Veel mensen denken dat trappist een biersoort is, maar dit is niet het geval. Wat het dan kort gezegd wel is? Bier dat monniken brouwen, in de abdij. Een trappistenbier kan daarom net zo goed een blond bier, als een bruin bier of een tripel zijn.
Abdijbieren. In tegenstelling tot trappistenbieren gelden er eigenlijk geen regels voor abdijbier. Iedereen die dat wil kan zijn bier abdijbier noemen. In de regel is het wel zo dat abdijbieren verbonden zijn aan een abdij.
Trappistenbier is bier dat door trappisten, oftewel door monniken wordt gebrouwen. Het mag pas de naam Trappist dragen wanneer het bier is gebrouwen door monniken van de orde der Cisterciënzers. Trappistenbier is dus geen biersoort wat veel mensen denken, maar een omschrijving van de herkomst van het bier.
De trappisten: Achel, Chimay, Orval, Rochefort, Westmalle en Westvleteren (België), La Trappe en Zundert (Nederland), Engelszell (Oostenrijk) en Spencer (VS). De internationalisering van de trappistenbieren uit zich echter niet in een stijging van het aantal roepingen bij de 160 trappistenabdijen.
Enkel voor particulieren
De belangrijkste reden waarom Westvleteren zo moeilijk te verkrijgen is, is omdat de monniken het bier enkel aan particulieren willen verkopen. Ze willen iedereen zo veel mogelijk een eerlijke kans geven om hun bieren aan een correcte prijs te kunnen kopen.
Nadat Alfa al een prachtige award won als 'Country Winner' is het bier Alfa Edel Pils nu uitgeroepen tot het beste pils ter wereld tijdens de World Beer Awards 2021.
Dan is er een uitstekend alternatief: St. Bernardus Abt 12. Niet helemaal identiek, maar wel volgens hetzelfde recept als die fameuze Westvleteren 12 (XII). Ook niet onbelangrijk: het is goed verkrijgbaar en nog betaalbaar ook.
Bier dat monniken brouwen, in de abdij. Een trappistenbier kan daarom net zo goed een blond bier, als een bruin bier of een tripel zijn. Het onderscheid zit 'm in het brouwproces en niet in de ingrediënten.
Bijvoorbeeld een Zundert Trappistenbier drink je tussen de 8-10 graden Celsius en het bevat 8% alcohol. Gebruik bij het inschenken twee handen, een om het glas schuin te houden en de ander om het bier heel rustig mee in te schenken.
De Belgische trappistenbieren hebben een bijzonder reputatie onder bierliefhebbers. Het trappistenbier gebrouwen door de monniken van de Sint-Sixtusabdij van Westvleteren (West-Vlaanderen) wordt door sommige experts zelfs beschouwd als het beste bier ter wereld.
La Trappe is een Nederlands trappistenbier. Het wordt gebrouwen door brouwerij De Koningshoeven van de abdij "Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven" in Berkel-Enschot nabij Tilburg in Noord-Brabant. De brouwerij heette vroeger De Schaapskooi.
Wereldwijd zijn er anno 2019 twaalf officieel erkende Trappistenbrouwerijen. In Nederland bevinden zich er twee, allebei gelegen in Noord-Brabant. Trappistenbrouwerij de Kievit is onderdeel van Abdij Maria Toevlucht in Zundert en brouwt Zundert Trappist.
In 1975 deed men in België grenadine in de trappist Westmalle. Men wilde de zure/bittere smaak van de trappist compenseren.
Affligem is een officieel abdijbier en is verkrijgbaar als blond, dubbel, tripel en fris blond. De bieren worden gebrouwen met hergisting op de fles.
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort.
Maar de trappisten starten pas dan hun brouwactiviteiten: Westmalle in 1836, Westvleteren in 1838, Achel in 1850, Chimay in 1862, Rochefort in 1899 en Orval in 1931. Trappistenbieren worden gebrouwen binnen de muren van hun abdijen, door of onder leiding van de monniken.
De Belgische benaming voor de mix van cola en bier. De naam dankt het drankje aan de kleur.
Veel Spanjaarden bestellen een clara wanneer ze op een terrasje zitten. Dit drankje bestaat uit bier en Fanta: lekker verfrissend!
Bovengistende bieren op fles kunnen het beste geschonken worden in schone droge glazen. Op deze manier blijft het schuim langer staan en de smaak van het bier langer behouden. Bij een nat glas zit er een klein laagje water tussen het bier en het glas, wat nadelig is voor het bier en zijn smaak.
SOORTEN BRUIN BIER
Engelse brown ale komt uit het noorden van Engeland en is amberkleurig tot lichtbruin. De smaak is iets droger en sterker dan de brown ale die ze in het zuiden drinken. Daar zijn de bieren namelijk donkerder van kleur en zoeter van smaak. Beide soorten hebben nootachtige smaken.
Donker bitter bier
In deze categorie vallen bieren die donker van kleur zijn en een zwaardere bittere smaak hebben. Deze bieren hebben vaak een hoog alcoholpercentage (tussen de 7% - 11%). In deze categorie vallen: Quadruppel, Stout en Abdijbier.
Zo spreekt men van Leffe Bruin, Brugse Zot Dubbel en Kasteel Dark, hoewel deze 3 bieren zeer vergelijkbaar zijn.
Exclusief. Met maar 15.000 flesjes is Utopias van Samuel Adams (Seatle, USA) zeker exclusief te noemen. Elk flesje bevat 0,7 liter bier met 20% alcohol. Verschillende bierfans beschrijven de smaak als 'orgamisch' en 'cognac-achtig'.
Schenk de Westvleteren 8 en 12 niet te koud. 10 à 12 graden is ideaal om de smaak tot zijn volle recht te laten komen. Hoe kouder het bier, hoe minder smaak. De Blonde Trappist daarentegen kan gekoeld geschonken worden, maar wordt dan wel troebel.
De bierprijs per kartonnen krat van 24 flessen (33 cl ℮), voor levering binnen België en zonder statiegeld van het leeggoed, bedraagt: Trappist Westvleteren 12 (donker) (10,2 vol. % alc.) = € 72,20.