Dat je geen twee keer per dag warm mag eten, is dus absoluut een fabeltje volgens de diëtist: “De temperatuur van je eten of het uur waarop je het opeet, heeft geen invloed op hoe gezond een maaltijd is.
PER DAG WARM
Onze tip: Eén warme maaltijd per dag is voldoende. Twee keer warm eten riskeert snel te veel van hetzelfde aan te brengen en je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen.
Juist een groot ontbijt en een stevige lunch, hebben een gunstig effect op het lichaam. Geen lichte maaltijden en regelmatig een snack, maar twee stevige maaltijden per dag. Volgens onderzoekers van het Instituut voor Klinische en Experimentele wetenschap in Praag, reageert het lichaam hier beter op.
Verwarmend en verkoelend
Verwarmende producten brengen onze organen in beweging en verwarmen ons lichaam. Verkoelend voedsel brengt ons lichaam juist tot rust en geeft het lichaam verkoeling. Zo spreekt men in de Chinese voedingsleer ook wel over 'yin' en 'yang'; oftewel koud en warm.
Voedzaam en vezelrijk
Verder is een warme maaltijd ook voedzamer, het bevat vaak groente, vlees, vis of granen. Deze voedingsstoffen geven meer verzadiging, waardoor je maag en darmen langer bezig zijn met het verteren ervan. Je zit hierdoor langer vol, wat een zoete snack tussendoor voorkomt.
Dat je geen twee keer per dag warm mag eten, is dus absoluut een fabeltje volgens de diëtist: “De temperatuur van je eten of het uur waarop je het opeet, heeft geen invloed op hoe gezond een maaltijd is. Op nutritioneel vlak verandert er niks.
Het spijsverteringsstelsel breekt warm of heet voedsel efficiënter af en functioneert beter met warm voedsel . In een klein onderzoek onder patiënten met epigastrische pijn, een ander veelvoorkomend probleem in de darmen, toonde de inname van vloeistof bij 8ºC significante maagcontractie en verlaagde maagsensorische drempel vergeleken met 37ºC.
Het koken van ingrediënten zorgt ervoor dat voeding beter verteerbaar wordt. Bovendien helpt een warm ontbijt je 's morgens om je lichaam op gang te krijgen. Doordat het beter verteerbaar is geeft het je een dosis energie en zorgt voor een goed begin van de dag.
Warme omgevingen kunnen je hongergevoel onderdrukken, terwijl koude omgevingen je hongergevoel juist kunnen aanwakkeren. Je lichaam produceert warmte wanneer je eet. Als de temperatuur buiten ondraaglijk heet is, heb je gewoon minder zin om je interne temperatuur ook nog eens te laten pieken.
Eet vooral ruim groenten, peulvruchten en - ja echt waar - volkoren graanproducten of aardappelen." Groenten zijn laag in calorieën en hebben veel vezels, waardoor je langer een vol gevoel hebt in de uurtjes voordat je naar bed gaat.
Voordelen: Twee keer per dag eten
Volgens de Cleveland Clinic kan het beperken van calorieën om af te vallen helpen bij het verbeteren van gezondheidsproblemen zoals artritis, zure reflux, hoge bloeddruk, hartziekten en diabetes type 2.
Het advies is dus om iets minder vaak te eten, maar dan wel een maaltijd te serveren die voldoende vult. Het is gezonder om elke 4 – 6 uur iets te eten, dan de hele dag door te snaaien (9).
Er is aangetoond dat pittig eten helpt bij gewichtsverlies . "Capsaïcine helpt je kerntemperatuur te verhogen, je metabolisme te verhogen en calorieën sneller te verbranden", zegt Robinson. "Onderzoek heeft aangetoond dat het je metabolisme met wel 5 procent kan verhogen."
Gezond avondeten bestaat voornamelijk uit producten die in de Schijf van Vijf staan. Kies voor veel groente, een volkorenproduct of aardappelen en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Voor de bereiding gebruik je vloeibaar vet.
Verhit restjes door en door
Verhit restjes en kliekjes altijd door en door tot ze stomend heet zijn, daarmee dood je alle bacteriën. Warm kliekjes niet voor een tweede keer op. Een kliekje dat al eerder is opgewarmd laten afkoelen en vervolgens nog een keer verhitten kan risico's met zich meebrengen.
Twee keer per dag warm eten is dus helemaal niet verkeerd, mar dan moet je natuurlijk wel voor een gezonde maaltijd gaan. Let dus goed op de voedingswaarden. Verder heb je extra veel kans op een afterlunchdip. Je lichaam moet harder werken om die grote, warme maaltijd te verteren.
Maar voor de veiligheid: als het te heet is om aan te raken, is het ook te heet voor je mond . Warm eten kookt je mond en keel. Dit schaadt ook de bacteriën in je mond.
Bij ondervoeding heeft het lichaam een tekort aan voedingsstoffen. Hierdoor verminderen de lichamelijke functies. Ondervoeding kan als gevolg hebben dat herstel minder snel gaat, u minder spierkracht heeft en een grotere kans op complicaties, zoals infecties en een verminderde wondgenezing.
Rond het middaguur draait deze op volle toeren. Dit is dan het uitgerekende moment om een warme maaltijd te nuttigen omdat je lichaam het dan het beste kan verwerken. Tegen de avond neemt de spijsverteringskracht af,en zul je merken dat je sneller een 'vol' gevoel hebt na het eten.
Volgens diëtiste Laura van der Meijden maakt de temperatuur van je eten namelijk niet uit. Aan Ze.nl legt Van der Meijden uit dat warm ontbijten niet per se gezonder is, maar dat het meer gaat om wát je ontbijt. Of je die kom havermout dus warm of koud naar binnen werkt, maakt niet uit.
Waarom we van comfortfood houden in de winter. Velen van ons hebben moeite met het eten van salade in de winter en hunkeren naar kippensoep van mama of een langzaam gekookte, bouillonachtige ramen. Onderzoek toont aan dat onze hersenen het koude weer detecteren en op zoek gaan naar warm eten.
Eén keer per dag
Dat is een gezonde gewoonte. Het biedt variatiemogelijkheden. Eén warme maaltijd per dag is ideaal. Twee keer warm eten brengt al snel te veel van hetzelfde aan en riskeert je dagelijkse calorie-inname onnodig te verhogen.
Het eten van warme maaltijden kan de spijsvertering en bloedsomloop verbeteren, ons meer energie geven en ons warm houden.
Hoe lang blijft een maaltijd in de maag? Vloeibaar voedsel verlaat de maag veel sneller dan vast voedsel. Een normale, warme maaltijd blijft ongeveer drie uur in de maag.