Frankrijk: verboden, Flitsmeister geeft er enkel 'gevarenzones' in plaats van concrete flitspalen aan. Duitsland: verboden. Apps zoals Waze en Fitsmeister mag je niet gebruiken in de auto. Oostenrijk en Italië: gps-apparatuur die gebruik maakt van een openbare databank is toegestaan.
Hetzelfde geldt voor de applicaties Waze en online-navigatiesystemen zoals TomTom Live. In Frankrijk is er geen probleem voor deze systemen zolang ze de wetgeving uit 2012 respecteren, die radarwaarschuwingen vervangt door 'risicozones' en 'gevarenzones'. Ook Duitsland aanvaardt deze systemen sinds kort.
Frankrijk verbiedt apps als Waze om alcohol- en drugscontroles aan te geven, ons land gaat het onderzoeken. De Franse overheid kan navigatie-apps zoals Waze en Coyote vanaf 1 november verbieden aan te geven waar er alcohol- en drugscontroles zijn.
Welke radarverklikkers zijn verboden? Niet alle flitsmelders zijn verboden. Er wordt namelijk een onderscheid gemaakt tussen radar detectors op basis van radiogolven, radarverklikkers zoals Waze en flitsmelders in een GPS. Radar detectors zijn bijna in alle Europese landen verboden.
Waze gebruik je ook gewoon in het buitenland
En die zijn vaak beperkt tot de Benelux of West-Europa. Met Waze heb je daar totaal geen last van. De app downloadt namelijk de kaart die je op het moment zelf voor je route nodig hebt.
Waze laat je in vrijwel alle situaties de juiste maximum snelheid zien. Je kan vertrouwen op de informatie die Waze geeft. Flitsmeister daarentegen geeft veel verkeerde maximum snelheden aan in de app. Ook hier wint Waze met een enorme voorsprong.
Daar beantwoorden we vragen, maar verdelen we ook nieuws over onze activiteiten of app-updates. Verder zorgt de community er ook voor dat Waze legaal blijft in België. We sturen relevante wetten en wetsvoorstellen door naar Waze Mobile Ltd.
Flitsmeister geeft in Frankrijk niet de locatie van flitspalen aan, maar werkt met gevarenzones.
Waze is gratis voor Android-apparaten en voor de iPhone/iPad. Let er wel op dat de app data verbruikt als u door Waze over de weg wordt geleid.
Waze staat al een tijdje bekend als alternatief voor de twee klassiekers als het op navigatie aankomt: Google Maps en Apple Maps. Ook wat dataverbruik betreft, biedt de app een light optie: per twintig minuten heeft de Waze gps slechts 0,23 MB nodig – één derde tot één achtste van de andere twee grootverbruikers!
In België, Luxemburg, Spanje, Italië, Nederland is er geen enkel probleem: je kan de apps én al hun functies gebruiken. Dat gaat ook in landen als Noorwegen, Portugal, Zweden, Tsjechië en Slovenië, waar de apps gedoogd worden.
Cyprus, Turkije en Zuid-Oost Macedonië
In deze landen zijn alle systemen en onze app die waarschuwen voor flitsers, verboden. Daarom werkt Flitsmeister ook niet in dit land en hoef je hier ook geen instellingen voor aan te passen.
Het gebruik en bezit van alle apparatuur met flitspaalsignalering is verboden. Overtredingen kunnen worden bestraft met een boete van € 1500,-. Informatie over gevarenzones is wel toegestaan op een navigatiesysteem. Alle apparatuur die actief zoekt naar mobiele of vaste snelheidsmeters en roodlichtcamera's is verboden.
Wintersporters opgelet: rij jij komend weekend van of naar je skibestemming over de Duitse snelweg? Dan moet je zelf op je snelheid letten, want flitsapps zoals Flitsmeister en Waze zijn voortaan verboden.
Het gebruik van de Coyote rijhulpsysteem is verboden in volgende landen: Oostenrijk, Bosnië-Herzegovina, Cyprus, Ierland, Liechtenstein, Macedonië, Slovakije, Zwitserland, Turkije. Het gebruik ervan is toegelaten zonder radarverklikker in: Frankrijk, Duitsland.
Het grootste verschil is sowieso de basis: Waze draait om de community en Maps om harde, feitelijke data. Bovendien is Waze vooral geënt op auto's, terwijl Maps je ook kan vertellen hoe je moet lopen, fietsen of zelfs welk openbaar vervoer je moet nemen. Hierdoor is Google Maps beter als je geen auto hebt.
Waze verdient het grootste deel van zijn geld door te adverteren met een verscheidenheid aan nieuwe en innovatieve advertentietypes.
Apps en hun dataverbruik
Als je GPS gebruikt: Waze komt toe met slechts 0,6 MB per uur.
Die liggen meestal binnen een week of 2 wel op de mat. Je krijgt inderdaad korting als je snel betaalt, maar na ontvangst heb je daar ook nog wel een paar weken de tijd voor hoor.
In Frankrijk wil de overheid graag snel haar geld hebben, en wil men daar best iets tegenover stellen. De officiële boete voor een snelheidsovertreding tot en met 20 km/u bedraagt 68 euro. Betaal je die meteen of binnen 15 dagen, dan wordt het 45 euro. Doe je er langer dan 45 dagen over, dan ben je 180 euro kwijt.
In 2013 kocht Google Waze voor $1,1 miljard. Waze werd door Google aan Google Maps gekoppeld voor het uitwisselen van gegevens.
Het is officieel: Google heeft het bedrijf achter de populaire Israelische navigatie-applicatie Waze gekocht. Dat heeft het zoekmachinebedrijf bekend gemaakt op het eigen Googleblog.
De gratis navigatie-app Waze is vanaf nu voorzien van een Nederlandstalige interface en een Nederlandse navigatiestem. Ook kan je met de navigatiesoftware voor de iPhone een tussenstop voor je route plannen. De gratis navigatie-applicatie Waze is voortaan uitgevoerd in het Nederlands.