Een goed verlichte werkplek is stap één. Voldoende (dag)licht zorgt er namelijk voor dat je een stuk productiever bent en het is beter voor je ogen. Zet je bureau daarom het liefst in de buurt van een raam of in een lichte kamer.
Om gezond en veilig te kunnen werken is voldoende (dag)licht nodig en gelden criteria voor temperatuur, ventilatie en geluid. Ook zijn er richtlijnen voor het aantal beschikbare vierkante meters per persoon, het daglicht, het meubilair en de werkapparatuur.
Ergonomische werkplek
Een fijne bureaustoel, een verstelbaar bureau en de hoogte van je scherm zijn van belang, maar zorg er vooral ook zelf voor dat je genoeg beweegt, rechtop zit en af en toe wisselt van werkhouding. Zo werken wij ook regelmatig staan of zittend op een fitnessbal.
De juiste temperatuur, voldoende licht (liefst veel natuurlijk licht) en een goede luchtkwaliteit. Een prettig binnenklimaat draagt bij aan het welbevinden van mensen, meer werkplezier en een hogere productie. Uit onderzoek blijkt dat een goed binnenklimaat de productiviteit met 10 tot 15% verhoogt.
Een werkplek is de plaats waar medewerkers werken, en waar werkgever volgens de arbeidsomstandighedenwet verantwoordelijk voor is. Dit hoeft per definitie niet enkel een kantoor te zijn. Toch wanneer ondernemers op zoek zijn naar een werkplek is dat meestal wel het geval.
Een veilige werkomgeving draait niet alleen om de lichamelijke veiligheid, maar ook om psychische veiligheid. Daarnaast zijn er ook minder in het oog springende gevaren, die wel erg vervelend kunnen zijn. Denk hierbij aan stoffen, straling en besmetting.
Lekker bonden met collega's
Wie nog steeds denkt dat de teamspirit er niet toe doet, heeft het mis. Uit een onderzoek van het CBS blijkt dat medewerkers 11 arbeidsomstandigheden als belangrijk ervaren bij hun werkgever. Hierbij staat een prettige werksfeer met stip op nummer 1 gevolgd door goede managers.
Een sterk interieurconcept voor een inspirerende werkomgeving biedt dus voldoende settings waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, waar kennis gedeeld kan worden en waar spontane uitwisselingen plaats kunnen vinden. Het kantoor als ontmoetingsplek met een sterke aantrekkingskracht.
Bewegen: statafels, wandelpaden, een tuin, een pingpongtafel en toegankelijke trappen en uitgangen op de werkplek nodigen uit om vaker te bewegen. Het gevolg is een actievere lichaamshouding, meer energie, betere focus en meer persoonlijk contact met collega's.
Werkwaarden laten zien wat je belangrijk vindt, wat je met werk wilt bereiken. Bijvoorbeeld de wereld verbeteren, rijk worden of autonomie. De werkwaarden staan in alfabetische volgorde. Bij de meeste werkwaarden worden ter illustratie passende voorbeeldberoepen genoemd.
Het werkblad van een kantoor bureau dient minimaal 120 centimeter breed en 80 centimeter diep te zijn. Hierdoor heeft u voldoende ruimte om uw monitor(en) op een correcte afstand te plaatsen. De gemakkelijke vuistregel hiervoor is dat uw beeldscherm op minstens een armlengte afstand staat.
De beste houding op je werkplek kun je als volgt samenvatten: Je voeten staan op de grond (of op een voetensteun) en de knieën zijn 90 graden gebogen. De rug steunt tegen de rugleuning van je stoel, armen en schouders zijn ontspannen en het hoofd staat 'rechtop'.
Een plek om te werken hoeft niet altijd een werkplek te zijn. Het woord werkplek is een begrip. Dit woord wordt net zoals FTE als eenheid gebruikt en in de veel gevallen zijn de begrippen werkplek en FTE aan elkaar gerelateerd.
De werkgever is verantwoordelijk voor een veilige en gezonde werkplek. Het maakt daarbij geen verschil of werknemers op kantoor of plaatsonafhankelijk werken. Plaatsonafhankelijk werken betekent dat de werknemer zelf kiest waar hij werkt: in zijn eigen huis, in de trein of op een werkplek bij de werkgever.
Volgens Tempo Team doet 72% van de werknemers na een compliment zijn werk met meer plezier. 61% van de werknemers doet erna beter zijn best. Wat motiveert medewerkers: waardering en positieve feedback. Dit leidt tot beter werk, dat op zijn beurt zorgt voor een betere omzet.
Een werkomgeving waar je werknemers zich op hun gemak voelen is belangrijk. Een omgeving waar alles aanwezig is wat ze nodig hebben om hun werk goed te doen, zorgt voor een groter werkgeluk. Een werkplek waar vertrouwen en veiligheid voorop staan, betekent ook een werkplek waar open en eerlijk met elkaar gepraat wordt.
Verbind jouw team aan de doelstellingen. Een van de belangrijkste zaken is het regelmatig delen van financiële informatie van het bedrijf. Op deze manier kunnen teamgenoten zien hoe hun dagelijkse werk bijdraagt aan de resultaten/omzet per kwartaal of jaar. Transparantie is de beste vriend van een leider.
Een hybride kantoor is een werkplek die faciliteert dat medewerkers zowel op kantoor als op afstand kunnen werken. Prettig samenwerken staat hierbij centraal. Hybride werken betekent feitelijk goed kunnen werken met een team waarvan een deel op kantoor aanwezig is en de andere medewerkers vanuit huis werken.
Een flexibele werkplek is een plek waar je een dag of een paar uurtjes gaat zitten om bepaalde taken uit te voeren. Een flexwerkplek kan een werkplek op kantoor zijn, maar ook een werkplek op een externe locatie.
Bij een beeldscherm van 21/22 inch is een afstand van 90 cm optimaal, 75 tot 105 cm is acceptabel. De optimale kijkhoek is tussen de 20 en 22°. De optimale hoek tussen boven- en onderarm is 90°. Daarbij is het belangrijk dat de schouders ontspannen zijn en de onderarm steunt op de armlegger.
Ga je kiezen voor je eigen gevoel. Dit kan eng zijn want je moet dan los gaan laten wat de ander van je denkt, en meer gaan vertrouwen op je innerlijke stem en je eigen beweging. Het is niet meer die ander waar je op leunt, die jou de veiligheid moet schenken die je nodig hebt, maar je haalt het meer uit jezelf.