Over het algemeen denken mensen eerder aan een lekkere rode wijn bij een stukje kaas dan aan een frisse witte wijn. Echter is dit niet terecht, want over het algemeen past een witte wijn beter bij een stukje kaas. De witte wijn houdt de combinatie tussen kaas en wijn namelijk veel frisser.
Witte wijn en kaas
Een witte wijn is heerlijk bij een zachte kaassoort van koemelk. Denk bijvoorbeeld aan een Port Salut, Brie of Camembert. Ga dan wel voor een licht volle en 'kruidige' wijn, zoals een Viognier uit de Rhône of een Pinot Grigio uit Italië. Ook een Riesling doet het goed.
Veelgestelde vragen. Welke kaas past bij witte wijn? Drie van onze favoriete kazen om bij witte wijn te drinken zijn Gouda, Havarti en oude Cheddar . Hoewel we over het algemeen aanraden om de kaas te kiezen op basis van de wijn, passen deze drie op een bepaald niveau bij bijna elke witte wijnsoort die er is.
Bij halfharde kazen (genre: Gouda of Emmental) hoort een lichte en fruitige rode wijn (vb een Côtes du Rhône of Languedoc Roussillon). Harde kazen (parmezaan, gruyère, manchego, comté,.. ) verdragen dan weer een stevige rode wijn zoals een Bordeaux of een Pinot Noir uit de Bourgogne.
Witschimmelkaas, ook wel bekend als witte korstkaas, is een zachte kaas met een witte korst. Brie en camembert zijn de meest bekende varianten van witschimmelkazen en zijn een onmisbaar onderdeel van een kaasplankje. Een ideale keuze voor deze kazen is een rijke en houtgerijpte witte wijn, zoals chardonnay.
Dat betekent dat chardonnay met alles kan worden gecombineerd, van verse kazen tot oude gruyere of gouda . Een grote, boterachtige chardonnay kan op tegen de fudgy textuur van een scherpe blauwe wijn, terwijl een niet-geïsoleerde chardonnay graag samengaat met een verse geitenkaas.
Als je één wijn moet kiezen voor een gemengde kaasplank, kan je het best kiezen voor een halfdroge riesling. Deze wijn heeft zuren, wat zoetigheid en mineraliteit om met heel wat kazen samen te gaan. Een andere optie is een witte wijn uit de Rhône.
Een licht mousserende wijn is een verfrissende én feestelijke afsluiter bij wat frissere desserts zoals cheesecake, een ijsbombe of geitenkaas. Kies voor een rode bubbel als er chocolade of rood fruit in het recept zit. Een zoete (stille) dessertwijn is lekker bij rijkere recepten.
WITTE WIJN & KAAS
Zoete wijnen passen goed bij de meeste kazen, en hieronder staan een aantal veilige keuzes: Duitse Riesling, zoals Feinherb, Spätlese of Auslese. Deze specifieke witte wijnen zijn zowel zoet als vrij zuur – en smaken vaak gewoonweg goddelijk.
Verse kaas heeft nooit een korst, bevat weinig vet en veel water. De kaas is niet kruidig, maar zit vol levendige zuren. Juist die karaktereigenschappen maken dat het goed past bij de friszure Rueda Verdejo. Op naar de supermarkt dus, en sla verse kazen in zoals geitenkaas, Boursin, Cottage Cheese of Petit-Suisse.
De evenwichtige aard van de wijn verwelkomt een verscheidenheid aan voedselcombinaties, waaronder lichte gevogelte- en visgerechten, maar ook pittige gerechten en vegetarische gerechten. De wijn combineert goed met een overvloed aan kazen, waaronder Monterey Jack, Muenster, Swiss, Gouda, Cheddar, Swiss, Havarti en meer.
Een op vat gefermenteerde Chardonnay neemt de volle, zoete room en rijke boterachtige tonen van de Triple Cream-kaas op en laat de verborgen smaken in de verzadigde vetten vrijkomen, waarna het gehemelte wordt gereinigd.
