Venkel. De typische anijssmaak van deze zomergroente zorgt steeds voor twee kampen: zij die er dol op zijn en zij die het niet lusten. Vooral de knol van deze groente wordt gegeten. En dat kan zowel rauw in een salade, als gekookt met bijvoorbeeld vis.
Het seizoen van venkel loopt van januari tot juni, venkelknollen groeien het beste op een vochtige bodem in de zon. In de koelkast kun je de groente een week bewaren en in de vriezer 8 maanden. Let bij aankoop erop dat het loof een frisgroene kleur heeft en de knol spierwit is.
Venkel is het hele jaar verkrijgbaar.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
De raad adviseert om ongeveer 250 g fruit per dag te eten. Dat komt overeen met een tweetal stukken fruit. Niet alle fruit is even groot. Denk bij één stuk fruit aan de grootte van een appel, peer of banaan, een sinaasappel of perzik, …
Is bloemkool gezond? Bloemkool rekenen we tot groente en past in een gezond voedingspatroon. Bloemkool bevat net als andere groentesoorten veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. Er is niet één groente die in alle voedingsstoffen kan voorzien.
Venkel bevat een kleine hoeveelheid estragol, een stof die giftig is in grote hoeveelheden. Het is daarom niet goed om te veel van de groente te eten. 200 gram op een dag kan geen kwaad, je hoeft je daarom niet snel zorgen te maken.
Venkelthee en darmen; de werking van je stoelgang
Waar we je vooral op willen wijzen, is dat venkelzaden de spijsvertering stimuleren. Venkelthee wordt daarom nog altijd ingezet bij allerlei buik- en darmklachten. Venkelthee bevat actieve bestandsdelen wat gasvorming voorkomt en onschadelijk maakt.
Venkel is een zeer gezonde groente. Het bevat weinig calorieën, zeer weinig vet en is een goede bron van vitaminen en mineralen. Venkel zit bomvol antioxidanten, die helpen je lichaam te beschermen tegen vrije radicalen; dat zijn agressieve stoffen die schade kunnen veroorzaken aan cellen en weefsels.
Je kunt eigenlijk niet van één fruitsoort zeggen of het gezonder is dan een andere. Wanneer je bijvoorbeeld alleen bananen eet krijg je nooit alle mineralen en vitamines binnen die verschillende fruitsoorten kunnen bieden. Het is daarom belangrijk om door de week met verschillende fruitsoorten te variëren.
Gemiddeld eten we namelijk zo'n 134 gram brood per dag. Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Een handjevol noten is prima om gezond van te snoepen. Denk maar eens aan pistachenoten, walnoten, pecannoten, paranoten, cashewnoten, hazelnoten, macadamia's en rauwe pinda's (pelpinda's, de variant die je zelf moet pellen).
Er zit ook drie keer zoveel beta-caroteen, vitamine A, in dan in een appel en ook meer kalium. Voor de rest zijn de mineralen en vitaminen in een peer en een appel ongeveer gelijk. Eigenlijk kun je dus veel beter een peer eten dan een appel om je gezondheid te verbeteren.
Witlof is lekker en gezond!
Het bevat veel vitaminen, waaronder A, B en C. Daarnaast is witlof rijk aan foliumzuur dat een gunstig effect heeft op de darmflora en een gezonde zwangerschap bevordert. De mineralen in witlof zorgen voor een goede vochtafdrijving. Verder is witlof ook zeer geschikt voor een dieet.
Witlof, goed voor de spijsvertering en lever
Het spijsverteringstelsel wordt gestimuleerd door witlof omdat er probiotische stoffen in zitten. Het helpt de lever te ontgiften. Er zitten vezels in waardoor alle voedingsstoffen beter door het lichaam worden opgenomen.