Vette roos of seborrheïsche dermatitisch is het geval wanneer olieachtige en gele vlokken of schilfers zich op uw hoofdhuid vormen en aan uw haar en hoofd blijven kleven. Droge roos is het geval wanneer droge, witte vlokken of schilfers op uw hoofdhuid vormen en van uw hoofd en haar vallen.
Afhankelijk van je haartype, zou je je haar ongeveer 3 keer per week moeten wassen. Als je te lang wacht met het wassen van je haar, kan olie, vuil en productophoping je hoofdhuid irriteren en schilfers in je haar veroorzaken.
Azijn, kokosolie en andere
Aloë vera, Tea Tree Olie of arganolie zijn natuurlijke middelen, die werken tegen een breed scala aan problemen en aandoeningen, waaronder ook roos. Tea Tree Olie bestrijdt bacteriën en jeuk – en daarom is het geknipt tegen roos. Over azijn wordt ook gezegd dat het effectief is tegen roos.
Haarroos, een versnelde celvernieuwing Haarroos is het gevolg van een overmatige afschilfering van de hoofdhuid. Van nature vernieuwen de cellen van de hoofdhuid zich om de 14 dagen. De dode cellen worden daarbij afgevoerd in de vorm van minuscule, onzichtbare schilfertjes.
Normaal gesproken duurt het drie weken voor deze huid zich heeft vervangen. De dode laag valt hierbij in zulke kleine fragmentjes uiteen dat we er niets van merken. Bij roos gaat het allemaal twee keer zo snel.
Zeep of agressieve shampoos: het gebruik van (veel) zeep of de verkeerde shampoos kan roos in je haar verergeren. Shampoos voor vet haar zijn bijvoorbeeld te agressief. Deze shampoos of te veel zeep drogen je hoofdhuid sneller uit. Het gevolg is dat je huid hierdoor meer talg gaat aanmaken.
In tegenstelling wat velen denken is roos niet gevaarlijk voor het haar en de hoofdhuid. Wel kan het als zeer vervelend worden ervaren en is het een factor waar veel personen zich voor schamen. Een fabel is dat roos alleen voorkomt bij personen die het haar slecht verzorgen.
Biologische appelazijn zorgt ervoor dat de pH waarde van je hoofdhuid wordt gereguleerd. Door de zuurgraad van de azijn, kunnen schimmels die roos veroorzaken niet meer op je hoofdhuid groeien. Je hebt slechts een paar druppels van de azijn nodig, die je vervolgens in je haar smeert en een kwartier laat intrekken.
Helaas is er geen blijvende genezing voor roos, het kan echter wel onder controle worden gehouden. Er zijn speciale shampoos ontwikkeld tegen roos en een geïrriteerde hoofdhuid, deze bevatten het bestanddeel seleniumsulfide, ketoconazol of zinkpyrithion.
Roos ontstaat als een schimmel die van nature aanwezig is op onze hoofdhuid, Malassezia genaamd, begint te woekeren en de vernieuwing van de cellen van je hoofdhuid verstoort.
Meng simpelweg wat azijn aan met water en verdeel over je hoofdhuid net als je met shampoo doet. Velen geven aan dat het direct de jeuk kan verwijderen en binnen een paar behandelingen (gedurende een paar dagen) ook je roos.
Een vettige hoofdhuid gaat vaak ook gepaard met jeuk. Door in het haar te krabben, gaat de huid echter nog meer talg aanmaken als beschermingsmechanisme. Daarnaast is ook de aanwezigheid van een bepaalde schimmel, de Malassezia furfur, een reden voor meer talgproductie. Deze schimmel voedt zich aan talg.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Symptomen hoofdschilfers en roos
Hoofdschilfers en roos kunt u herkennen aan schilfers op uw hoofdhuid en in uw haar. Ook ziet u roos terug op uw kleding. Verder kunt u last hebben van jeuk en een rode huid.
Dus als je jezelf afvraagt, “moet ik iedere dag anti-roos shampoo gebruiken?” Maak je geen zorgen Head & Shoulders shampoo elimineert roos en is ook mild voor je haar. Sommige mensen geloven dat alleen sterke producten roos kunnen bestrijden, maar niets is minder waar.
Head and shoulders trekt namelijk alle natuurlijke olie uit je haar, waardoor het erg droog wordt. En wanneer haar droog wordt, breekt het sneller af. Als je echt last hebt van roos, is het beter om een anti-roos shampoo van de kapper te gebruiken. In dat geval weet je zeker dat je goed zit.
Een voedende huidolie kan de oplossing zijn voor jouw (zeer) droge hoofdhuid. Oliën voeden je huid, stimuleren de doorbloeding en hydrateren de hoofdhuid. Het is dan wel belangrijk om de juiste oliën te kiezen. Kies bij voorkeur voor (producten met) kokosolie, jojoba-olie, aloë vera, arganolie en amandelolie.
Wel is duidelijk dat roos erfelijk bepaald is. Stress, hormonale veranderingen, agressieve shampoos, contactallergieën en droge lucht kunnen ook een oorzaak voor roos zijn. Er zijn twee vormen van hoofdroos: je hebt droge en vette hoofdroos.
Hoofdluizen zijn grijs- blauw of, nadat ze bloed opgezogen hebben, roodbruin. De beestjes zijn zo groot als een sesamzaadje. Hun eitjes (neten) zijn witte, grijze of zwarte stipjes die op roos lijken. Roos zit echter los en neten kleven juist aan het haar vast.