De website is eigendom van de Amerikaanse Wikimedia Foundation. Het is het oudste en bekendste project van deze organisatie. Wikipedia is in 2001 opgezet in de vorm van een wiki, zodat elke inhoudelijke pagina in beginsel door iedere bezoeker bewerkt kan worden.
Wikipedia doet aan kwaliteitscontrole, maar je moet voorzichtig zijn om het als wetenschappelijke bron te gebruiken. In goede artikelen staan recente referenties, bronnen, noten en literatuurverwijzingen die je als wetenschappelijke bron kunt gebruiken.
Nederland werd onafhankelijk tijdens de Tachtigjarige Oorlog (1568-1648), waarin de gezamenlijke Noordelijke en Zuidelijke Nederlanden tegen de Spaanse overheersing in opstand kwamen. In 1579 vormden de Noordelijke Nederlanden de Unie van Utrecht, waarmee een nieuwe politieke entiteit ontstond.
In 1999 werd Bol.com in Nederland opgericht door het Duitse mediaconcern Bertelsmann. Dat is nog terug te zien aan de naam: 'Bol' is de afkorting van Bertelsmann On-Line. Koelemeijer: "In die tijd viel er geen droog brood te verdienen met online warenhuizen.
Wikipedia vraagt van gebruikers een donatie om het project in de lucht te kunnen houden. De kosten voor hosting zijn beperkt, de meeste uitgaven zijn voor personeel. De uitdijende uitgaven krijgen veel kritiek, ook van Wikipedianen zelf.
Het Nederlands wordt met het Duits, Engels, Zweeds en Deens gerekend tot de Germaanse talen. De onderlinge verstaanbaarheid tussen deze talen verschilt. Deens en Zweeds zijn onderling het meest verstaanbaar, maar ook Nederlands en Duits zijn over en weer verstaanbaar.
Antwoord van de Bieb:
De officiële naam van ons land is 'Koninkrijk der Nederlanden'. Met Holland worden slechts 2 provincies : Noord- en Zuid Holland bedoeld. Maar in de Republiek der 7 Verenigde Nederlanden tussen 1588 en 1795 speelde het gewest Holland een grote economische en bestuurlijke rol.
Rond het begin van de jaartelling kwam er vanuit Noord-Duitsland een Germaanse kolonisatie. Toen sprak men hier dus Germaans. Na de volksverhuizingen, dus ongeveer rond het jaar 500 na Christus, zijn uit de Germaanse dialecten aparte talen ontstaan, waaronder het Oudnederlands.
Er is geen eindredacteur die de inhoud controleert en aanstuurt- ook niet de Wikimedia Foundation of de nationale Wikimedia verenigingen. Individuele auteurs zijn zelf verantwoordelijk voor wat ze op Wikipedia schrijven. Er zijn echter wel richtlijnen.
De geschiedenis van Wikipedia begon met de oprichting van Wikipedia als onafhankelijk project op 15 januari 2001.
Wikipedia is 15 jaar oud geworden en op het feestje wordt natuurlijk dé stem van de site uitgenodigd: Johan Bos! Al jaren spreekt hij op onnavolgbare wijze het ene na het andere artikel op de site in, zodat ook de slechtziende medemens kan genieten van de online encyclopedie.
Uit het financiële jaarverslag (pdf) van de Wikimedia Foundation blijkt dat de organisatie op een berg cash van bijna 28 miljoen dollar zit. Een jaar geleden was dat nog 22 miljoen dollar. Tel je alle bezittingen van Wikimedia bij elkaar op, dan heeft de club zelfs ruim 60 miljoen dollar.
Google gaat online-encyclopedie Wikipedia betalen voor de stukken tekst van de site die de zoekmachine bij haar resultaten plaatst.
Wikipedia is gratis te gebruiken om informatie te vinden én om informatie toe te voegen. Momenteel zijn er op de Nederlandstalige Wikipedia 2.134.590 artikelen.
Denemarken lijkt zowel wat betreft land als cultuur veel op Nederland. Meer nog dan Zweden en Noorwegen. Het zijn beide nuchtere, egalitaire, sociaal democratische landen met gedeelde normen en waarden.
Hoe noem je Nederland in het Engels: the Netherlands of Holland? De officiële Engelse aanduiding van Nederland is the Netherlands. In het buitenland is Nederland echter vooral bekend als Holland.
Voor Nederlanders zijn Japans, Chinees, Koreaans en Arabisch ingewikkelde talen om te leren. Alleen al het schrift van deze talen is ontzettend lastig omdat het uit tekens bestaat en niet uit letters zoals wij die kennen.
Nederlands is geen makkelijke taal om te leren maar zeker niet de moeilijkste. Het ligt er aan welke talen je als spreekt, iemand die Engels spreekt zou niet zo'n moeite hebben met Nederlands, maar als je bijvoorbeeld alleen Japans spreekt dan wordt het al een stuk lastiger.
Het mooiste Nederlands spreekt men volgens Nederlanders in de stad Haarlem, dicht bij Amsterdam, en volgens Vlamingen in de provincie Antwerpen. Het lelijkste in Friesland en in de stad Antwerpen. Voor sappig Nederlands moet je in Suriname zijn.
Wikipedia-artikelen moeten gebaseerd worden op bronnen die gepubliceerd zijn door onafhankelijke uitgevers met een goede reputatie voor nauwkeurigheid en het controleren van feiten. Een artikel moet altijd neutraal samengesteld zijn en hoort dus "de literatuur" te volgen.
Schrijven over jezelf wordt sterk afgeraden. Zulke teksten worden zeer kritisch bekeken en lopen een grote kans verwijderd te worden. Bedenk dat je zelf meestal niet de juiste persoon bent om je eigen relevantie te beoordelen en dat Wikipedia geen platform is om jezelf te presenteren.
Iedereen kan Wikipedia bewerken, ook zonder aangemeld of ingelogd te zijn als gebruiker.