Watermeloen bevat geen vet, levert weinig calorieën en is rijk aan vitamines en mineralen. Daarnaast bevat deze fruitsoort een grote hoeveelheid vocht. Dit zorgt ervoor dat je lange tijd een vol gevoel houdt. Watermeloen is dan ook een geschikte fruitsoort als je graag wat gewicht wilt verliezen.
Watermeloen is goed voor je lijn: het werkt vochtafdrijvend, er zitten weinig calorieën in (slechts 37 per 100 gram) én je krijgt er een vol gevoel van (dag snackgedrag!). Perfect voor de lijn dus!
Hoeveel watermeloen kun je eten? Mijn advies wat betreft het eten van watermeloen is hetzelfde als voor elke andere soort fruit: ongeveer 200-300g fruit per dag is het advies voor een gezonde leefstijl. Af en toe (of regelmatig) wat meer fruit eten is in mijn ogen totaal geen probleem.
Een watermeloen heet niet voor niets watermeloen: deze zomerse lekkernij bestaat voor 95% uit water. Daarnaast bevat het onder andere ook ijzer, vezels, vitamine C, lycopeen, bètacaroteen en kalium. Kalium helpt om je zenuwen en spieren goed te laten functioneren, het heeft een bloeddrukverlagend effect.
Watermeloen is dan ook een geschikte fruitsoort als je graag wat gewicht wilt verliezen. Maar let op: Net zoals andere fruitsoorten bevat watermeloen fruitsuiker (fructose). Wanneer je veel watermeloen eet, krijg je ook veel van deze fruitsuikers binnen. Dit zou het afvallen kunnen tegenwerken.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Afvallen en fruit. Iedereen die begint over suikerbommen, dikmakers en vergelijkbare claims als het om fruit gaat, mag je als het aan ons ligt voorzichtigjes bekogelen met perziken. Nee, nog beter: met grapefruits. Of appels.
Goed voor je huid
Watermeloen bevat vitaminen die helpen de huid soepel en veerkrachtig te houden, zoals vitamine A, B6 en C. Daarnaast helpt watermeloen je vochthuishouding op peil te houden en dat is goed voor je huid. En: je kunt watermeloen ook als vochtinbrengend gezichtsmasker gebruiken.
Ondanks de lage hoeveelheid calorieën in watermeloen, bevat deze vrucht wel veel van een soort fruitsuiker genaamd fructose. Krijg je grote hoeveelheden van deze stof binnen, dan kan dat voor maag- en darmproblemen zorgen. Zo kun je last krijgen van een opgeblazen gevoel, kramp of diarree.
Eén schijf meloen van 120 gram kun je rekenen als één stuk fruit. Het advies is om dagelijks 2 porties (200 gram) fruit te eten. Om van alle voedingstoffen uit fruit voldoende binnen te krijgen, is het belangrijk af te wisselen tussen soorten.
Maar wat maakt deze meloenen nu zo duur? Net als bij champagne kan het fruit alleen in een bepaalde regio groeien. De zoetigheid van vrucht schijnt een bijzonder fenomeen te zijn, waar mensen graag wat (veel) geld voor neerleggen. De perfecte Yubari-meloen is rond en heeft een uitzonderlijk gladde schil.
Snij de watermeloen doormidden, en snij er vervolgens een stuk uit. Eventueel kun je de pitten verwijderen, maar met dit soort meloenen ben je dan even bezig. De pitten kun je overigens gewoon eten. Je kunt de meloen van de schil eten, maar je kunt met een scherp mes ook de schil eraf snijden.
Veel water drinken is belangrijk voor het creëren van een plattere buik. Met water drinken behoud je een goede vochtbalans, dus hou je minder vocht vast en voel je je vol zodat je minder hoeft te eten.
Je wist het wellicht niet, maar niet alle fruitsoorten zijn rijk aan vitamine C. Appels, bananen en druiven bevatten bijvoorbeeld weinig vitamine C. Fruitsoorten die wel veel van deze vitamine bevatten, zijn sinaasappels, mandarijnen, aardbeien, kiwi's, citrusfruit, papaja, bramen en ander rood fruit.
In een appel en sinaasappel zit gemiddeld 50-60 kcal, net zoveel als in een speculaasje. Een kiwi bevat maar 30 kcal. Wanneer je twee stuks fruit op een dag eet, krijg je hiermee gemiddeld rond de 100 kcal binnen.