De honingdas is een stevige marterachtige met een lang lichaam, een grote kop met zeer kleine oren en krachtige kaken en korte poten. Hij wordt 60 tot 77 cm lang en 7 tot 16 kilogram zwaar. De staart is 16 tot 30 centimeter lang. Vooral de schouders en nek zijn zeer gespierd.
De honingdas is een marterachtige met een reputatie als honing liefhebber. Nu voedt hij zich als roofdier met tal van andere zaken maar laat zich door aandacht trekkend gedrag van een vogel, de grote honingspeurder (Indicator indicator), naar de nesten van wilde bijen lokken.
De Maleise beren, die ook wel honingberen worden genoemd, hebben een sterk reukvermogen en ze ruiken van een afstand al waar ze hun maaltijd moeten zoeken. In de dierentuin eten ze dan ook graag honing, vandaar de bijnaam honingberen. Met hun lange tong likken ze de honing van de bomen op.
De kop van de honingbij is duidelijk afgesnoerd van het borststuk en is eenvoudig te herkennen aan de ogen en de antennes. De honingbij heeft twee antennes die altijd bestaan uit een korte basis en een lang uiteinde. Beide delen bestaan uit verschillende segmenten en zijn gescheiden door een duidelijk gewricht.
In de haalperiode kan een bij maximaal 800 km vliegen. De nectar wordt tot 13 km van de kast verzameld, het stuifmeel tot 6 km en het water tot 2 à 3 km. Per dag maakt een haalbij gemiddeld 10 vluchten waarbij ze gemiddeld 10 minuten voor nectar en tot een uur voor stuifmeel onderweg kan zijn.
De honingdas komt voor in het grootste deel van Afrika, Arabië en Zuidwest-Azië oostwaarts tot in India. In Afrika ontbreekt hij enkel in het grootste deel van de Sahara, de mediterrane kust en in Vrijstaat. Via de Atlantische kust komt hij voor tot in Zuid-Marokko en -Algerije.
Honingbij (Apis mellifera L.)
Het zijn sociale dieren die samen leven in volken. De meeste honingbijen leven in cultuurvorm, soms zijn er verwilderde kolonies maar deze worden vaak niet oud. Gedurende het zomerseizoen kunt u de honingbij zien vliegen. Bij temperaturen boven de 10°C kunnen de haalbijen al uitvliegen.
Met een kop-romp lengte van 65-80 cm is de das (Meles meles) één van de grootste voorkomende landroofdieren in Nederland en behoort de soort tot de familie der marterachtigen. De das heeft een grote, brede kop en een zwaargebouwd gedrongen lichaam.Hij heeft korte poten en een korte, brede, bossige staart.
De bijnaam is aan Ricciardo gegeven door zijn trainer. Volgens de coureur zit daar wel iets in: “Honingdassen zien er schattig en onschuldig uit aan de buitenkant.Als ze zich bedreigt voelen, zodra iemand iets van ze probeert af te pakken, dan veranderen ze echter in genadeloze killers”, vertelt Ricciardo aan Metro.
Andere bekende voorbeelden zijn kuddes gnoes of zebra's, roedels wolven, mieren, scholen vissen en zwermen spreeuwen. Dat zijn allemaal vormen van samenwerking met soortgenoten, maar er zijn ook samenwerkingsverbanden tussen verschillende soorten.
Want dassen zijn, anders dan vossen die nog wel eens een deel van een burcht kraken, nette dieren. Hun ontlasting doen ze buiten hun burcht. Ze staan ook bekend als sociaal.
Meld deze dode das zo spoedig mogelijk door te bellen naar 06-48279968 (dag en nacht bereikbaar). Let op uw eigen veiligheid in het verkeer en houdt u zich aan de verkeersregels. Als u zelf niet veilig en verantwoord bij de doodgereden das kunt komen heeft u gewoon pech gehad!
De honingbij (Apis) heeft een angel met weerhaken die verbonden is met de spieren van het achterlijf. Zij steekt alleen als zij in haar werkzaamheden gestoord wordt. Zij kan maar één keer steken. Een deel van het abdomen blijft aan de angel hangen.
een honingbij kan vliegen met een snelheid van 40 km per uur? … een werkbij 33 keer per dag de bijenwoning verlaat om stuifmeel en nectar te gaan zoeken? …
Bijen zijn meestal bruin-geel van kleur, terwijl wespen vaak zwart-geel gestreept zijn. Bijen hebben bredere en platte poten die bedekt zijn met kleine haartjes, terwijl wespen slankere en meer glanzende poten hebben.
Er zijn twee soorten wasmotten, de grote wasmot (Galleria mellonella) die bij ons het meest voorkomt en de kleine wasmot (Archroea grisella). Motten vliegen vooral 's nachts en trachten de bijenkast binnen te dringen.
Hoe bijen wonen
De meeste bijen maken graag nestjes in holle ruimtes boven de grond, zoals in een holle boom of in een muurspleet. Hierin bouwen ze raten met aan elke kant zeshoekige cellen. Deze gebruiken ze als opslag voor honing en stuifmeel.
Meestal van korte duur. De plotselinge aanwezigheid van een bijenvolk kan even schrikken zijn, maar het goede nieuws is dat bijen meestal niet langer dan één of enkele dagen op een vaste plek blijven zitten. Wacht dus eerst af tot ze weer vertrekken. Als de overlast ernstige vormen aanneemt, dan kunt u een imker bellen ...
Dassen hebben wel een enorme hekel aan vee dat over de dassenburcht loopt. De holen worden dan vertrapt en de das weet niet van wie de voetstappen afkomstig zijn die hij onder de grond hoort. Hierdoor komen de dassen zeer laat naar buiten en kunnen zelfs bij langdurige verstoring de burcht verlaten.
De kans dat je overdag een das ziet, is extreem klein. Hij is namelijk in de schemering en nacht actief, dan verlaat hij zijn burcht. Dassen verkennen de omgeving en gaan op pad voor een urenlange zoektocht naar eten.
Dassenburchten bestaan meestal uit verschillende lagen (verdiepingen). Dit kan tot wel 4 meter diep zijn. Bij gevaar door bijvoorbeeld stropers die de burcht uitgraven, of een hondje dat in de burcht indringt, kunnen de dassen zich diep in de dassenburcht terugtrekken zodat ze hun veilige hol niet hoeven te verlaten.
Juiste houding bij het ontlasten
U kunt het beste als volgt op het toilet gaan zitten: Ga goed op het midden van de bril zitten. Ga niet op het voorste puntje van de bril zitten of boven de bril hangen, dat maakt het ontlasten alleen maar moeilijker. De kans is dan groot dat u uw darmen niet goed leegt.
Iedereen poept. Ook de koning en zelfs Lady Gaga.