De voordelen en nadelen van viscoseAls je op zoek bent naar een comfortabele pyjama, is viscose een goede keuze. Viscose is een zachte en soepele stof die aangenaam aanvoelt op de huid.
Trek dan niet zomaar een pyjama uit het rek, maar kies voor een warme stof. Je kunt dan het beste kiezen voor badstof, velours, flanel of extra dik katoen.
Als je het beste van katoen en zijde wilt, dan is viscose de perfecte optie. Het is even zacht, glanzend en huidvriendelijk als zijde, en slijtvast, ademend en absorberend als katoen. Daarom wordt viscose vaak ook wel 'kunstzijde' genoemd.
Halfsynthetische vezels
Halfsynthetische stoffen zoals viscose, lyocell en modal ademen erg goed. Ze zijn zeer aan te raden aan mensen die luchtige kleding zoeken. Viscose neemt vocht goed op en blijft bij warm weer luchtig aanvoelen.
Ademend: Viscose heeft (net als katoenen en linnen kleding) een goede luchtdoorlatendheid, waardoor het de huid kan helpen ademen en warmte kan reguleren.Hierdoor zweet je minder en dat maakt natuurlijk materiaal een betere optie in de warmte dan bijvoorbeeld polyester.
Een nadeel is dat het materiaal viscose niet kreukvrij is en dat je moet oppassen als de viscose nat is. De viscose stof is dan namelijk minder sterk. Verder kan er op het gebied van milieu nog het een en ander beter, omdat hout wordt behandeld met chemicaliën om er een viscose vezel van te maken.
Vers zweet stinkt meestal niet; het is de activiteit van huidbacteriën die zweet verandert in een stinkende substantie. Deze huidbacteriën of ziektekiemen vermenigvuldigen zich bijzonder goed in textiel met een hoog gehalte aan synthetische vezels, zoals polyester of polyamide.
Viscose/Rayon
Vaak worden bloesjes en andere lichte kleding gemaakt van viscose. Je zou denken dat het de stof daarom luchtig maakt, maar niks is minder waar. Net als de andere synthetische stoffen, laat viscose geen lucht door en wordt het zweet opgehoopt in het textiel.
Die synthetische stoffen, zoals polyester en rayon (viscose), zijn af te raden bij hoge temperaturen, je krijgt het er namelijk alleen maar warmer van. Let op: ook veel vrouwenondergoed wordt gemaakt van synthetische stoffen, waarschuwt Kok.
In de categorie najaar/ winter stof staan de nieuwste winter stoffen en hipste najaar stoffen. Bij najaar / winter stoffen kun je denken aan Punta di Roma stof, tricot stof en viscose stof. Deze stoffen zijn ideaal voor kouder weer en zorgt er voor dat je warm blijft.
De belangrijkste voordelen van viscose zijn: De stof is zacht en dat zorgt voor draagcomfort. De stof heeft een mooie, luxueuze uitstraling. De stof absorbeert vocht en water goed en blijft bij warm weer koel en luchtig aanvoelen.
Omdat viscose de neiging heeft om te krimpen, tolereert het alleen lage temperaturen tot maximaal 40°C. Dit geldt voor het wassen van een viscose overhemd, maar ook voor andere kledingstukken. Als je elk risico wilt uitsluiten, ga je voor een lagere temperatuur en was je viscose op 30°C.
Viscose heeft namelijk de neiging om snel te krimpen en is niet zo sterk als katoen. Ook kreukt het vrij snel.
Kies voor luchtige kleding. Geen zware, synthetische pyjama's, maar ademende stoffen als linnen en katoen.
Volgens experts moet je namelijk elke drie tot vier dagen je pyjama in de was gooien. De reden hiervoor? Heel veel bacteriën! Dit komt doordat je 's nachts veel dode huidcellen loslaat en ook nog eens veel zweet.
Een pyjama kan uit veel verschillende stoffen bestaan, zoals katoen, wol en badstof. Welke stof is het meest geschikt voor de winter? Wil je goed voorbereid zijn op de koude winternachten? Kies dan uit een van de volgende stoffen: dikke katoen, badstof, velours, satijn en flanel.
Wat is polyester viscose? Het is een gemengd weefsel van het kunstmatige polyester en het natuurlijke viscose. De naam geeft dus in feite al aan wat voor stof het is: polyester en viscose, dus polyester viscose.
Viscose: een zijdezacht glanzende stof die soepel valt
Viscose combineert de beste eigenschappen van natuurlijke vezels: de uitstraling van huidvriendelijk katoen en het gevoel van fijne zijde. Viscose is niet alleen geschikt voor een feestelijke avondoutfit, maar ook voor een zomerse alledaagse look.
Viscose kleding kun je in principe gewoon op een lage temperatuur in de wasmachine wassen.Maar lees altijd eerst het wasvoorschrift op het wasetiket. Viscose is namelijk gevoelig voor kreuken en krimpen. Ja, je leest het goed: viscose krimpt bij het wassen.
Natuurlijk (pun intended) zweet je minder in natuurlijke, plantaardige materialen. Katoen en linnen zijn heerlijk luchtig, omdat ze ademen. Hierdoor zweet je er minder in en zijn het dus betere opties in de hitte dan synthetische materialen.
Viscose is een kunstzijde. De grondstof hiervoor is hout. Het neemt snel vocht op dus draagt wederom heerlijk koel in de zomer. Het is wel weer minder sterk en het kreukt sneller dan bijvoorbeeld katoen.
Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. Geen zorgen. Strijk en trek voorzichtig het item terug in model nadat het uit de machine komt. Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort, of helemaal niet te centrifugeren en je items niet te drogen in een droogtrommel.
Het gaat pas ruiken wanneer de bacteriën (een bacterie bekend als corynebacterium op de huid) in aanraking komen met zweet en oliën, waardoor een geur ontstaat die we kennen als 'lichaamsgeur'. Dat is waar okselverzorging, van grondige reiniging en exfoliëren tot een verfrissende deodorant, kunnen helpen.
Katoen en linnen
In natuurlijke, plantaardige materialen zweet je het minst omdat ze lekker luchtig zijn. Ze 'ademen'. Ga daarom voor katoen of linnen in plaats van synthetische materialen. Een leuke linnen broek bijvoorbeeld, of een luchtig jurkje van dunne denimstof.
Uien. Het zweet van vrouwen bevatte in verhouding een grote hoeveelheid van een geurloze zwavelhoudende substantie. Toen de stof door wetenschappers in contact werd gebracht met bacteriën die normaal gesproken onder de oksels van mensen leven, ontstond er een luchtje dat vergelijkbaar is met de geur van uien.