zoals aluminium en ijzer, die in grote stukken niet brandbaar zijn, maar wel in stofvorm.
Normaliter kunt u niet verbranden als u kleren aan heeft. De vezels van de textiel zitten meestal dicht genoeg en laten eigenlijk weinig UV stralen door. Elk kledingstuk heeft een soort SPF waarde. Zo heeft een blauwe jeans soms een waarde van 150.
Fleece : warm, zacht, maar brandgevaarlijk | Groenekennis.
Door bijvoorbeeld stof kan de warmte van elektrische apparaten niet weg, waardoor er brand kan ontstaan. Het is dus van belang om van elektrische apparaten als wasmachines, drogers en magnetron/oven de filter en de luchtafvoerslang stofvrij te houden.
Wol isoleert
Het dragen van wol zorgt er voor dat het lichaam de eigen temperatuur beter behoudt. Op deze manier beschermt wol tegen warmte en koude. Je lichaam koelt dus minder af als de omgeving koud is en verhit minder wanneer de omgeving warm is. Hierdoor houdt wol je warm in de winter en is het koel in de zomer.
Het grootste nadeel van wol is het onderhoud. Het krimpt snel als je het op een te hoge temperatuur wast. Het beste is om je kledingstuk op het wolwasprogramma of op de hand te wassen. Ook kan de stof kriebelen.
Wol is een natuurlijke, hernieuwbare grondstof die afkomstig is van de vacht van schapen. Wol is 100% natuurlijk, ademend en superzacht. Wol heeft thermische eigenschappen: je blijft in de winter behaaglijk warm.
De dierlijke vezels zijn wol en zijde. Deze beide vezels branden gemakkelijk op en produceren beide een karakteristieke geur (ammoniakgeur).
Controleer bij het wassen goed of de temperatuur van het wolwasprogramma niet hoger dan 30 graden is. Wol krimpt van warmte. Dertig graden is de juiste temperatuur voor het wassen van wollen kleding.
Daarnaast is wol heerlijk luchtig en voelt het aan als een echt dekbed omdat ze redelijk 'zwaar' zijn. En wist je dat wollen dekbedden ook recyclebaar zijn? Ze hebben dus een zeer duurzaam karakter! Daarnaast is wol zeer geschikt als vulmateriaal voor jouw dekbed, omdat het zelfreinigend en brandvertragend werkt.
Linnen stof is lichter dan katoen. Linnen vat minder snel brand dan katoen. Maar beide stoffen zijn brandbaar. Linnen kreukt sneller dan katoen.
Brandweer Nederland stelt dat de meestvoorkomende branden ontstaan door: roken, koken, stoken, elektra en werkzaamheden in en rondom het huis. Samen met Goutier en Van Setten staan we stil bij bijzondere brandoorzaken binnen deze categorieën.
Verder kunt u fleece dragen om uzelf te verwarmen. Het materiaal is lichter dan wol, maar net zo isolerend en snel drogend. De productie van een fleecetrui of fleecedeken is alleen niet zo milieuvriendelijk. Zijde kan eveneens helpen om het warm te krijgen.
Viscose is de goedkoopste vezel, maar is ook een minder sterke vezel. Dit is de reden dat dit materiaal vaak vermengd wordt met katoen. Het materiaal heeft als ander nadeel dat het erg brandbaar is en dat het fluweelachtige oppervlak gevoelig is voor aanraking en vocht.
Plexiglas is brandbaar en gaat branden bij temperaturen vanaf 450° Celsius. Het mag daarom ook niet gebruikt worden als beglazing in transportmiddelen of als afscherming bij hittebronnen.
Ontvlambare stoffen branden zeer gemakkelijk. Deze stoffen kunnen gemakkelijk door vonk of open vuur worden ontstoken. Voorbeelden zijn wasbenzine, thinner en ethanol.
Een stof is ontplofbaar als deze ook zonder aanwezigheid van zuurstof tot ontploffing kan komen. Voorbeelden van ontplofbare stoffen zijn buskruit, niet gestabiliseerde kunstmest, picrinezuur, benzoylperoxide en kwikfulminaat.
brandbare stoffen een zelfontbrandingstemperatuur hebben. Zo is deze temperatuur zowel bij bv. hout, katoen als frietvet rond 270°C. Bij deze temperatuur beginnen deze stoffen in geval van voldoende zuurstof vanzelf te branden.