De folie is doorzichtig, water- luchtdicht en is dus erg geschikt voor gebruik in de koelkast (houdt luchtjes tegen en beperkt uitdrogen). De folie kan slecht tegen hitte. In de oven en magnetron kunt u hem dus beter niet toepassen.
Aluminiumfolie is hittebestendig, dus geschikt om in de oven te leggen en bijvoorbeeld op de barbecue. Ook kun je er gerechten mee warmhouden. Plastic vershoudfolie kan niet tegen hitte – maar daarmee kun je een gerecht wel zo goed als luchtdicht afsluiten.
De naam zegt het al, vershoudfolie houdt je voedsel vers. Dat kan, omdat het folie lucht- en vochtdicht is. Zo kan het voedsel niet uitdrogen en andersom kan er ook geen vocht en lucht bij het voedsel komen. Je kan het voedsel dus langer bewaren en het behoudt langer zijn kwaliteit.
Volgens de deskundige zit er een klein verschil tussen de twee soorten folie. Zo zitten er al kleine gaatjes in magnetronfolie waardoor de hete lucht kan ontsnappen, bij vershoudfolie is dat niet het geval. 'Dan moet je er zelf gaatjes in prikken als je eten in de magnetron verhit', aldus Astrid.
Huishoudfolie, trekfolie, rekfolie, krimpfolie, vershoudfolie, (soms – ten onrechte: cellofaan): allemaal verschillende namen voor een dun laagje kunststof, meestal polyetheen, op rol, dat we gebruiken in de keuken voor het afdekken van etenswaren.
Water voor betere hechting. Wanneer we iets willen afdekken, is het belangrijk dat de folie zich hecht aan het voorwerp. Dat doet vershoudfolie sneller aan vochtige oppervlakken. Maak voor een goede hechting een stuk keukenpapier of uw vinger nat met water en haal deze langs de randen.
Aluminiumfolie, een vork, een bord met een metalen sierrand of een pan mag nooit in de magnetron. Aluminiumfolie is zo dun dat het verbrandt, en dat geldt ook voor een metalen sierrand op een bord. Bij een vork concentreren de elektromagnetische golven zich in de punten waardoor er vonken ontstaan en mogelijk brand.
Saran huishoudfolie is stevig huishoudfolie dat onder andere zeer geschikt is om mee te werken in de stoomoven.
De NCHFP is van mening dat normale vershoudfolie iets beter bestand is tegen bevriezing dan aluminiumfolie, maar het gebruik van dit stukje plastic wordt niet toegejuicht. De kans op lekken is – net als bij zilverfolie-, vrij groot als u iets verpakt in vershoudfolie.
Nee, de aluminiumfolie en het vaatwastablet zorgen samen voor een chemische reactie, waardoor de aanslag verdwijnt en je bestek weer helemaal gaat glimmen. De reactie is bijna hetzelfde als de techniek van het oppoetsen van zilver.
Verpak en bewaar eenvoudig uw etenswaren. Gemaakt van transparant PVC, 9 micron dik.
Rechtstreeks contact van de folie met suiker- of vetrijke voeding vermijden - de folie kan smelten. Gelieve het zaagje van de doos te verwijderen en gescheiden weg te gooien.
Niet luchtdicht
Maar wat je met het blote oog niet kunt zien, is de hoeveelheid gevaarlijke bacteriën die er in de tussentijd zijn ontstaan. Aluminiumfolie verpakt de restjes niet luchtdicht en de bacteriën kunnen door de blootstelling aan lucht verder gaan groeien.
Plastic huishoudfolie
Per gram is huishoudfolie zo'n acht tot negen keer minder belastend voor het milieu dan aluminiumfolie dankzij de CO2 productie. En dan is een vel aluminiumfolie nog zwaarder ook. Een groot nadeel van huishoudfolie is weer dat je het vaak echt maar een keer kunt gebruiken.
Max.temperatuur = 70 °C gedurende 2 uur of 100 °C gedurende 15 minuten.
Folie in de microgolfoven
Gewone vershoudfolie is niet geschikt voor de microgolfoven. Als alternatief worden vaak schalen of borden gebruikt om etenswaren in de microgolfoven/magnetron af te dekken. Meestal komt dat de kwaliteit van de opgewarmde gerechten echter niet ten goede.
Gebruik in de (combi) stoomoven: Als je kunststof serviesgoed wilt gebruiken, gebruik dan alleen serviesgoed dat bestand is tegen hoge temperaturen (tot 100 °C) en stoom. Het materiaal kan anders smelten, broos worden of gemakkelijk breken. geen bakvormen van siliconen.
Dit verpakkingsmateriaal wordt verkocht voor het inpakken van vele soorten vlees, diverse groentes, kip en gevogelte. En ook voor gerechten, met als meest bekende voorbeeld lasagne. Die producten kunnen dan rechtstreeks en compleet in de oven gezet kunnen worden, waarna ze direct eetbaar zijn.
Bij het koken van een vloeistof moet men er op bedacht zijn dat het kokende vocht heftig gaat opborrelen en soms gaat spatten als de deur van de magnetron opengaat. Een glazen lepel of staafje in de kom voorkomt dit euvel.
Nee, het gebruik van bakpapier en aluminiumfolie in uw Philips Airfryer wordt om de volgende redenen niet aanbevolen: Als u de bodem van de mand bedekt, wordt de luchtstroom in de Airfryer beperkt. Hierdoor functioneert uw Philips Airfryer niet optimaal.
Snelle antwoord: Ja, je kunt aluminiumfolie, aluminium bakjes of schaaltjes gebruiken in de airfryer.Maar alleen als het gebruikt wordt om je gerecht in te wikkelen of om je gerecht in of op te leggen. Belangrijk is dat de folie niet de luchtstroom verstoord of los ligt in je airfryer.
PE-folie, ook wel bouwfolie of vlakke folie genoemd, wordt wegens zijn duurzaamheid vaak in de bouw en het vervoer gebruikt. Het wordt ook vaak gebruikt als hoogwaardig verpakkingsmateriaal. Deze vlakke folie is waterdicht en wordt gekenmerkt door een grote robuustheid.
Plasticfolie of vershoudfolie is van plastic (ja, echt waar) en dus niet hittebestendig. Wel is deze folie ideaal om producten afgedekt in de koelkast bewaren. De folie helpt tegen uitdroging en houdt nare luchtjes uit je koelkast.
Waterdicht EPDM folie
Omdat het van EPDM gemaakt wordt, heeft het zeer goede UV- en ozonbestendige eigenschappen. Daarnaast is het goed bestand tegen invloeden van het weer en het folie is niet alleen waterdicht, maar ook luchtdicht.