Alle vleeswaren, zoals worst, ham of paté en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees zijn bewerkt vlees.
Of het onbewerkte vleeswaren zijn, is afhankelijk van de manier waarop je het in de winkel of bij de slager koopt. Wanneer er zouten, conserveringsmiddelen of andere middelen zijn toegevoegd om het vlees beter te bewaren, dan is het bewerkt vlees. Hetzelfde geldt voor het kruiden, paneren, malen of roken van vlees.
Onbewerkt vlees is dus vlees waaraan voorafgaande géén extra bewerkingen zijn gedaan of toevoegingen zijn gevoegd. Onbewerkt vlees is bijvoorbeeld een heerlijke malse biefstuk of entrecôte. Onbewerkt vlees, zoals kalfsvlees en rundvlees, is daarom beter voor je gezondheid, in tegenstelling tot bewerkt vlees.
Maar wist je dat het ook schadelijk voor je gezondheid is om regelmatig kipfilet, ham of boterhamworst te eten? Vleeswaren voor op brood vallen namelijk allemaal in de categorie bewerkt vlees.
Er zijn ook soorten vlees die zowel vers als bewerkt kunnen zijn. Denk hierbij aan gehakt. Gehakt kan onbewerkt zijn, maar zodra er zout aan toegevoegd is valt gehakt onder de noemer bewerkt vlees.
Voorbeelden van onbewerkt mager vlees zijn: kipfilet, kipdrumstick, kalkoenfilet, biefstuk, magere runderlappen, sukadelap, varkenshaas, haaskarbonades, magere varkenslappen, varkensfiletlapjes, hamlap en mager lamsvlees.
Vleeswaren, zoals worst, ham of paté, en bewerkt vlees zoals hamburger, worst en gemarineerd vlees vallen in de categorie bewerkt vlees. Dit geldt overigens ook voor gevogelte (denk aan gerookte kipfilet) en vis (bijvoorbeeld gerookte paling en ingeblikt tonijn).
Bewerkt vlees is rood of wit vlees dat bewerkt werd door het te zouten, roken, drogen, fermenteren of door er bewaarmiddelen aan toe te voegen. Voorbeelden zijn ham, spek, salami, rookworst ... Hamburgers en gehakt vallen ook onder bewerkt vlees als er zout of chemische additieven in gebruikt zijn als bewaarmiddelen.
Gezond broodbeleg
Halvarine of margarine uit een kuipje op elke boterham. Zuivelproducten: 20+ en 30+ kaas, hüttenkäse, zuivelspread, mozzarella, zachte geitenkaas. Ei. Noten en notenpasta en pindakaas met 100% pinda's of noten, zonder toegevoegd zout of suiker.
Ja. Bewerkt vlees is al het vlees dat is geconserveerd door middel van roken, drogen, zouten of door toevoeging van conserveringsmiddelen. En dat is bijna alles: van de knakworst tot het plakje ham, en van de salami tot de hamburger. Het advies van KWF om ham, salami en worst te vermijden betreft dus ook beenham.
Vlees belast de darmen omdat het moeilijk te verteren is. Vooral de stof haem in rood vlees is een belasting voor de darmen. Het eten van meer dan 500 gram rood vlees per week (rund-, varkens- en lamsvlees) is een risico voor het ontwikkelen van darmkanker.
Het eten van te veel bewerkt vlees kan op langere termijn gevaarlijk zijn, omdat het de kans op darmkanker verhoogt. Mensen die dagelijks meer dan 50 gram bewerkt vlees eten, hebben 18 procent meer kans op darmkanker. Daarmee is bewerkt vlees nog slechter voor je dan rood vlees.
Het rundsvlees dat je bij de slager koopt, scoort beter op vlak van smaak en kwaliteit dan het vlees uit de supermarkt. Dat blijkt uit onderzoek van consumentenorganisatie Test Aankoop.
Slagers mogen er zelf voor kiezen waar zij hun vlees vandaan halen. Dit kan van een bioboer komen die biologische vlees levert, of een gewone boer die niet-biologische vlees levert. Het meeste vlees dat geconsumeerd wordt in Nederland is niet-biologisch vlees.
Bij het slachthuis / uitsnijderij Bij de slachthuizen en/of de grossier koopt de slager zijn vee op basis van de geslachte karkassen die daar in de koelcel hangen. Op het oog beoordeelt hij de de kwaliteit en de hoeveelheid aanwezig vet. Bepalend daarbij is weer de eindbestemming van het vlees.
Filet americain is gemaakt van rauw vlees. Daarom bederft het sneller en loop je meer risico dat je ziek wordt als je ervan eet. Filet americain staat niet in de Schijf van Vijf. Dat komt omdat het vaak zout, suiker en/of verzadigd vet bevat.
De filet americain uit de supermarkt bevat vaak veel ongezonde vetten en toegevoegde kleur- en smaakstoffen dat je hem niet meer gezond kunt noemen. Het blijkt dus dat filet americain als vetarm bekend staat, maar dat dit helemaal niet zo is.
Eiwit: In kaas zit meer eiwit (22.7 gram) dan in ham (18 gram), al is het verschil niet heel groot. Koolhydraten: Ham is goed voor 2.1 gram koolhydraten. In jonge kaas zitten helemaal geen koolhydraten! Vet: Dit is waarschijnlijk geen verrassing; kaas bevat ongeveer 30 gram vet.
Vlees is ook bewerkt wanneer er conserveringsmiddelen aan zijn toegevoegd. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn ham, salami, bacon, rookworst en knakworst.
Bewerkt vlees is vlees dat is bewerkt door het te zouten, roken, drogen of door er conserveringsmiddelen aan toe te voegen. Het doel hiervan is de smaak en houdbaarheid te verbeteren. Voorbeelden van bewerkt vlees zijn vleeswaren als ham, salami en bacon, en bepaalde soorten worst als rookworst en knakworst.
Rookvlees, rosbief, kipfilet en kalkoenfilet zijn goede voorbeelden van magere vleeswaren. Tip: bepaalde soorten rauwe ham bevatten geen toevoegingen of hulpstoffen en behoren daarmee tot de ideale vorm van gezond broodbeleg!
Officieel is mager vlees vastgelegd in het warenwetbesluit waarin staat dat vlees de vermelding “mager” mag krijgen zodra het minder dan 20% vet bevat. Voor gehakt is dat 15%. Hiermee sluit je de meest vette soorten zoals spek wel uit (spek bevat 53% vet), maar toch zijn deze percentages nog relatief hoog.
De World Health Organisation (WHO) concludeert dat er een verband is tussen het eten van rood vlees en het risico op kanker, met name darmkanker. Elke 100 gram rood vlees meer per dag hangt samen met een 17% hoger risico op darmkanker.
Varkensvlees bevat ook minder verzadigde vetten dan rundvlees. In de pens, één van de magen van runderen en andere herkauwers, zetten bacteriën onverzadigd voedervet deels om in verzadigd vet. Varkens hebben maar één maag, dus dat mechanisme speelt niet. Daar heeft varkensvlees een voordeel.