Wat veroorzaakt een ontstoken wortelkanaal? Bij een wortelkanaalontsteking is het bindweefsel ontstoken, dat is het binnenste tandweefsel van de kies of de tand. Dit kan meerdere oorzaken hebben waaronder het bederf van een tand of kies, een klap op de tand of kies, of een lekkende vulling.
Na de wortelkanaalbehandeling is de infectie zo veel mogelijk geminimaliseerd, maar nog niet direct genezen. In werkelijkheid duurt het vaak een half jaar voordat de eerste verbeteringen duidelijk te zien zijn en het kan wel enkele jaren duren voordat de ontsteking helemaal is verdwenen.
De meeste patiënten hebben geen last van een ontsteking aan de wortelpunt. Zo'n ontsteking gaat echter niet vanzelf over. Klachten treden meestal pas op wanneer uw weerstand afneemt. De klachten kunnen bestaan uit een zeurende pijn, die wordt verergerd door te drukken of te tikken tegen de ontstoken tand of kies.
Zit er aan de wortelpunt een ontsteking, dan is de zenuw in de tand of kies al dood. Het dode zenuwweefsel zorgt voor de ontstekingsreactie. Deze wortelpuntontsteking kan door het kaakbot heen breken en een abces tot gevolg hebben. Dit kan heel gevaarlijk zijn.
Symptomen. Pijn bij de tand of kies. Een soort puistje op het tandvlees vlakbij de ontstoken wortelpunt (fistel). Meestal zijn er geen klachten, maar de ontsteking gaat niet vanzelf weg.
Om de tand of kies te behouden is een wortelkanaalbehandeling de beste keuze. Hierbij wordt het ontstoken tandweefsel weggehaald. Het alternatief voor deze behandeling is het trekken van de tand of de kies. Dit gebeurt bijvoorbeeld wanneer een wortelkanaalbehandeling niet mogelijk is.
Enkele mogelijke complicaties: Het kan voorkomen dat de ontsteking terugkomt. Indien de ontsteking na de behandeling terugkomt, wordt aanbevolen om de tand of kies te verwijderen. Bij het inkorten van een wortelpunt van een kies in de bovenkaak kan er een open verbinding ontstaan tussen de mondholte en de neusbijholte.
De symptomen van een wortelkanaal ontsteking zijn: Gevoelig tanden bij het drinken van koude- of warme dranken. Voortdurend kloppende pijn in tanden, kiezen of kaak. Pijn bij het kauwen.
Een wortelkanaalbehandeling is meestal nodig bij een hevige ontsteking of infectie in de wortel van de tand. Pijn is meestal de sterkste en meest voor de hand liggende indicatie dat er iets mis is. Heb je hier last van? Neem dan contact op met je tandarts.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Wanneer dit ontstoken weefsel niet verwijderd wordt zal het tandweefsel afsterven en kan de ontsteking zich naar uw kaakbot uitbreiden, waardoor het kaakbot rondom uw tanden of kiezen verloren kan gaan. Wanneer er kaakbot blijft verdwijnen bestaat de kans zelfs dat tanden of kiezen uit gaan vallen.
De pijn kan zich verschillend manifesteren o.a. van een verhoogde gevoeligheid bij koude, warmte en zoet of scherpe pijn bij dichtbijten/tikken tegen een tand/kies. Mocht de ontstekingsreactie verergeren dan zou er ook een continue zeurderige en/of kloppende pijn kunnen ontstaan.
De pijn is nu weg: is een wortelkanaalbehandeling nu nog wel nodig? Antibiotica is slechts een symptoombestrijder. Dit houdt in dat door antibiotica de hoeveelheid bacteriën die zich in het ontstoken wortelkanaal bevinden verminderd worden waardoor de pijn (tijdelijk) wegtrekt.
Een wortelkanaalbehandeling is een veel voorkomende spoedbehandeling bij Dental365. De redenen hiervoor lopen uiteen, maar de voornaamste reden is pijnbestrijding. Het levende deel in een tand heet pulpa of tandpulpa.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Normaal gesproken trekt dit na twee of drie dagen weg. Als de kiespijn langer aanhoudt, kan het zijn dat een zenuw geïrriteerd is geraakt en een zenuwbehandeling of wortelkanaalbehandeling noodzakelijk is. U kunt dan het best een afspraak maken met uw tandarts of met spoed tandarts Dental365.
De wortelkanaalbehandeling sec heeft ook doelen: het desinfecteren van het wortelkanaalstelsel en het afsluiten van het wortelkanaalstelsel, uiteraard om een nieuwe infectie te voorkomen. Hoe langer je een wortelkanaalbehandeling uitstelt, des te grote wordt de kans dat je tand het als het ware niet redt.
Door de wortelkanaalbehandeling wordt het afsterven van de pulpa niet afgewacht en kan een mogelijke ontsteking rondom de wortelpunt voorkomen worden. De wortelkanaalbehandeling heeft ook een iets betere prognose als er zich nog geen bacteriën diep in het wortelkanaal hebben gevestigd.
Een wortelkanaalbehandeling is vrijwel altijd noodzakelijk wanneer je last hebt van tandbederf. Dit is zo veel mogelijk te voorkomen door een goede mondhygiëne en door je gebit regelmatig te laten controleren. Verzorg daarom zelf goed je gebit door tweemaal daags te poetsen en te flossen/stoken.
Hoe lang gaat de behandelde tand of kies mee? Bij de juiste verzorging kan een tand of kies na een wortelkanaalbehandeling een leven lang meegaan. Aangezien tandbederf altijd kan optreden, zijn een goede mondhygiëne en regelmatige controles onontbeerlijk om verdere problemen te voorkomen.
Doet een wortelkanaalbehandeling pijn? De behandeling van het wortelkanaal vindt plaats onder lokale verdoving. Hierdoor voelt u van de ingreep zelf niets. Zodra de verdoving na de behandeling is uitgewerkt, kan u napijn ervaren.
Ga in de eerste dagen na het ontstaan van de wond naar uw huisarts: als er een of meer tekenen van infectie ontstaan: er komt troebel geelwit vocht (pus) uit de wond. de wondranden worden roder, dikker of warmer of doen meer pijn.