Een van de werkzame stoffen is quercetine, dat de bloedvaten verstevigt. De zwavelstoffen in de uien helpen de lever en het lymfesysteem te ontgiften en zuiveren de darmen.
Bittere voeding versnelt de afgifte van gal in de darmen. Bitterstoffen zitten in het vlies van graan, het velletje om de noot, in de schil van groenten en fruit, maar ook uien, knoflook, citrusfruit, groene thee, kolen, druiven, kersen, witloof, andijvie en pompelmoes zijn gunstig voor je lever.
Probeer weg te blijven bewerkte voedingsmiddelen, toegevoegde suikers en verzadigde vetten. Een dieet met veel verzadigde vetten en suikers kan zorgen voor een ophoping van het vet in je lever, wat dan weer kan leiden tot leververvetting.
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
De lever gezond houden
Zorg voor een dieet dat bestaat uit voldoende groenten, fruit en vette vis en het vermijden van diverse schadelijke voedingsmiddelen voorzien van verzadigde vetzuren en drink alcohol niet of met mate. Te veel en te vaak alcohol drinken kan de lever beschadigen.
Alle plantaardige stoffen die bitter zijn, zijn een weldaad voor de lever. Denk daarbij aan lof (hartje niet weg snijden), artisjok, groene groente als snijbiet, spinazie en rucola, maar ook avocado en koolsoorten als broccoli, boerenkool, spruiten en rode kool.
Belangrijke gezondheidsvoordelen van rode uien door hun hoge gehalte aan antioxidanten zoals quercetine en anthocyanine zijn onder meer het helpen verminderen van hartziekten, diabetes en hoge bloedsuikerspiegel. Het eten van uien kan ook de botdichtheid bevorderen en zo osteoporose voorkomen.
Ook een klein onderzoek uit 2014 onder 54 vrouwen met polycysteus-ovariumsyndroom vond dat het consumeren van 80-120 g rauwe rode uien per dag gedurende 8 weken de totale en LDL (slechte) cholesterolwaarden verlaagde. Er is echter meer onderzoek nodig.
Schade aan de lever kan komen door alcohol, veel vet in de lever, medicijnen, drugs, virussen of sommige kruiden en vitamines. Vaak merk je dit niet. Met onderzoek van je bloed is wel te zien dat de lever niet goed werkt.
Vroeger werd gezegd dat eieren slecht zijn voor de lever, maar dat is achterhaald. Je kunt gerust één ei per eten zonder dat dat kwaad kan, zelfs als je al iets aan je lever hebt. Ook voor chocolade bestaat er een hardnekkige mythe dat het niet goed zou zijn voor de lever.
Zweten is de manier om te gaan
Als je niet hebt gesport, begin dan met een regelmatig oefenregime om de gifstoffen uit je lichaam te laten verdwijnen. Yoga, hardlopen, naar de sportschool gaan of een simpele saunasessie kunnen ook effectief zijn. Als je een natuurlijke leverreiniging wilt, is zweten de manier om dat te doen.
KNOFLOOK, UIEN, PREI (ALLIUMS): Enkele voedingsmiddelen die goed zijn voor een leverontgifting zijn alliums (waartoe ook bosui, bieslook en sjalotten behoren).
Bananen zorgen voor en een soort glucose wat fantastisch werkt voor de lever. Deze glucose gaan virussen, schimmels en bacteriën te lijf, dus echt een bondgenoot voor je lever.
'Van een vervette lever merken mensen niets, en ook niet van beginnende schade. In een vervette lever zorgt een zeer milde maar continu aanwezige ontsteking voor littekenvorming, fibrose genoemd. Fibrose kan ontaarden in cirrose, zeer ernstige leverschade.
Uien. Het eten van uien voor het slapengaan kan zure reflux veroorzaken . Het gas dat ontstaat als uien door uw systeem gaan, kan druk in uw maag uitoefenen en zuur in uw slokdarm forceren. Dit effect is te zien bij zowel gegrilde als rauwe uien en treedt vooral op als u op uw buik ligt.
Er wordt beweerd dat bosuitjes 2 milligram ijzer per 100 gram bevatten.
"Uien vormen de basis van veel gerechten, dus je vergeet misschien dat ze eigenlijk meetellen voor je 5-a-day ," benadrukt diëtiste Ro. Uien tellen dus wel degelijk als groente, en niet alleen als smaakversterker. Bovendien bevatten ze weinig calorieën en zijn ze een bron van vezels.
Uien staan bekend om hun scherpe geur en aparte smaak en zijn er in verschillende soorten en maten. Ze kunnen gekookt of rauw gegeten worden en zijn wereldwijd een basisvoedsel. Naast hun smaakgevende eigenschappen zijn uien een rijke bron van vitaminen, mineralen en vezels en bieden ze verschillende gezondheidsvoordelen.
De natuurlijke chemische stoffen in uien hebben een rustgevend effect, waardoor je sneller in slaap kunt vallen en dieper kunt slapen. Het lijkt misschien vreemd, maar veel mensen die deze truc hebben geprobeerd, beweren dat ze merkbare verbeteringen in hun slaappatroon hebben ervaren.
Uien zijn volgens Neethirajan sowieso goede doders van kankercellen, maar de rode uien bevatten naast de quercetine ook de pigmenten anthocyanen die terug te vinden zijn in heel wat sterk gekleurde voedingsmiddelen zoals bijvoorbeeld blauwe bessen.
Symptomen die optreden bij een overbelaste lever
Symptomen die duiden op een verstoorde ontgifting en overbelaste lever zijn: Vermoeidheid en/of 's morgens moeizaam op gang komen. Huidproblemen. Hoofdpijn.
Jeuk is een belangrijk symptoom van cholestatische lever- en galwegziekten en kan de kwaliteit van leven ernstig verminderen. Cholestatische jeuk heeft vaak een piek in de avond en de vroege nacht, concentreert zich meestal in de handpalmen en voetzolen, maar kan ook gegeneraliseerd vóórkomen.
Geregeld koffie drinken wordt in verband gebracht met een goed werkende lever, wat het risico op fibrose (de eerste fase in levercirrose) vermindert. Groene thee, die als rijke bron van antioxidanten je lever soepel houdt. Honing stimuleert de lever (vooral rozemarijnhoning).