Waterglas is overigens niet overschilderbaar. Verf is dus niet mogelijk, wel kun je achteraf latex aanbrengen.
Waterglas is een stroperig, vloeibaar middel voor het waterdicht maken van diverse objecten. Het is te verwerken met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water).
Er zijn verschillende toepassingsmogelijkheden van waterglas benoemd. De belangrijkste zijn als een product dat vocht bestrijdt, bijvoorbeeld in kelderwanden, vloeren en funderingen. Waterglas wordt ook toegevoegd aan betonmortel, klei en specie waardoor het gebruikt kan worden als een waterdicht product.
Je kunt het aanbrengen met een kwast, roller of spuit (na verdunning met water) op of in een massa met kalk. Door de reactie met kalk wordt de stroperige vloeistof namelijk watervast en zorgt het voor een waterdichte vloer of muur. In de volksmond noemt men waterglas ook wel Kiesol of Natrium Silicaat.
HOEVEEL WATERGLAS MOET ER AAN DE SPECIE WORDEN TOEGEVOEGD.
In algemeenheid wordt het volgende gesteld: Met betonmolen: circa 5-7% waterglas toevoegen op de hoeveelheid te gebruiken water in specie. Dit geldt bij standaard menging 1-2-3 van 1 deel cement.
GEBRUIKSVOORSCHRIFT WATERGLAS:
Scheur/ barst: Onverdund met kwast of iets dergelijks opbrengen aan de binnenkant en goed laten drogen (minimaal 24 uur). Indien nodig herhalen. Aanbrengen op schone, droge ondergrond.
Gelukkig is er een effectieve oplossing voor dit probleem: Cementmix. Cementmix is een vloeistof die het water vervangt bij het mengen van metselspecie, beton of mortel. Je kunt de Cementmix rechtstreeks toevoegen in de speciekuip, emmer of cementmolen in dezelfde verhouding als je water zou hebben gebruikt.
Onthoud: een vaas is alles waar je water in kunt doen, van een veertig jaar oud, roestig olievat tot een vingerhoedje. Zelfs een houten krat kun je waterdicht maken door hem vanbinnen te bekleden met een dik zwart plastic zeil van de ijzerhandel, op maat geknipt en vastgemaakt met bloementape.
Een buitenmuur waterdicht maken gebeurt vaak door hem te impregneren, ook wel hydrofoberen genoemd. Deze techniek houdt in dat er een impregneermiddel op de gevel wordt aangebracht. Dit product vormt een doorzichtige laag op de gevel die bescherming biedt tegen de weersomstandigheden en tegen het indringen van vocht.
Voor de beste waterdichting van muren in en om huis kun je ze het beste behandelen met waterglas of een epoxy coating toepassen. Een buitenmuur kun je waterdicht maken door hem te impregneren met een impregneermiddel, de gevel te voorzien van gevelbekleding of door deze te schilderen met vochtwerende verf.
Natron waterglas, fles 500ml
Waterglas wordt o.a. gebruikt als klevend bestanddeel voor verflagen en lijmen. Het kan ook gebruikt worden om poreuze keramiek e.d. met gescheurde glazuurlagen waterdicht te maken. Hierbij wordt het te behandelen deel met het vloeibare waterglas overgoten of ingesmeerd.
Een waterglasinjectie is een vorm van horizontale bodemafsluiting waarbij de injectievloeistof, dat een mengsel is van waterglas, water en een harder, een waterremmende laag vormt in de bodem van een bouwkuip.
En dat kan helaas, want zowel bakstenen als metselspecie zijn van nature niet waterdicht. Het materiaal heeft poriën waar water in kan trekken. Het effect is dat de stenen en het metselwerk vocht en vuil opzuigen.
Daarnaast wordt waterglas ook toegevoegd als hechtmiddel aan zelfgemaakte spuitmiddelen, â rato van 0,3 tot 1%. In de genoemde concentraties is waterglas niet giftig voor mens en dier. Het is wel erg basisch (pH 11), het irriteert de huid en de slijmvliezen en als je het inslikt wordt je er misselijk van.
Waterafstotende stoffen hebben de eigenschap om water van het oppervlak te laten lopen zonder het te absorberen. Waterdichte stoffen hebben de eigenschap om te voorkomen dat water in het product dringt. Hoe meer het water van het oppervlak afloopt zonder in de stof te dringen, hoe meer deze waterdicht is.
Natriumsilicaat, natriummetasilicaat of waterglas is een oplosbaar natriumzout van kiezelzuur. Het is een kleurloze tot witte, sterk hygroscopische, vaste stof. Na oplossing in water wordt het voornamelijk gebruikt als een stroperig middel voor het waterdicht maken van diverse objecten.
Hoe vaak moet je een gevel tegen vocht impregneren? Een gevel impregneren tegen vocht hoef je gelukkig niet jaarlijks te doen. Na het zelf impregneren van je gevels is deze wel 10 jaar beschermd tegen vocht en vuil. En is dus dan goed waterdicht, ook het voegwerk is na behandelen beschermd.
Je kunt kiezen voor muurverf tegen vocht. Hierbij kun je bijvoorbeeld kiezen voor een Alabastine kelderverf of een Alabastine vochtwerende verf. Een goed voorbeeld hiervan is deze Alabastine Vochtige Muren en Kelders 2-in-1 Muurverf. Dit product is geschikt voor vochtige ruimtes, is vochtwerend en het isoleert vlekken.
Het waterdicht maken van bestaand stucwerk kan op twee manieren. De eerste manier is door het aanbrengen van een dun laagje waterdicht stucmortel. De tweede optie is het aanbrengen van een twee componenten coating over het bestaande stucwerk.
Voor het beschilderen van glas heb je de juiste verf nodig.De meest gebruikte soorten zijn glasverf en acrylverf. Glasverf is vaak op waterbasis en is, de naam zegt het al, speciaal om glas mee te beschilderen. Lees altijd even goed of de verf vaatwasserbestendig is en of er een toplaag overheen moet.
Het pimpen van vaasjes kun je op velen manieren toepassen. Verf ze helemaal in dezelfde kleur of gebruik meerdere kleuren. Zijn je vaasjes van glas, dan kun je er ook voor kiezen de helft te verven. Met schildertape maak je dan een strakke lijn.
Acrylverf (speciaal geschikt voor glas): Acrylverf is speciaal geschikt voor het verven van glas en is verkrijgbaar in vele kleuren. Kies een kleur die past bij jouw stijl en smaak.
Bij een kleine hoeveelheid afwasmiddel wordt het luchtgehalte van de specie met 5 tot 10% verhoogd." "Elke procent lucht geeft een sterktevermindering van 5%. Dus een klein scheutje afwasmiddel verlaagt de sterkte van de mortel met ongeveer 25 tot 50%.
Cement of mortel dat aangemaakt is met Hydramix Pro droogt waterdicht op. Waterdicht cement voorkomt met waterindringing gepaard gaande schade zoals optrekkend vocht, hechting van schimmels, algen en mos. Waterdicht cement kan beter tegen olie, vetten en zuren, en maakt het cement vlekwerend.
Beton is van zichzelf waterdicht vanaf een dikte van 30 centimeter, maar in veel gevallen wordt deze dikte niet bereikt. U kunt het beton dan extra sterk maken door hydrofuge toe te passen. U voorkomt hiermee een veelvoud aan problemen zoals betonrot, omdat vocht niet meer diep in het beton kan dringen.