Spoel hem af onder koud water en dep droog. Bak de bevroren vis niet, maar leg hem in de oven of op de barbecue. Als je de vis meteen erna bereidt, komt ook je microgolfoven van pas. Gebruik de ontdooifunctie en haal de vis eruit als hij nog koud aanvoelt.
Leg de vis in de bak met water en zorg ervoor dat de vis volledig onder water is. Het is een idee om de bak met een bord te bedekken. 4. Na ongeveer een uur is de vis ontdooid en kunt u doorgaan met uw bereiding.
Ontdooien in de magnetron
Keer je vlees of vis steeds na een minuut of schep het kliekje om. Als je op een hogere wattage ontdooit verliest het product veel vocht en gaan veel vitamines en mineralen verloren. Er is geen exacte tijd te geven voor hoe lang iets moet ontdooien. Dat verschilt sterk van product tot product.
Specialisten zijn het erover eens: langzaam ontdooien in de koelkast (op 4°C) is de beste optie. Door iets langzaam en geleidelijk te ontdooien worden de vitaminen het best behouden. Daarnaast houden bacteriën niet van koude.
Do. Laat de vis op een langzaam tempo ontdooien in koud water of in de koelkast. De koude temperatuur van het water zorgt ervoor dat de vis snel kan ontdooien. Na ongeveer een uurtje is de vis klaar en ready to go!
Het koude water geleidt beter dan lucht, waardoor de voedingswaren sneller ontdooien. Ontdooien in de koelkast is niet per se slecht, daar kun je ontdooid eten ook het beste in bewaren, maar het duurt een stuk langer.
Snel en veilig ontdooien
Je kan voedingsmiddelen vlak voor gebruik ontdooien in de magnetron of in een pan met heet water (au bain-marie). Roer regelmatig en maak de voedingsmiddelen onmiddellijk klaar. Ontdooide voedingsmiddelen opnieuw invriezen zorgt voor kwaliteitsverlies.
Wanneer het aankomt op diepvries vis versus verse vis is het belangrijkste te onthouden dat je, vanwege je gezondheid, meer vis dient te eten onafhankelijk van of het vers is of uit de diepvries komt. Echter, diepvries vis is ten minste net zo goed als verse vis en zorgt voor minder voedselverspilling.
Diepgevroren kabeljauwstukken zijn veelal buik- en zijfilet en volstaan met een gemiddelde baktijd van 4 tot 6 minuten. Wanneer je bevroren kabeljauw koopt kan je deze in de magnetron ontdooien, pas alleen op dat de randen niet voorgaren en het midden ijs blijft.
Koken met diepvriesvis is leuker en makkelijker dan je denkt. Tenminste, als je voor goede kwaliteit vis kiest. Wie denkt dat diepvriesvis minder smaakvol en gezond is, heeft het mis. Goede vis wordt na het fileren direct ingevroren, waardoor de smaak en voedingsstoffen volledig intact blijven.
Verse vis: koelkast of vriezer
Het beste kun je de vis dezelfde dag nog eten. Lukt dit niet, dan kun je het prima twee dagen later eten. Bewaar verse vis echter niet langer dan deze twee dagen in de koelkast. Wil je de vis langer dan twee dagen na aankoop eten, dep de vis dan goed droog en doe deze in de vriezer.
Vis invriezen
Verse vis kun je prima invriezen. Magere en matig vette vissen als schol, tarbot, kabeljauw en tong kunnen langer bewaard worden dan vette vis zoals makreel en zalm. Ons advies is om ingevroren vis maximaal 3 maanden in de vriezer te bewaren. Vries verse vis zo snel mogelijk na ontvangst in.
Zalm kun je het best niet ontdooien op de gewone stand van de magnetron. Op een te warme stand in de magnetron kan de buitenkant van de magnetron al snel bederven, terwijl de binnenkant nog bevroren is.
Je hebt een uurtje of twee, drie
Vul dan een grote kom met koud water en dompel het erin. Je kan het verzwaren met iets zodat het onder water blijft. Afhankelijk van hoe groot en dik de stukken zijn duurt het circa een uur voordat ze ontdooid zijn.
De ijskoude, harde waarheid: praktisch alle vis is bevroren. Behalve die veel te dure kreeft die je zelf mag uitzoeken in dat restaurant, maar dat noemen we dierenmishandeling - en daar wagen we ons niet aan. Hoe het zit: commerciële visbedrijven vriezen vis direct in voor ze het naar supermarkten brengen.
Verse vis herkennen in de winkel of bij de visboer? Let op de ogen, de huid en de geur van de vis. Vis is vers als de ogen van de vis helder en doorzichtig zijn en een beetje bol staan. De huid moet vochtig en glanzend zijn, en de kieuwen rood.
Een van de voornaamste oorzaken van de huidige recordprijzen is bijvoorbeeld het weer in Scandinavië. Eindejaarsstormen hebben er lelijk huisgehouden en ervoor gezorgd dat de vissersboten er niet konden uitvaren. De import van vis uit die regio droogt dus op waardoor de prijzen stijgen.
Leg vlees niet in warm water, op de verwarming of in de zon om het snel(ler) te ontdooien. Dat bevordert niet alleen de groei van bacteriën maar gaat ook ten koste van de smaak en malsheid van het vlees, omdat vleessappen eruit lopen. Leg bevroren vlees op een bord of schaal en dek het af.
Magnetron. Uiteraard kan je altijd nog sneller ontdooien: in de magnetron (op de ontdooi-stand) of in lauwwarm water. Dit is echter minder efficient (het kost energie en water) maar het is wel sneller. De magnetron is ook een veilige manier omdat de straling vna een magnetron schadelijke bacteriëen kan doden.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
DIRECT IN DE PAN
Gelukkig kun je bevroren groente, sauzen en soepen ook vaak direct in een pan met deksel op laag vuur ontdooien. Leg in geen geval je kostje op het aanrecht om te ontdooien – het bederfproces zet bij kamertemperatuur razendsnel in.
Laat gekoelde producten zoals melk, vlees(waren) en boter in ieder geval niet langer dan een half uur buiten de koelkast staan. De houdbaarheid van melk die een uur buiten de koelkast heeft gestaan, is met een dag verkort. - Controleer regelmatig de temperatuur van uw koelkast (moet tussen 1 en 5°C zijn).