Tinnitus is een storend geluid dat alleen u kunt horen. Het wordt omschreven als fluiten, zoemen, klikken, sissen of ander geluid. Het komt en het gaat of is constant aanwezig. Het is belangrijk om te realiseren dat tinnitus een symptoom is en geen ziekte, al maakt dat het niet minder erg.
Vaak gaat tinnitus gepaard met gehoorverlies. Het kan komen door veel lawaai. Soms komt het door een ziekte. Daarom onderzoekt de KNO-arts de mogelijke oorzaken van uw oorsuizen.
Tinnitus kan gezien worden als een symptoom van mentale overbelasting en komt voort uit een alsmaar aanhoudende overactiviteit van de hersenen. De oorzaak van de overbelasting kan op het gebied van gehoorverlies, lichamelijk conditie verlies of psychische overbelasting liggen.
Genezen van tinnitus kan nog niet, maar behandelingen worden steeds beter. Een brommend of piepend geluid in het hoofd dat nooit helemaal weggaat, ofwel tinnitus: ruim 1 miljoen Nederlanders - jong en oud - heeft er last van. Genezing is niet mogelijk, verhalen van wanhopige zoektochten zijn er des te meer.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Er zijn sterke aanwijzingen dat het probleem van de tinnitus vaak niet in de oren zit, maar in de hersenen, in de zogenaamde auditieve cortex. Dit is het gebied in de hersenen dat verantwoordelijk is voor het horen van geluiden. Als dit gebied verkeerd wordt aangestuurd, ontstaat er tinnitus.
Een ander woord voor oorsuizen is tinnitus. Als u een geluid hoort zonder dat dat geluid er werkelijk is, noemen we dat tinnitus. Het kan gaan om allerlei geluiden: ruisen, geluid als van de zee, fluiten, suizen, muzikale geluiden, hoog of laag, continu of afwisselend, hard of zacht.
Bij het inslapen bij tinnitus kan een rustig muziekje of ontspannende geluiden zoals geluiden van de zee, goed helpen. Hiervoor kan een tinnituskussen worden gebruikt met ingebouwde luidsprekers of een telefoon met oortjes of met een klein luidsprekertje.
Ja dat kan. Door (te) veel stress kan tinnitus ontstaan door het opbouwen van overdruk in het binnenoor. Door de overdruk in het binnenoor treden hier beschadigingen op die de tinnitus veroorzaken.
Bijna iedereen met oorsuizen hoort een 'eigen' geluid, bijvoorbeeld: suizen, rinkelen, fluiten of zoemen. Het geluid kan hard of zacht zijn, en scherp of dof van toon. Het kan in één oor te horen zijn of in beide oren. Sommige mensen kunnen precies een plek aanwijzen waar ze het geluid vandaan horen komen.
Tinnitus begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Als je veel last heeft van het tinnitusgeluid, dan kan het oorsuizen een behoorlijke psychische last met zich meebrengen: concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst en snel geïrriteerd zijn.
Bij geregelde blootstelling aan veel lawaai kan er echter blijvend gehoorverlies optreden en dan verdwijnt de tinnitus niet meer. Ook horen we wel eens spontaan een duidelijke toon in het linker- of rechteroor die enkele seconden duurt. Eén op de drie volwassenen ervaart deze vorm van tinnitus wel eens.
Graad 2 : De tinnitus is te horen in een minder lawaaierige omgeving maar verstoort je nachtrust niet. In slaap geraken is daarentegen wel moeilijk. Graad 3 : De tinnitus is constant hoorbaar, maakt slapen bijna onmogelijk en verstoort het leefpatroon heel grondig.
Tinnitus-behandeling
Dit kan witte ruis, een specifiek maskerend geluid, zachte muziek of een op maat gemaakt geluid zijn. Veel hoortoestellen bieden tegenwoordig geluidstherapie. Aangezien tinnitus en gehoorverlies vaak samen gaan, is een modern hoortoestel een goed middel om tinnitus te behandelen.
Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. Uw psychische toestand heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert. Tijdens een rustigere periode hebben mensen vaak minder last van de tinnitus.
Alcohol verhoogt de bloeddruk, hierdoor kan oorsuizen ontstaan. Mocht je al een iets verhoogde bloeddruk hebben kun je eerder door alcoholgebruik oorsuizen krijgen. Ook door dronkenschap kunnen sommige mensen oorsuizen krijgen doordat het evenwichtsorgaan tijdelijk wordt aangetast.
Het is te begrijpen dat veel mensen niet wennen aan de tinnitus. Het maakt ze boos, bang, verdrietig. Deze emoties maken dat de geluiden nog moeilijker zijn weg te drukken. Dit heeft weer een negatief effect op de tinnitus: hoe meer aandacht, hoe hinderlijker het wordt.
Hieraan is vaak wel iets te doen. Triggerpoints in de hals- nek, kaak- en schedelspieren kunnen pijn afleiden naar het oor, maar kunnen ook andere klachten veroorzaken zoals duizeligheid, hoofdpijn of een knakkend kaakgewricht.
Wanneer u rinkelen, zoemen, fluiten, suizen, brommen of een ander geluid hoort, terwijl deze geluiden zich niet in de omgeving voordoen, dan hebt u waarschijnlijk last van oorsuizen. De meer medische term voor oorsuizen is tinnitus. De geluiden kunnen constant zijn of zich met tussenpozen voordoen.
Tinnitus kan via verschillende wegen tot vermoeidheid leiden. Als het uw slaap beïnvloedt, als het tot stress leidt, als u meer moeite moet doen om u te concentreren of gesprekken te volgen. De hele dag herrie in het hoofd horen is sowieso vermoeiend!
Tinnitus is een symptoom
In 80% van de gevallen is een verminderd gehoor de oorzaak van tinnitus. Blootstelling aan hard lawaai of luide muziek vormt een groot risico op tinnitus. Vaak verdwijnt de tinnitus na blootstelling eraan weer, maar het kan ook permanent aanwezig blijven.
Krachtige spiercontractie in de nek- of kaakspieren kunnen zo de intensiteit en kwaliteit van het subjectie oorsuizen beïnvloeden. Oorsuizen zou daarmee een indicatie voor fysiotherapie kunnen zijn. Er is echter nog geen goede systematische review gedaan naar het effect van fysiotherapie bij subjectieve tinnitus.
Vandaag de dag zijn er geen medicijnen verkrijgbaar waarvan is bewezen dat ze tinnitus kunnen genezen of verminderen. Wel zijn er medicijnen die soms verlichting kunnen geven van de klachten die samengaan met tinnitus, denk hierbij aan slaap-, kalmeringsmiddelen en antidepressiva.
Tinnitus kan worden gemeld als beroepsziekte als de tinnitus last ernstig genoeg is en de blootstelling in het werk voldoet aan de criteria volgens de registratierichtlijn B002 (Tinnitus door beroepsmatige blootstelling aan lawaai of ototoxische stoffen).