Economie is bijvoorbeeld verplicht bij het profiel Economie & Ondernemen. Wiskunde is verplicht bij het profiel Media, Vormgeving & ICT en Mobiliteit & Transport.
Verplichte vakken: Nederlands, Engels, maatschappijleer, lichamelijke opvoeding en wiskunde en een keuze uit biologie of nask 1 (natuurkunde).
Leerlingen op het vmbo-tl kiezen voor één van vier profielen: Techniek: wiskunde en natuur- en scheikunde. Zorg & Welzijn: biologie en een keuze uit: wiskunde, aardrijkskunde, geschiedenis of maatschappijleer 2. Economie: economie en een keuze uit: frans, duits of wiskunde.
De examenpakketten uit de theoretische leerweg bestaan uit minimaal zes algemene vakken. De theoretische leerweg (in 1999 ingevoerd) is te vergelijken met het voormalige D-niveau van de mavo.
Economie is bijvoorbeeld verplicht bij het profiel Economie & Ondernemen. Wiskunde is verplicht bij het profiel Media, Vormgeving & ICT en Mobiliteit & Transport.
De kernvakkenregel houdt in dat je om te slagen hooguit één 5 als eindcijfer mag hebben voor de kernvakken Nederlands, Engels en Wiskunde. Deze regel geldt zowel voor de havo als het vwo.
Op het VMBO is wiskunde geen kernvak.
Wiskunde is alleen op het vwo een verplicht examenvak. Heb je als vmbo leerling dyscalculie? Dan kun je een profiel te kiezen waarin wiskunde geen verplicht examenonderdeel is.
Leerlingen die 16 jaar zijn of ouder en die gezakt zijn, kunnen eventueel een diploma via het volwassenonderwijs (vavo) halen (voor vmbo-t, havo of vwo). Je kind doet dan alleen de vakken waar hij een onvoldoende voor heeft gehaald. De cijfers voor de behaalde vakken blijven staan.
De Kader leerweg in het voortgezet onderwijs is een leerroute naar het MBO waarin je veel leert door middel van praktijkonderwijs, de zogenaamde leerhuizen. De Theoretische leerweg is een leerroute naar het MBO waarin je meer theorie krijgt en minder praktijkonderwijs.
Het laagste niveau van het voortgezet onderwijs is het praktijkonderwijs. Dit onderwijs is speciaal voor jongeren die het moeilijk vinden om een diploma te behalen in het 'reguliere' voortgezet onderwijs. Het halen van een diploma op vmbo niveau is voor veel praktijkonderwijs leerlingen te hoog gegrepen.
Nope, helaas niet in de tweede krijg je wel nieuwe (en gaan er een paar vanaf) pas in de derde wanneer je een profiel hebt gekozen kan je vakken laten vallen behalve de kernvakken (Nederlands, Engels en Wiskunde) je kunt ook of alleen Frans of alleen Duits laten vallen, tenzij je dyslectische bent dan kan je beide ...
Theoretische leerweg (tl)
Leerlingen volgen theoretisch onderwijs op mavoniveau en krijgen zo een brede basis. Met een tl-diploma kun je naar de havo of het hoogste mbo-niveau (niveau 4). De tl-leerweg kun je volgen in Maartensdijk en in Ede.
Vmbo-tl, de theoretische leerweg (mavo); Deze leerweg is het beste te vergelijken met de oude mavo. Met een diploma van de theoretische leerweg kan een leerling naar een mbo niveau 3 of mbo niveau 4 opleiding. Vanuit vmbo-tl kunnen leerlingen, met het juiste vakkenpakket doorstromen naar het havo.
Je mag twee keer een 5 hebben of één 5 en één 4, maar dan moeten al je andere eindcijfers 6 of hoger zijn en het gemiddelde van al je eindcijfers ten minste 6,0 zijn. Let op dat geen enkel eindcijfer (afgerond) lager mag zijn dan een 4.
Over het algemeen geldt: hoe meer bèta, hoe meer keus. Toch slaagt maar liefst 5,6 procent van de havisten uiteindelijk zonder wiskunde voor het eindexamen, blijkt uit navraag bij het CBS. Gemiddeld telt elke klas dus een of twee leerlingen die wiskunde laten vallen.
Eindexamenleerlingen mogen het eindcijfer van 1 vak wegstrepen. Dat mag geen kernvak zijn, zoals Nederlands, Engels of wiskunde. Het eindcijfer van het weggestreepte vak telt dus niet mee bij het bepalen van de uitslag, maar blijft wel zichtbaar op de cijferlijst.
er zijn maximaal 3 tekortpunten toegestaan. maximaal eenmaal het cijfer 5 in de kernvakken Nederlands, Engels en wiskunde. alle tekortpunten dienen te worden gecompenseerd.
Het 'wegstreepvak' mag geen kernvak zijn, dus geen Nederlands (vmbo, havo, vwo), Engels en wiskunde (havo, vwo). Mocht de eindexamenleerling een onvoldoende scoren op een ander vak en daardoor zakken, dan kan de leerling kiezen het vak te laten vervallen.
Je bent geslaagd voor vmbo-gl/tl als...
Je hebt voor je centrale (praktijk)examens gemiddeld een 5,5 of hoger gehaald. Je eindcijfer voor Nederlands is afgerond een 5 of hoger. Voor de eindcijfers van alle examenvakken geldt: alle eindcijfers en je combinatiecijfer een 6 of hoger.
Het SE-cijfer van een vak mét CE is een getal met één decimaal. Het CE-cijfer van een vak is een getal met één decimaal (zelfs als er geen SE is).
De meest gangbare optie is om het examenjaar opnieuw te doen. Het jaar daarop zal je dan weer het volledige centraal examen doen. Je kan er ook voor kiezen om alleen de vakken waar je voor bent gezakt opnieuw te halen via het staatsexamen.
Sinds 2014 is Engels, samen met Nederlands en wiskunde, officieel een kernvak in de onderbouw. Deze drie vakken krijgen om die reden meer aandacht. In de bovenbouw van het vmbo is Engels geen kernvak. Dit is in de tweede fase van havo en vwo wel het geval.