Fruitige chardonnay, sauvignon blanc of zelfs demi-sec chenin blanc werken het beste met jonge kaas. Naarmate het rijpt, kan camembert behoorlijk scherp zijn, maar is een echte traktatie met rode Bourgogne of vollere witte wijnen.
Zeer lichte kazen, zoals roomkaas , passen het beste bij een jonge, frisse witte wijn, terwijl meer smaakvolle oude kazen een robuustere wijn als begeleider nodig hebben. Als u een oude, romige, amberkleurige, oude witte wijn heeft, of het nu een Riesling, Chardonnay of Gewurztraminer is, serveer deze dan bij smaakvolle oude kazen.
Roomkaas van geiten-, koe- of schapenmelk, zoals een manouri gaat uitstekend samen met onder andere een frisse, fruitige riesling, sauvignon blanc of pinot blanc. Ook een fruitige rosé kan voor een goede match zorgen, bijvoorbeeld met een brousse du rove.
Kies rode en witte wijnen die goed samengaan met de kazen en vleeswaren op de borrelplank. Voor zachte kazen zoals Brie en Mozzarella, kies een lichte en fruitige witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chardonnay. Het frisse en fruitige karakter van deze wijnen past perfect bij de romige textuur van de kazen.
Fruit, groente en noten
Frisse stukjes fruit geven een kaasplank niet enkel kleur, maar kunnen de smaak van de kazen nog eens extra verdiepen. Beperk je niet tot druiven en halve kiwi's: er zijn heel wat andere fruitsoorten die je kaasplank kunnen verrijken. Denk bijvoorbeeld aan vijgen, peren of appels.
Rode wijn is een klassieke combinatie met kaas en dat is niet voor niets. De tannines in rode wijn kunnen door het vet in kaas heen snijden, waardoor het minder overheersend wordt en er nieuwe smaken naar voren komen. Rode wijn kan ook het gehemelte reinigen en voorbereiden op de volgende hap kaas.
Elke dag kaas eten
Geen zorgen, kaas is niet meteen ongezond. Er zitten namelijk wel veel verzadigde vetten en zout in, maar het bevat daarentegen ook veel vitamine A en B12, mineralen als calcium, magnesium en zink en eiwit en (gezond) vet. Je kunt dus gerust kaas blijven eten, maar helaas dus wél met mate.
Zachte, romige kazen zoals Brie, Camembert of geitenkaas kunnen prachtig samengaan met een lichte, frisse witte wijn zoals Sauvignon Blanc of Chenin Blanc. Aan de andere kant kunnen harde kazen zoals Comté of Gouda goed passen bij volle witte wijnen zoals Chardonnay.
Rum, whisky en cognac passen goed bij zoetere kazen
Whisky en cognac hebben ook vaak zoete en gebrande tonen, die perfect passen bij smaakvolle en lichtzoete kazen. Milde kazen passen echter ook goed bij zowel whisky als cognac.
Je kunt wijn, port of dessertwijn drinken bij je kaasplankje. Al zijn de smaken van port en dessertwijn wat zwaar, waardoor je de kaas minder goed kunt proeven. Wanneer je toch graag een glas port drinkt bij je plankje, denk dan eens aan een frisse witte port of een rosé port.
Mozzarella en Pinot Grigio
De droge zuurgraad van Pinot Grigio wordt getemperd door zachte, lichtzoete mozzarella. Terwijl tegengestelde smaken een match zijn, zijn kaas en wijn van dezelfde leeftijd ook ideale metgezellen. Pinot Grigio is jong en licht van lichaam, terwijl de meeste mozzarella minder dan een maand rijpt.
Pinot Noir wit, rood of rosé? Zoals gezegd is Pinot Noir een druif voor rode wijn, maar er kunnen ook rosé wijnen van worden gemaakt.