De verhuurder kan de schade niet verhelpen als hij niet op de hoogte is. Als huurder ben je zelfs verplicht om een gebrek tijdig te melden bij de verhuurder.Doe je dit niet of te laat dan kan je aansprakelijk worden gesteld voor eventuele gevolgschade.
De verhuurder is verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, grote onderhoudswerken en herstellingen gelinkt aan ouderdom of slijtage. Is bijvoorbeeld het dak lek, dan komen die kosten bij de verhuurder terecht. Vaak wordt de huurschade, zoals een gebarsten tegel, pas bij afloop van het contract bekeken.
Wat kan ik doen bij gebreken aan mijn huurwoning? Uw verhuurder moet ervoor zorgen dat uw woning goed blijft. Hij moet gebreken oplossen zoals lekkages. Voor dagelijks onderhoud bent u zelf verantwoordelijk.
Volgens de wet is de huurder aansprakelijk voor alle schade die aan de huurder kan worden toegerekend. De huurder moet die schade aan de woning herstellen. De woning moet teruggebracht worden in de oorspronkelijke staat (met uitzondering van normale slijtage ontstaan tijdens de huurperiode).
De huurder is aansprakelijk voor schade aan de verhuurde zaak die is ontstaan door een hem toe te rekenen tekortschieten in de nakoming van een verplichting uit de huurovereenkomst (art. 7:218 lid 1 BW). Schadeplicht in het huurrecht kan zowel voor de huurder als de verhuurder ontstaan.
Is de huurder of verhuurder verantwoordelijk voor schade? In elk huurcontract is vastgelegd dat de huurder voor de woning moet zorgen als een 'goede huisvader'. Dat houdt in dat de huurder de schade moet herstellen die hij zelf aanbrengt. Je zorgt dus voor de woning alsof het je eigen woning zou zijn.
Uw verhuurder mag alleen verhuurkosten rekenen als de nieuwe huurder er iets concreets voor terug krijgt. Bijvoorbeeld een naamplaatje. Er moet dus sprake zijn van een tegenprestatie. Het opstellen van een huurcontract valt daar niet onder.
Aansprakelijkheid en schade
U stelt iemand aansprakelijk als u meent dat deze persoon, dit bedrijf of een overheid (gemeente) verantwoordelijk is voor de door u geleden schade. Die aansprakelijkheid betreft ook de gevolgschade. Het eerste doel van aansprakelijkheidsrecht is een compensatie van geleden schade.
De persoon die het verkeersongeluk veroorzaakt, is aansprakelijk en moet betalen. Als meer mensen schuld hebben, dan betalen zij elk een deel van de schade. Soms vergoedt een WA- of aansprakelijkheidsverzekering de schade. Voor fietsers, voetgangers en passagiers gelden speciale regels.
Gevolgschade is een juridische term, die eigenlijk gewoon is wat het zegt. Gevolgschade betekent alle schade die rechtstreeks het gevolg is van een andere schade. Als een probleem niet meteen wordt opgelost, hersteld of opgemerkt, dan kunnen daar soms wel ernstige gevolgen aanhangen.
Gevolgschade is schade die indirect voortkomt uit eerdere schade. Denk hierbij aan een lekkage die uiteindelijk zorgt voor een vochtige vloer. Een mooi voorbeeld is een lekkage aan het dak die er vervolgens voor zorgt dat het plafond op zolder waterschade heeft.
De verhuurder van de woning is verantwoordelijk voor het herstellen en de kosten van een lekkage in de huurwoning wanneer er sprake is van achterstallig onderhoud. Ook wanneer de schuld van de lekkage niet bij de huurder ligt, zal de verhuurder de kosten op zich nemen.
Schade door een lekkage in huis is verzekerd in zowel de inboedelverzekering als de opstalverzekering. De inboedelverzekering dekt schade door lekkage aan je spullen in huis.
Als u tijdens uw werk schade veroorzaakt, is uw werkgever hiervoor in eerste instantie aansprakelijk. Hier bestaat een uitzondering op. Als de schade het gevolg is van opzet of bewuste roekeloosheid, dan bent u als werknemer zelf aansprakelijk voor de schade.
De verhuurder is immers verantwoordelijk voor alle grote herstellingen, de grote onderhoudswerken en de kleine huurherstellingen te wijten aan ouderdom, slijtage of overmacht. Hierbij hebben de grote herstellingen betrekking op de structuur van het gebouw, de ruwbouw, enz.
De verhuurder is aansprakelijk voor gevolgschade van een lekkage als hij of zij niet voldoende onderhoud heeft gepleegd.
Soms wordt daarbij onderscheid gemaakt tussen rechtstreekse schade en gevolgschade. Voor gevolgschade stelt men zich dan volstrekt niet aansprakelijk (behalve opzet/grove nalatigheid) en voor directe/rechtstreekse schade tot het factuurbedrag.
Gevolgschade is indirecte schade. Bij een brand is schade door bluswater het indirecte gevolg van de brand. Ook rookschade bij een brand is indirecte schade. Schade is dus al snel indirecte schade en dus gevolgschade.
Onstoffelijke gevolgschade: onstoffelijke schade die het gevolg is van door deze polis verzekerde lichamelijke of stoffelijke schade. Zuivere onstoffelijke schade: onstoffelijke schade die niet het gevolg is van lichamelijke of stoffelijke schade.
De verhuurder moet ervoor zorgen dat de huurwoning in goede staat verkeert. Hij is verantwoordelijk voor het groot onderhoud van de huurwoning. Denk hierbij aan het herstellen van lekkages aan het dak, houtrot in kozijnen of een nieuwe cv-ketel. De huurder is verantwoordelijk voor het klein dagelijks onderhoud.
Schade die veroorzaakt is door verdriet, smart of geestelijk gemis.
Je hebt als verhuurder drie verplichtingen: je moet de woning ter beschikking stellen, je moet de woning onderhouden en je moet de huurder woongenot verschaffen. Hier staan twee rechten tegenover: de huurder moet op tijd huur betalen en je mag geen overlast hebben van de huurder.
Een verhuurder mag niet onaangekondigd een woning betreden. Hij of zij dient altijd aan te bellen of te kloppen en te wachten tot de deur wordt opengedaan. Een verhuurder mag niet zomaar te pas en te onpas bij de huurder aankloppen.
Naast de huurprijs moet een huurder ook de kosten betalen van nutsvoorzieningen, onderhoud van de gezamenlijke ruimtes, de syndicus enz. Als eigenaar van een pand of een gebouw kan je die kosten op werkelijke basis aan hem doorrekenen of je kan aan je huurder een forfaitaire vergoeding vragen.