Levensbedreigend uitwendig bloedverlies is een belangrijke voorkombare doodsoorzaak bij ongevalsslachtoffers. Omstanders zijn vaak als eerste aanwezig bij een incident of ongeval en kunnen levens redden.
Druk op organen speelt vooral maar niet uitsluitend, een rol in de hersenen. Wanneer een bloeding optreedt in de schedel, zal de druk stijgen. Weliswaar blijft het bloedverlies beperkt, maar de gevolgen zijn ernstig en eventueel dodelijk.
Vaak stopt de bloeding op den duur vanzelf. De patiënt zal in tussentijd meestal wel bewaakt worden op de Medium Care of Intensive Care afdeling. Indien de patiënt toch teveel bloed lijkt te verliezen om rustig af te wachten, zijn er nog twee opties: 'interventie radiologie' of opereren.
Deze methode is bedoeld om zwelling, inwendige bloeding en pijn tegen te gaan: Rust: de spier rust geven en zo min mogelijk belasten (eventueel gebruik van mitella en/of krukken) IJs: minimaal 10 minuten koelen. Compressie: druk geven.
Uitwendige bloeding: bij een uitwendige bloeding is er zichtbaar bloed op de huid. Slagaderlijke bloeding: bij schade aan een slagader komt het bloed stootsgewijs vrij bij iedere hartslag. Het bloed is helderrood van kleur.
Hevig bloedverlies kan de volgende klachten veroorzaken: lichamelijke klachten zoals vermoeidheid door ijzertekort (bloedarmoede); hevige pijn; mentale klachten waardoor vrouwen niet meer deelnemen aan sociale activiteiten, sport of hun werk.
Het slachtoffer heeft een wonde ter hoogte van de buik. Er kan hevig bloedverlies zijn. Je kan soms uitpuilende ingewanden zien. Hij kan tekenen van shock vertonen.
De belangrijkste symptomen van een maag-darmbloeding zijn dat u bloed overgeeft, zwarte poep of zichtbaar bloed in uw poep. Als uw arts vermoedt dat u een maag-darmbloeding heeft, dan zal hij rectaal onderzoek uitvoeren. Bij 4 van de 5 patiënten gaat de maag-darmbloeding vanzelf over.
Maak een afspraak bij uw huisarts: als u last heeft van het hevige bloedverlies en er iets aan wilt doen. als het erger wordt. als u ook snel moe bent.
Als je te veel bloed verliest, zal de gynaecoloog met je overleggen over een bloedtransfusie. Je bloed bestaat uit heel veel verschillende soorten cellen en eiwitten. Als je veel bloedverlies hebt, raak je deze kwijt. Via een bloedtransfusie kun je de cellen en eiwitten krijgen die je nodig hebt.
Hevig regelmatig bloedverlies
Bij 40 tot 50% ligt de oorzaak in de baarmoeder: poliepen, goedaardige gezwellen, infectie, kanker, koperspiraaltje, ... Bij de overige 5 tot 15% ligt de oorzaak elders in het lichaam: bloedingsziekte, slecht werkende schildklier, diabetes, zwaarlijvigheid, inname van bloedverdunners, ...
De aorta loopt vanuit het hart door de buik naar je benen. In de aorta stroomt het bloed op zijn snelst wel 50 cm per seconde.
Kleine bloedingen kunnen overal voorkomen waar zich tumorul- ceraties in de huid bevinden, bijvoorbeeld bij uitgezaaide borstkanker. Wanneer door tumorgroei een slagader is aangetast, kan een levensbedreigende bloeding ontstaan, met binnen enkele minuten de dood tot gevolg.
Vaak is een bloeduitstorting zichtbaar als een blauwe plek op de huid. Na verloop van tijd verandert deze van kleur naar groengeel. Na enkele dagen tot weken later is de plek genezen. Wanneer de bloeduitstorting dieper ligt (een onderhuidse bloeduitstorting), zie je geen verkleuring maar wel een zwelling.
Shock: don'ts
Het geven van eten of drinken kan er voor zorgen dat de spijsvertering weer op gang komt. Ook kan het slachtoffer gaan braken. Braken zorgt weer voor vochtverlies waardoor de shock verergert.
Patiënten die na een beroerte een gastro-intestinale bloeding krijgen, lopen meer risico op overlijden of blijvende zware handicaps dan patiënten die gevrijwaard blijven van zo'n bloeding.
Bloed bij de ontlasting verdwijnt vaak vanzelf. Gebeurt dit niet of maakt u zich zorgen, neem dan contact op met uw huisarts. In eerste instantie bekijkt de huisarts of er sprake is van aambeien of een scheurtje in uw anus. Als dit niet het geval is, is verder onderzoek noodzakelijk.
Vaak stopt de bloeding spontaan. Als dit niet het geval is kan de bloeding meestal tot staan gebracht worden, met een gastro- of colonoscopie. Afhankelijk van de oorzaak van de bloeding kunnen toch weer nieuwe bloedingen optreden. Soms zijn bloedtransfusies noodzakelijk om shock of dreigende shock te bestrijden.
Bloeding of overvloedig bloedverlies. Een hemorragie kan inwendig of uitwendig optreden.
Kapselscheuren komen o. a. in de lever meermalen na den dood voor, wanneer gedurende het leven onder de kapsel bloedingen zijn opgetreden. Dergelijke bloedingen komen voor bij spontane beval- lingen, doch ook na het aanwenden van kunsthulp. Zeldzamer zijn de primaire kapselscheuren en scheuren in de lever zelf.
Het meest voorkomende hematoom is de gewone 'blauwe plek', een zichtbare plek op de huid waar, meestal door uitwendig geweld, een kneuzing van bloedvaatjes is opgetreden zodat bloed in het weefsel is gelekt. Dit wordt door het lichaam weer afgebroken en geresorbeerd.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Je herstel is afhankelijk van hoe snel je lichaam het verloren bloed weer aanmaakt. Het vochttekort is als je genoeg drinkt binnen een halve dag weer aangevuld. Eiwitten en bloedplaatjes zijn binnen een paar dagen weer op hetzelfde niveau. De rode bloedcellen zijn echter na een paar weken pas weer volledig aangevuld.