Voorbeelden van duursport zijn hardlopen, wielrennen, zwemmen en roeien, maar ook wandelen valt onder duursport.
Wandelen is verantwoorde cardio
Sterker nog, een wandeling zorgt voor soepelere spieren en gewrichten en is dus ideaal als warming-up en cooling-down. Ook kan je op deze manier toch nog aan de nodige beweging doen op rustdagen, zonder daarbij echt risico te lopen op overtraining of overbelasting.
Het is bovendien uitstekend om je gezondheid en conditie op peil te houden. Het is ook goed voor je hart en beschermt tegen hoge bloeddruk en overgewicht, factoren die het risico op hart- en vaatziektes verhogen. Je immuunsysteem wordt sterker, waardoor je minder vaak ziek wordt. Het is goed voor je beendergestel.
Bij hardlopen is het dus van groot belang om makkelijk verteerbaar eten te kiezen, zonder vet, eiwit en vezels maar mét (bijna alleen maar) koolhydraten. Voorbeelden hiervan zijn de Turbo Fruit en Drink Gels. Deze enkelvoudige koolhydraten leveren snel energie zodat je op hoge intensiteit door kunt blijven lopen.
Zwemmen is een ideale vorm van duursport om je conditie te trainen, zonder dat je daarbij jouw lichaam te zwaar belast. Daarnaast is het ook gewoon ontzettend gaaf om te doen; of het nu in een zwembad is of in het open water. Toch zijn er ook een aantal dingen waar je met zwemmen rekening mee moet houden.
Bij duursport herhaal je een beweging in een constant en meestal rustig tempo. Hoe snel dat is, is afhankelijk van je conditie en dus voor iedereen verschillend. Voorbeelden van duursport zijn hardlopen, wielrennen, zwemmen en roeien, maar ook wandelen valt onder duursport.
Onder conditietraining en duursport verstaan we: een langere tijd op een intensieve manier bewegen. Denk aan langere afstanden hardlopen, wielrennen, schaatsen, roeien en zwemmen.
Je kunt je conditie ook voor een groot deel verbeteren door gezond te eten. Door meer te bewegen verbrand je al calorieën. Maar door je voedingspatroon gezonder te maken, help je dit proces ook een handje. Plus: je krijgt alle goede voedingsstoffen binnen die je lichaam zo nodig heeft.
Maar topsporters die een paar uur per dag trainen, en dat vijf of zes dagen in de week, hebben niet genoeg aan de standaard 2000 tot 2500 kilocalorieën. Afhankelijk van welke sport een atleet beoefent, kan zijn caloriebehoefte op een trainingsdag oplopen van 2500 naar 8000 kilocalorieën.
Als je een sporthart hebt, merk je dit aan je hartslag. De normale hartslag in rust (60-80 slagen per minuut) is in het geval van een sporthart lager. Dit kan zelfs teruglopen tot een hartslag tussen de 40 en de 60 slagen per minuut. Je hart kan bovendien in één hartslag meer bloed rondpompen dan een 'normaal' hart.
Inmiddels is er groeiend bewijs dat veel sporten ook kan leiden tot schade aan het hart (1). Overmatig trainen kan leiden tot atrium en ventrikelfibrilleren, hartspier verwijding en disfunctie, vooral aan de rechterzijde van het hart. Dat neemt niet weg dat veel trainen ook op een gezonde manier kan.
De term sporthart verwijst naar veranderingen in het hart als gevolg van intensieve en langdurige training. Het kan gaan om wijzigingen in de structuur (de hartspier en de grootte van het hart) en in de elektrische activiteit van het hart (het hartritme).
Wist je dat wandelen een uitstekende training is om calorieën en vet te verbranden? Wanneer je 45 minuten per dag lekker actief wandelt tast je lichaam in de vetreserves en verbrandt het opgeslagen vet. Wandelen is met name erg effectief om inwendig buikvet (visceraal vet) te verbranden.
Wandelen doet je buik, billen en benen goed, want met wandelen verstevig je je spieren met als resultaat een strakker (onder-)lichaam. De omvang van je buik neemt af, cellulitis vermindert en je billen worden steviger.
Is je conditie slecht, dan raak je snel buiten adem en gaat je hart als een gek tekeer om je lichaam toch van zuurstof te voorzien. Dit deel van de conditie reageert goed en snel op cardiotraining. Dat is training waarbij je hartslag flink wordt opgejaagd.
Uit recente studies blijkt dat het vergelijken van hartslag in rust met de maximale hartslag bij inspanning een goede indicator is voor conditie. Je kunt gemakkelijk zelf de ontwikkeling van je conditie in kaart brengen door je hartslag te meten en daaruit je zuurstofopname te bepalen.
Voedingsmiddelen zoals wit suiker, witbrood, witte rijst, zoetigheden en aardappelen kun je dus beter laten staan. Probeer meer peulvruchten, bonen, linzen, volkoren producten te eten.
Bessen, frambozen, bramen en granaatappel bevatten veel antioxidanten die de huid beschermen tegen vrije radicalen. Vrij radicalen zorgen voor vervroegde veroudering en rode vlekjes in je huid. Sinaasappels, citroen, paprika bevatten veel vitamine C.
(Griekse) yoghurt is niet alleen goed voor je afweersysteem en spijsvertering, het is ook heel goed voor je huid. Yoghurt houdt de huid jong omdat het veel riboflavine (vitamine B2) bevat. Net als vitamine C bevordert ook riboflavine de aanmaak van collageen.
Klassieke duursporten zoals lopen, wandelen, zwemmen en fietsen zijn ideaal om je conditie op te bouwen. Maar je kunt evengoed kiezen voor alternatieven zoals nordic walking, skeeleren, mountainbiken, roeien, touwtjespringen, schaatsen...
Koolhydraten en proteïnen
Na intensief sporten moet het lichaam herstellen; energie voorraden moeten worden aangevuld en spieren moeten herstellen. Eet 30 minuten tot 2 uur na het sporten een maaltijd of eet bijvoorbeeld een bakje kwark of een sportreep met extra proteïnen.