Veganisten en vegetariërs zijn voor het eerst goedkoper uit dan vleesliefhebbers. Nu de vleesprijzen flink stijgen, krimpt de prijskloof met vleesvervangers. Gemiddeld zijn de goedkoopste vleesvervangers zelfs al voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten.
Waren vegetarische burgers, gehakt en kipstukjes in februari in 44 procent van de gevallen goedkoper dan of ongeveer even duur als vlees; nu is dat in 66 procent van de gevallen zo. Plantaardige burgers waren in februari nog gemiddeld 56 cent per kilo duurder dan dierlijke, nu zijn ze 78 cent per kilo goedkoper.
Om van plantaardige ingrediënten een product te maken dat smaakt, ruikt en “voelt” als vlees is een uitdaging. De productie van nepvlees is, net als de markt, nog in ontwikkeling.De ontwikkeling hiervan is een proces wat tijd kost.Daarnaast zijn de meeste vleesvervanger-producenten nog erg jong.
Vegetarisch eten is duurder
Vleesvervangers zoals Vivera, Valess en Quorn zijn vaak duurder dan de originele producten van kip of varkensvlees. Vegetarische kaas is duurder in vergelijking met normale kaas, en avocado's die gezonde vetten leveren zijn ook niet bepaald goedkoop per gram vet.
Het goede nieuws is dat de meeste vleesvervangers veel eiwitten bevatten . In dat opzicht is de vegaburger dus een goed alternatief voor vlees. Bovendien verlagen peulvruchten – waar soja onder valt – je LDL-cholesterol, en helpen zo je bloedvaten gezond te houden.
Verschillende soorten vega's
Officieel eet een vegetariër geen producten van gedode dieren. Dat wil zeggen geen vlees, geen vis, maar ook geen producten zoals gelatine (dit komt van de huid of beenderen van varkens) en kaas (want daar zit kalfsstremsel in).
Vegetarisch eten is gezond
Vegetarisch eten is niet minder gezond dan een voeding met vlees. Sterker nog: er is zelfs wetenschappelijk aangetoond dat voeding met veel rood en bewerkt vlees ongezond is. Een bewust samengesteld vegetarisch voedingspatroon levert in ruime mate alle noodzakelijke voedingsstoffen.
Vegetarisch eten: 20% minder CO2-uitstoot
Volgens de rekenmeesters van het Planbureau voor de Leefomgeving zorgt een gemiddeld dieet met vlees in ons land voor 8 kilo CO2-uitstoot per dag, een volledig vegetarisch dieet daarentegen voor 6,4 kilo. Als je geen vlees eet, bespaar je dus 1,6 kilo CO2-uitstoot per dag.
Nee, plantaardig eten hoeft niet duur te zijn. Het is zo goedkoop of duur als je het zelf maakt. Het klopt dat sommige vlees- en kaasvervangers duurder kunnen zijn.
Alle onderzoeken van de afgelopen jaren tonen aan dat vegetarisch eten steeds belangrijker onderdeel wordt. Redenen hiertoe kunnen van verschillende kanten komen. Mensen hechten steeds meer waarde aan de impact van het eten van vlees op bijvoorbeeld dierenwelzijn en klimaat.
Veganisten en vegetariërs zijn voor het eerst goedkoper uit dan vleesliefhebbers. Nu de vleesprijzen flink stijgen, krimpt de prijskloof met vleesvervangers. Gemiddeld zijn de goedkoopste vleesvervangers zelfs al voordeliger dan de goedkoopste dierlijke producten.
Een vegetarier vermijd voornamelijk vlees, vis en gevogelte.Bij een veganistisch dieet gaat dat nog verder.Een veganist vermijdt namelijk in de gehele levensstijl dierlijke producten.
Minder vlees eten is duurzamer
Een voedingspatroon zonder vlees (vegetarisch of veganistisch) zorgt voor een lagere broeikasgasuitstoot dan het gemiddelde voedingspatroon met vlees en zuivel. Toch is een voedingspatroon helemaal zonder vlees en zuivel niet automatisch het meest duurzaam, wat betreft landgebruik.
4. Kies voor de goedkoopste vleessoorten en -producten. Over het algemeen zijn kippenvlees en varkensvlees het goedkoopst. Dus als jij vlees wil eten zonder teveel geld kwijt te zijn, dan kun je het beste voor deze soorten kiezen.
Volgens Milieu Centraal zijn peulvruchten, noten, plantaardige kant-en-klare vleesvervangers, tofu en tempé het beste voor het milieu. Ook Quorn maakt bijzonder duurzame producten, omdat deze gemaakt zijn van de schimmel Fusarium graminearum.
Prijzen plantaardige vleesvervangers vergeleken met vleesproducten. Volgens het onderzoek waren in februari plantaardige burgers gemiddeld 0,56 euro per kilo duurder dan de traditionele vleesproducten, vorige maand zijn de vegan burgers maar liefst 0,78 euro per kilo goedkoper.
Wie vegetariërs vooral associeert met de randstad heeft het mis. In Oost-Nederland wonen verhoudingsgewijs de meeste vegetariërs: 4.9%. In Noord-Nederland eet 2,7% van de bevolking veganistisch, terwijl er in Zuid-Nederland nauwelijks veganisten te vinden zijn (0,4%).
De laatste keer dat er in Nederland onderzoek is gedaan naar het aantal veganisten was in het najaar van 2020. Toen waren er 261.000 veganisten in Nederland. Dat was 1,5% van de bevolking.
Dan begint het verschil dat je maakt voor het klimaat en de dieren natuurlijk echt op te tellen! Als je een jaar lang één dag per week geen vlees eet, bespaar je zo'n 380 kilometer rijden met de gemiddelde auto en 983 liter aan water.
Welk dier vervuilt dan het meest? Het ene dier is het andere niet: runderen eten meer en ander voer dan kippen. Runderen (of preciezer geformuleerd: de productie van rundvlees) vragen ook de meeste ruimte en stoten de meeste broeikasgassen uit (met name omdat ze veel methaan produceren), gevolgd door varkens en kippen.
Voor klimaat en milieu
Vegetarisch eten zorgt voor een lagere uitstoot van broeikasgassen, die verantwoordelijk zijn voor de klimaatverandering.
Een vegetarisch dieet is een voedingspatroon zonder vlees of vis. Ook kip en schaal- en schelpdieren staan niet op het menu. Met een vegetarisch dieet eet je nog wel andere dierlijke producten zoals eieren en zuivel.
Vegetariërs krijgen het advies ei, peulvruchten, sojaproducten, noten en pitten te eten. Daarnaast is het goed om groente, brood en andere graanproducten en zuivel te nemen, om tekorten aan eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 te voorkomen. Lees meer bij 'hoe eet ik minder vlees of vegetarisch'.
Vega verwijst naar vegetariër of vegetarisch. Een vegetariër eet geen dieren, dus geen vlees of vis. Maar ook geen gelatine, want dat wordt gemaakt van de huid of beenderen. De meeste vegetariërs eten wel ei en zuivelproducten, zoals kaas, melk en yoghurt.