Omschrijving. Brasserie 28 Triple Gluten Free is een suikervrij, glutenvrij en koolhydraatarm bier van hoge gisting. Alcoholpercentage 9.0%.
Een bijzonder bier omdat het naast glutenvrij ook nog suikervrij is. Met minder dan 10 ppm aan gluten en slechts 0.23 gram suiker per liter.
Gluten is een onderdeel van het eiwit in tarwe, rogge, haver, gerst, spelt en kamut. Deze graansoorten moet u uit uw voeding weglaten. Tarwe, rogge, gerst, haver* en spelt bevatten gluten en mogen niet gebruikt worden. Ook producten waarin deze graansoorten zijn verwerkt, moeten worden vermeden.
De meeste bieren worden gemaakt van gerst, dat tarwevrij maar glutenbevattend is. Gerst bevat veel zetmeel (een lange suiker) dat omgezet moet worden tot suiker om bier te brouwen. Dit wordt gedaan tijdens het mouten.
Gluten is een eiwit dat van nature voorkomt in (khorasan)tarwe, spelt, rogge en gerst (gort). Gluten zit ook in producten die van deze granen zijn gemaakt, zoals couscous, bulgur en griesmeel.Daarom moeten deze granen vermeden worden.
Zilvervliesrijst en aardappelen zijn van nature glutenvrij en kun je gewoon eten. Ook glutenvrije granen, zoals gierst, teff, quinoa en boekweit zijn geschikt. Gebruik haver alleen als er expliciet 'glutenvrij' op de verpakking staat of als er het 'Crossed Grain' keurmerk op staat.
Ketchup, mayonaise, mosterd, curry, tomatensaus, jus en dressings kunnen allemaal gluten bevatten. LEES OOK: Deze 10 tekenen kunnen erop wijzen dat je intolerant bent voor gluten. Sommige restaurants gebruiken pannenkoekenbeslag of voorverpakte eimengsels met dit beslag, wat de scrambled eggs luchtig houdt.
Veel voedingsmiddelen zijn van nature glutenvrij en kunnen in onbewerkte vorm zondermeer gebruikt worden: fruit en groente, vlees en vis, eieren, melk en zuivelproducten.
In rijst zit géén gluten. Alle soorten rijst, en ook veel andere producten van Lassie, zoals quinoa en peulvruchten, geven dus geen problemen als je niet tegen gluten kan. Twijfel je?
Sterke dranken
Drankjes zoals champagne, cider, port, sherry, wijn en dergelijke zijn glutenvrij.
Heldere gedestilleerde dranken, zoals whiskey, gin, en jenever etc. zijn ook bijna altijd gewoon glutenvrij. Zelfs als er een glutenbevattend graan is gebruikt, kan je deze dranken meestal gewoon veilig drinken. Alcoholische dranken met toevoegingen zoals likeuren zijn bijna altijd glutenvrij.
Er is wat onduidelijkheid hoeveel gluten er precies in bier zitten. Uit gangbare analyses blijkt dat bepaalde bieren onder de norm van 20 PPM (parts per milion) gluten vallen. Maar bier is een gefermenteerde drank. Door het bereidingsproces kunnen bepaalde gluten niet gedetecteerd worden door de test.
In de EU mogen bieren met niet meer dan 20 mg gluten per kg als "glutenvrij" worden bestempeld. Zowel een origineel Heineken® biertje als Heineken 0.0 zijn niet glutenvrij en hebben een glutengehalte van iets meer dan 20 mg per kg, dit is iets meer dan 0,002%.
Een tripel is vaak een zwaar bovengistend bier met hergisting in de fles. De complexe smaak dankt tripel aan de typische gist die is toegevoegd aan het product. Ook de hop en mout dragen bij aan de bitterheid. De hoeveelheid mout is spreekwoordelijk 3 keer hoger dan een normaal trappistenbiertje.
Roomboter, melk, naturel yoghurt of kwark, room, verse kaas zoals ricotta, mascarpone, mozzarella, Parmezaanse kaas, Nederlandse harde kazen van koe, geit of schaap zijn glutenvrij.
Chips is van over het algemeen glutenvrij. Aardappel, frituurvet en zout bevatten van nature geen gluten. Bij chips met een smaak, zoals barbecue chips of paprika chips, bestaat er een kans dat deze wel gluten bevat.
Het antwoord is ja, yoghurt is glutenvrij.
Bij ketchup en mayonaise geldt hetzelfde: er kunnen om levensmiddeltechnologische redenen glutenhoudende ingrediënten toegevoegd worden. Dus: altijd nauwgezet lezen, wat er op de verpakking staat en navraag doen.
Remia Fritessaus 5.0 is de enige echte fritessaus met slechts 5% vet. Lekker bij frites en diverse snacks. Bereid met vrije uitloop eieren, lactosevrij en natuurlijk glutenvrij.
Chocolade op zichzelf is glutenvrij, maar in eindproducten van chocolade zitten toch vaak gluten of sporen van gluten verwerkt. Kies daarom altijd chocolade met het kenmerk 'glutenvrij', zo weet je zeker dat je ongestoord kan genieten!
Kroepoek en cassave zijn lekker bij oosterse gerechten of gewoon zo uit het handje. Glutenvrije kroepoek en cassave, dat bestaat uit rijstmeel, tapiocameel of quinoa, is weliswaar van nature glutenvrij. Maar deze melen kunnen soms (flink veel) gluten bevatten door kruisbesmetting.
Gluten zit bijvoorbeeld in tarwe, rogge, gerst, spelt en kamut.En ook in producten die van die granen worden gemaakt, zoals brood of pasta. Op de verpakking kun je zien of ergens gluten in zit. In veel supermarkten zijn speciale glutenvrije producten te koop.