Een goed uitgebalanceerd plantaardig dieet bevat voldoende voedingsstoffen. Volgens het Voedingscentrum zijn veganisten gezonder, maar of dit alleen door het veganistische dieet komt is moeilijk wetenschappelijk te onderbouwen.
Maar is veganistisch eten ook echt gezond? Astrid Postma van het Voedingscentrum zegt dat veganisten over het algemeen gezonder zijn dan niet-veganisten. Ze lopen minder risico op hart- en vaatziekten.
Vegan voedsel, de voordelen en valkuilen
Mensen die veel plantaardig voedsel eten worden simpelweg gezonder oud, hebben minder kans op hart- en vaatziekten, hebben een lager LDL-cholesterol, minder kans op een hoge bloeddruk, kanker, minder kans op diabetes en een gezonder gewicht.
Uit onderzoek is gebleken dat het volgen van een plantaardig dieet diverse voordelen voor je gezondheid heeft. Zo geeft het Voedingscentrum aan dat je de kans op hart- en vaatziekten verkleint door minder vlees en meer producten te eten als volkoren granen, peulvruchten, groente, fruit en noten.
Hoewel vlees veel eiwitten, mineralen en vitaminen bevat, kan het consumeren van te veel vleesproducten – en met name van te veel rood en bewerkt vlees – het risico verhogen op beroerte, diabetes type 2 en darmkanker, vertelt Lolkje de Vries van het Voedingscentrum.
Als je op zoek bent naar een boter die smaakt naar roomboter kom je met de Flora Plant het aller dichtstebij. Er zit hier echt een heel goed boteraroma in! Ze zijn te koop als ongezouten of gezouten variant.
Veganisten eten plantaardig en planten zijn een bron van alle voedingsstoffen die een mens nodig heeft, met de uitzondering van vitamine B12. Deze vitamine moeten veganisten via suppletie binnenkrijgen.
Zelf broodbeleg maken is zo gebeurd. Denk bijvoorbeeld aan tofu-'eier'salade, kip'-kerriesalade, linzen-kerriespread, vegan kaas, cottage cheese of roomkaas. Hummus kun je ook heel lekker zelf maken, in allerlei varianten zoals 'umami hummus', maar meestal ben ik daar te lui voor.
Je krijgt veel eiwitten binnen door het eten van dierlijke producten. Deze eiwitten heb je nodig als je wilt afvallen. Gelukkig zijn er tegenwoordig veel alternatieven waar je al deze groepen uit kunt halen. Zo is het eiwitpoeder van Orange Fit compleet vegan – ja, ja, een aanrader!
Een veganistisch dieet zorgt voor vele tekorten
De tekorten aan vitamines, omega 3, cholesterol en verzadigde vetten hebben tal van negatieve gevolgen voor het menselijk lichaam. Je immuniteit kan er van dalen, je prestaties verminderen of je meer vermoeid voelen.
Pas als er 100% plantaardig op de verpakking staat, is het product vrij van dierlijke stoffen. Maar ook dan kan het plantaardige eindproduct op een niet veganistische manier geproduceerd zijn.
'Gewoon' brood bevat in de meeste gevallen geen dierlijke producten. Bruin- en volkorenbrood past daarom goed in een veganistisch dieet. Het Voedingscentrum raadt zelfs aan om volkorenbrood te eten om voldoende ijzer en eiwit binnen te krijgen. Daarnaast is brood de belangrijkste bron van jodium.
Kaas levert niet dezelfde voedingsstoffen als vlees. Kaas levert weliswaar evenveel eiwit als vlees en vitamine B12, maar bevat maar heel weinig ijzer, zo'n 0,1 milligram per 100 gram. Bovendien bevat kaas vaak veel verzadigd vet, zeker de vette (48+) varianten en veel zout.
Voor veel mensen is het verrassend om te horen dat chips ook niet-vegan kan zijn. Chips is toch gemaakt van aardappel en dus altijd vegan zul je misschien denken. Zo simpel is dat niet.
Tevens past Calvé pindakaas binnen een veganistisch dieet. Dankzij ons vakmanschap lukt het ons om de smeuïgste van Nederland te zijn. Je kunt met een gerust hart een lekkere boterham met pindakaas smeren voor je kids.
Volkoren pasta is in nagenoeg alle gevallen vegan. Omdat volkoren pasta van durum tarwe en water gemaakt wordt, zijn er geen dierlijke bestanddelen terug te vinden in volkoren pasta. Daarom is volkoren pasta vegan en past het in een veganistisch dieet.
Bijna alle soorten pindakaas zijn vegan. Ook die van Calvé en die van het Albert Heijn- en Jumbo huismerk. Hagelslag is niet de gezondste optie, maar het kan wel! Check wel goed de verpakking of er geen melk in zit, want niet alle pure hagelslag merken zijn vegan.
Geadviseerd wordt om dagelijks een supplement van 50µg of wekelijks een supplement van 2000 µg te nemen. Bekijk ook de pagina over vitamine B12 op de website van de Nederlandse Vereniging voor Veganisme voor onderbouwing van dit suppletieadvies.
Als veganist neem je helemaal geen dierlijke producten. Dus geen vlees, vis, zuivel, eieren en E-nummers van dierlijke oorsprong. Wil je veganistisch eten? Dan let je vooral goed op of je voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B12 en calcium binnenkrijgt.
Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn. Als je die elke dag in overvloed wilt eten dan kan het inderdaad een dure grap worden, maar dit is niet nodig voor een veganistische levenswijze en zeker niet voor je gezondheid.
Vervang de boter door een notenpuree of pindakaas
Amandelpuree, pindakaas, puree van cashewnoten … Puree van oliehoudende planten bevat veel plantaardig vet en is een goed alternatief voor boter. Koop ze echter zonder suiker en zonder toegevoegde olie of zout.
Alpro Lekker Gezond Smeren is speciaal voor op de boterham. Een 100% plantaardige margarine die perfect past binnen een gevarieerde, evenwichting voeding en gezonde levensstijl. Bovendien bevat het vitamine A en D.
Vloeibare plantaardige vetten bevatten minder verzadigde vetten dan dierlijke vetten en zijn daarom gezonder. Daarnaast bevatten plantaardige oliën meer gezonde onverzadigde vetten. Onverzadigd vet verlaagt het slechte cholesterol in je bloed en verkleint daarmee je kans op hart- en vaatziekten.