Veldbonen en tuinbonen zijn van dezelfde soort: Vicia faba. Tuinbonen worden groen geoogst en veldbonen worden pas geoogst als de peulen uitgedroogd zijn. Veldbonen zijn onder gunstige omstandigheden de meest productieve peulvruchten.
Veldbonen (hierboven links afgebeeld) zijn dezelfde soort als tuinbonen (Vicia faba) (hierboven rechts afgebeeld), maar ze zijn een andere variëteit die kleinere bonen produceert . Ze worden beschouwd als krachtiger en betrouwbaarder dan tuinbonen en vertonen een betere koudetolerantie, dus kunnen worden gekweekt als een winter- of lentegewas.
De tuinboon heeft in het Nederlands een aantal verschillende namen. Hij wordt ook wel labboon, dikke duimen, Roomse boon en boeren boxen (in Brabant) genoemd. In het Engels wordt de tuinboon broad bean or fava (ook wel faba) bean genoemd.
Veldbonen worden gebruikt in veevoer, maar ook steeds meer in vleesvervangers, zoals in vegetarische hamburgers. In 2020 begonnen Flevolandse boeren het product te verbouwen omdat verwacht werd dat de vleesvervangende industrie er steeds meer om zou vragen én omdat de overheid de productie van de veldboon toejuicht.
Het oogsten van de tuinbonen is niet zoveel werk. De planten kunnen na de oogst de composthoop op dus voorzichtig hoef je niet te zijn. In een rap tempo de peulen van de plant af knippen of trekken en de oogst kan mee naar huis.
Wanneer de onderste set bloemen kleine peulen heeft gevormd , knijpt u de scheuttoppen bovenaan eruit. Dit moedigt planten aan om hun energie in de peulen te steken in plaats van in meer groei.
Bonen zouden 65 dagen na het planten klaar moeten zijn om te oogsten.
Veldbonen (Vicia faba) worden gebruikt voor toevoeging aan veevoer, aquacultuur, export voor menselijke consumptie en voor duivenvoer . Geschikte winter- en lentevariëteiten zijn beschikbaar voor deze toepassingen.
Veldbonen en tuinbonen zijn van dezelfde soort: Vicia faba. Tuinbonen worden groen geoogst en veldbonen worden pas geoogst als de peulen uitgedroogd zijn. Veldbonen zijn onder gunstige omstandigheden de meest productieve peulvruchten.
De Voordelen van Veldbonenmeel
Het bevat essentiële voedingsstoffen zoals ijzer, foliumzuur, magnesium en kalium, die bijdragen aan een gezond dieet en een optimale gezondheid. Glutenarm Alternatief: Het biedt de mogelijkheid om heerlijke glutenarme bakproducten te maken zonder concessies te doen aan smaak en textuur.
Tuinbonen blijven mooi blank als aan het kookwater een scheut melk is toegevoegd. Je kunt de bonen eventueel na het koken nogmaals doppen door het stugge velletje te verwijderen. Zo krijg je mooie groene boontjes.
Tuinbonen zijn de eetbare zaden van de peulvrucht Vicia faba, ook wel bekend als tuinbonen, veldbonen of paardenbonen.
Toppen is het wegbreken van de top van de plant. Zo verwijder je eigenlijk de landingsbaan voor de zwarte bonenluis, waardoor je meer onaangetaste tuinbonen kunt oogsten.
Door de veldbonen te malen ontstaat er veldbonenmeel. De voedingsstoffen blijven zo behouden maar je kunt het veelvuldig gebruiken in de keuken. Denk bijvoorbeeld aan het bakken van brood, cake of pannenkoeken. Maar ook in zijn geheel zijn veldbonen heerlijk als snack.
Vicia faba , algemeen bekend als tuinboon, favaboon of fababoon, is een soort wikke, een bloeiende plant in de erwten- en bonenfamilie Fabaceae. Het wordt op grote schaal gekweekt als gewas voor menselijke consumptie, en ook als groenbemester.
Tuinbonen met schil
Wanneer de tuinbonen niet al te groot zijn, kunt u ze ook met schil en al eten.
Waarom zit er veldbonenmeel in brood? Veldbonenmeel is een broodverbetermiddel. Het is een fijn, lichtgekleurd meel dat bijdraagt aan deegstabiliteit en kruimstructuur. Veldbonenmeel heeft verschillende functies; het geeft bijvoorbeeld een luchtiger brood, en zorgt dat brood langer zacht en vers blijft.
De tuinbonen (Vicia faba) horen bij de familie van de vlinderbloemigen en komen dus te staan op het landje van de peulgewassen. Er zijn nogal wat synoniemen voor de tuinboon in omloop, denk hierbij aan veldboon, Roomse boon en labboon.
Het hoge ruw eiwitgehalte (RE) in veldbonen varieert gemiddeld van 25 tot 35 % (DS) en levert dus zo'n 1,5 - 2 ton RE/ha onder goede teeltomstandigheden. Het RE gehalte van soja ligt evenwel hoger, met een gemiddelde van 35 tot 45 % (DS).
HOE ZAAIEN? In een gemiddeld egaal en niet te fijn zaaibed (vergelijkbaar met winterzaai graan) dat iets dieper klaargelegd is (ca.10-15cm). Om de plant een grotere weerstand tegen vorstschade te bezorgen is een diepe zaai (7 cm) noodzakelijk.
Voedingswaarde
“Bonen bevatten normaal gesproken 24% eiwit, maar dat is slechts ongeveer de helft van het totale eiwitgehalte van soja. Bonen kunnen soja dus niet volledig vervangen in pluimveevoeders.”
Ondanks hun oorsprong doen fababonen het goed in het Ierse klimaat, omdat het gewas bestand is tegen nattere omstandigheden en koele zomertemperaturen. In droge seizoenen en op lichte grond kunnen bonen last hebben van droogte.
Normaal gesproken wilt u oogsten zodra uw peulen de gewenste lengte hebben bereikt. De zaden beginnen zich net te vormen, dus u kunt ze van buitenaf nauwelijks zien . De peulen zijn nog lekker zacht. (In dit stadium zijn ze technisch gezien nog onrijp fruit).
Omdat het struikbonen zijn . Je laat ze iets te lang aan de plant zitten.
Bruine boon ontkiemen. Om de bruine bonen te kunnen ontkiemen heb je bruine bonen nodig. Niet die uit een blik of potje komen maar gedroogde bruinen bonen. Deze zijn bij bijna elke supermarkt of groenteboer te koop.