Het kan zelfs nog erger: slapen op de grond vergroot de kans op een hernia. De stevige ondergrond ondersteunt de S-curve van je ruggenwervel namelijk niet. En zonder die steun, knellen de tussenwervels. Dat bewijst dus dat slapen op de grond niet altijd even goed is, en slapen op een slechte matras al helemaal niet.
Volgens veel wetenschappers en fysiotherapeuten is de rugligging het beste. Door op uw rug te slapen kunnen het hoofd, de nek en wervelkolom een neutrale positie innemen tijdens de nachtrust. Op die manier wordt er geen extra druk uitgeoefend op deze delen van uw lichaam.
Houdt uw rug niet te scheef tijdens het slapen, anders wordt u wakker met pijnlijke spieren. En zorg voor een matras dat een beetje mee beweegt. Op die manier kunt u nog in een S-vorm gaan liggen. Dat lijkt misschien slecht, maar de meest comfortabele slaap is als uw ruggenwervels in een natuurlijke vorm liggen.
Wanneer je jouw matras op de grond gaat leggen, kan dat vocht nergens naar toe. Er is geen ventilatie, waardoor je de ideale omgeving voor schimmels en bacteriën creëert in je matras. Die schimmels en bacteriën zorgen op hun beurt dan weer voor allerlei allergieën en vieze geurtjes. Niet erg rustgevend dus.
Leg een dik laken of matje op de grond.
Test je slaapmatje uit om er zeker van te zijn dat het voldoende steun biedt voor je rug. In sommige delen van de wereld slapen mensen op geïsoleerde matten. Tatami-matten zijn heel goed voor herhaaldelijk gebruik, maar massagematten, futons en zelfs yogamatten zijn ook geschikt.
Een matrasbeschermer is een laag tussen bedbodem en matras en kan van verschillende materialen zijn gemaakt, zoals polyester of katoen. Een matrasbeschermer tussen matras en bedbodem heeft als voordeel dat het condensvorming kan tegengaan, omdat het helpt in de vochtafvoer. Dit kan namelijk schimmelvorming veroorzaken.
Een rechte stevige ondergrond biedt de meest natuurlijke houding in plaats van een slap matras. De grond zal echter uw doorbloeding afknellen waardoor er een onrustige slaap ontstaat.
Dit zijn twee stalen balken die in de breedte, aan de buitenzijden van het bed, gemonteerd worden. Voor extra stevigheid wordt er bij beide balken in het midden een poot geplaatst ter ondersteuning.
Een Japans bed is altijd koel, omdat de tatami voor een natuurlijke airconditioning zorgt, wat zeker in de zomer aangenaam is. Je zal hier veel minder snel in beginnen te zweten. ' Uiteraard kiezen mensen niet alleen uit gezondheidsredenen voor een Japanse slaapkamer, ook het esthetische speelt een grote rol.
Je kunt er voor kiezen om enkel het matras op de grond te leggen, maar hier zitten wel nadelen aan. Een matras moet ventileren, en dit lukt niet wanneer hij plat op de grond ligt. Je kunt dus beter gaan voor een lattenbodem. Een lattenbodem is plat, en in de meeste gevallen dus niet zichtbaar.
Romp en rug rekken
Ga rechtop staan met uw voeten iets verder dan op heupafstand uiteen, uw handen boven uw hoofd en uw handpalmen tegen elkaar. Buig nu uw bovenlichaam naar rechts, tot u een rek voelt aan de linkerkant van uw romp. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de uitgangspositie.
Tijdens het slapen, herstellen de tussenwervelschijven zich. Belangrijk dus om je wervelkolom dan zo goed mogelijk te ontlasten door een goede slaaphouding aan te nemen op een goed ondersteunend matras en zo chronische rugklachten te voorkomen.
De slaaphoudingen die het meest gezond zijn, zijn de rug- en zijligging. Waar je voor kiest hangt af van jouw eigen voorkeur. Wanneer je op je rug ligt, is de kans groter dat je gaat snurken. Wanneer je op je zij ligt, kan het zijn dat je toch half op je buik gaat liggen.
Als je op je rechterzij slaapt, zet je druk op je lever en verhinder je zo een optimale werking van het orgaan. Zeker als je buik dikker wordt. Ben je een rugslaper? Dan duwt de baby tegen je aorta, vena cava en belangrijke organen.
Mensen die drukpunt gevoelig zijn, kunnen vaak beter op hun rug slapen, omdat het draagvlak voor de spieren en de weefsels hierbij groter is. De gelijkmatige verdeling van het gewicht van het lichaam werkt ook goed tegen gewrichtspijnen en artritis. Ook bij schouderklachten is op de rug slapen de beste slaaphouding.
Bewegen is goed voor je rug! Door in beweging te blijven zorg je ervoor dat je rug niet verstijft. Doordat je in beweging blijft, onderhoud je je spierkracht en conditie en daarmee verlaag je aanzienlijk de kans op chronische lage rugpijn!
Op een matras zijn alle voordelen die katoen biedt van toepassing. Katoen ademt en is aangenaam warm en bovendien wordt katoen door iedereen goed verdragen. Een futon matras is bovendien stevig en dus heel goed voor de rug. Voor mensen met rugklachten is slapen op een futon matras dus echt een uitkomst.
Een futonbed, ook wel futon of Japans bed genoemd, is van origine een dun matras van katoen of wol dat op een dunne onderlaag op de grond gelegd wordt.
De twee belangrijkste godsdiensten in Japan zijn Shinto en Boeddhisme. Shinto is Japan's inheemse godsdienst en is ontstaan in het verre verleden. Men geloofde in de Kami, geestelijke krachten in bomen, bergen, zee of wind.
Nee, het is een fabeltje dat een boxspring per definitie beter is dan een lattenbodem of omgekeerd. Hoewel de bodem van een boxspring uit veren bestaat in plaats van flexibele latten, bieden beide type bedbodems een gelijkwaardig ligcomfort en lichaamsondersteuning.
Een wat hoger bed is niet alleen beter voor het in- en uitstappen, het is ook praktischer bij het opmaken van het bed. Bij een laag bed moet u zich meer bukken, wat op de duur chronische overbelasting van de rugspieren teweeg kan brengen.
Alles wat je dan zou gebruiken, zoals bedhekjes, maken de val alleen maar groter en gevaarlijker. In een grondbed leren kinderen al snel de grenzen van het bed kennen en er niet meer overheen te gaan. Sommige hebben het daarvoor nodig er 1 of 2 keer uit te vallen, sommigen merken het zelfs zonder een keer te vallen.
Je hoofd komt dan door het kussen in een onnatuurlijke houding te liggen, zeker bij een dik kussen. Dit kan nek- of rugpijn veroorzaken. In dat geval kun je beter slapen zonder kussen, zodat je vrij kunt ademen en je nek beter kan ontspannen. Als je op je rug ligt, werkt het niet zo.
De functie van je hoofdkussen is heel simpel: overdag ben je zelf in staat om je hoofd en daarmee je nek en rug recht te houden maar 's nachts niet. Je kussen neemt dan deze taak over. Zodra je in slaap valt ontspan je namelijk je nekspieren en laat je je hoofd hangen.