' Het antwoord van de Helpdesk Bouwregelgeving hierop luidt: De norm NEN 3569 geeft eisen omtrent (veiligheids)glas, maar deze norm wordt niet door het Bouwbesluit aangestuurd en heeft derhalve geen publiekrechtelijke status. Het is dus niet verplicht die norm toe te passen'.
De maatregelen en verplichtingen omtrent glas staan beschreven in het Bouwbesluit van 2012. Zo is doorvalveilig glas verplicht in woningen en openbare gebouwen als het glas begint onder de 85 centimeter, gerekend van de vloer. In kinderdagverblijven is dit zelfs verplicht tot een hoogte van 120 centimeter.
Doorvalveilig glas is een soort glas die extra sterk is gemaakt; zelfs zo sterk dat personen er niet doorheen kunnen vallen. Het wordt vaak toegepast bij gevelopeningen of glazen vloerafscheidingen, zoals bij een balkon of balustrade. De eisen van doorvalveilig glas zijn streng en staan vermeld in de norm NEN 6702.
Sinds 2007 moet je veiligheidsglas plaatsen in een raam waar een persoon kan doorvallen. Dit heet de glasnorm. Concreet? Bij nieuwbouw of renovatie moet je alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde voorzien van veilig glas.
Waar verplicht? Veiligheidsglas is verplicht in ramen waar er een risico is op doorval van een persoon. Dit betekent concreet dat bij nieuwbouw of renovatie alle beglazing die lager staat dan 90 centimeter op z'n minst aan de binnenzijde in gelaagd glas dient voorzien te worden.
De NEN 3569 norm geeft eisen voor verticaal geplaatst vlakglas, wanneer dit toegepast wordt als bouwproduct voor gebouwen en bouwwerken en met alle dagmaten groter dan 150mm. De norm geldt wanneer het geplaatste glas bereikbaar is voor volwassenen en kinderen.
Conform het Bouwbesluit is een doorvalbeveiliging in veel situaties verplicht. Dat is het geval bij alle draairamen én vaste ramen met een borstwering lager dan 85 cm, waarbij de verdiepingsvloer hoger moet zijn dan 100 cm ten opzichte van het maaiveld.
Doorvalbeveiliging is een voorziening, meestal in de vorm van een stang, buis of hekwerk, bijvoorbeeld bij een raamopening op een verdieping van een gebouw wordt toegepast om het naar buiten vallen te vermijden (vooral van kinderen, katten e.d. maar eigenlijk ook van bloempotten, bierflesjes e.d.).
Letselwerend glas is glas dat zoals de naam al verklapt voorkomt dat men letsel oploopt bij een breuk van het glas. Het letselwerende glas zorgt er bij een breuk voor dat de glaswand op zijn plaats blijft. Hierbij blijven ook de verschillende stukken bij elkaar.
Gelaagd glas is aan te bevelen voor bijvoorbeeld balkonruiten, balustrades, beloopbaar glas en op al die plaatsen waar een kans bestaat dat iemand door het glas (naar beneden) kan vallen. Ook heeft het een geluiddempende en diefstalwerende werking. Gehard glas is ongeveer 5x zo sterk als gewoon glas van dezelfde dikte.
Gelaagd glas 33.1 (6,38 mm) valt onder de groep "veiligheidsglas", is 6,38 mm dik en bestaat uit twee glasplaten van 3 mm dikte met daartussen 1 transparante PVB folie van 0,38 mm dik. Deze glassoort wordt vaak gebruikt voor binnenbeglazing waar letselbeperkend glas noodzakelijk is.
Welke type glas in de lichtstraat? Kies altijd voor gelaagd glas, dit is veiligheidsglas en zorgt ervoor dat het glas bij een eventuele breuk niet in scherven op de grond valt, maar aan het folie wat tussen de twee glasplaten is bevestigd blijft hangen.
De nieuwe eisen worden op 1 januari 2021opgenomen in het Bouwbesluit 2012. In het Bouwbesluit 2012 staan regels voor onder andere het bouwen van een veilig, energiezuinig en milieuvriendelijk gebouw. De BENG-eisen zorgen ervoor dat een nieuw gebouw straks energiezuiniger is.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn. Een gedeelte van de spuiventilatiecapaciteit kan daarnaast via een luik of een deur plaatsvinden.
Bij veiligheidsglas ontstaan bij breuk geen gevaarlijke scherven en is er dus geen kans op ernstig lichamelijk letsel. Het is daarom belangrijk dat veiligheidsglas wordt toegepast daar waar er een verhoogd risico is op breuk van het glas door personen.
De minimale glasdikte voor een glazen deur, douchedeur of douchewand is afhankelijk van de oppervlakte van het glas. Tot ca. 2 m2 is de aanbevolen glasdikte 8 mm. Groter dan 2 m2 dan is de aanbevolen glasdikte 10 mm.
Hiervoor zijn de kosten te hoog. Gelaagd glas is voornamelijk een veiligheidsglas en/of kan helpen met de beveiliging. Waarbij dubbel glas bestaat uit 2 glasplaten met lucht of een gas ertussen is gelaagd glas opgebouwd uit twee glasplaten zonder ruimte er tussen, maar wel met folie.
Gelaagd glas bestaat uit meerdere op elkaar gesmolten glasplaten waar een speciaal folie tussen is geplaatst. Dit folie voorkomt dat het raam uiteenvalt bij een breuk. Gelaagd glas is een verstandige keus tegen inbraak en bezit tevens een hoge isolatiewaarde.
Hoe is dit type glas te herkennen? Het glas is te herkennen aan de folielaag die tussen de twee glasbladen is aangebracht. De folie houdt bij glasbreuk, de glasscherven bij elkaar. Dit maakt het risico op letsel kleiner.
Door de HR++ coating en het veiligheidsglas heeft het een zeer goede isolerende werking, zelfs beter dan gewoon HR++ glas. Door de folie isoleert dit glas ook beter tegen geluid. Het is veiliger in geval van breuk. Het is inbraakvertragend.
Gehard glas vindt u in veel toepassingen terug, bijvoorbeeld: zijruiten en auto's, bushokjes, glazen douchedeuren, glazen tafels, keukens etc. en dus ook in ramen, schuifpuien, deuren etc. Gelaagd veiligheidsglas bestaat uit minimaal 2 glasbladen met daartussen een doorzichtige taaie kunststof folie.
Veiligheidsglas kan gehard of gelaagd zijn. Gehard glas is vijf keer zo sterk als normaal glas en valt uiteen in stukken in plaats van in scherven. Gehard glas wordt meestal gebruikt voor autoruiten (niet het voorruit), douchedeuren, glazen tafels en natuurlijk ramen.
Veiligheidsglas moet geplaatst worden aan alle “stootzijdes” van het glas, dit is de zijde waar een persoon tegen aan kan lopen of stoten. Bij isolatieglas kan dit 1 zijde zijn maar ook twee zijdes (bijvoorbeeld op de begane grond).