Toch is Tweede Kerstdag in meerdere landen bij wet een erkende feestdag. De Britten noemen het Boxing Day, de Ieren vieren St. Stephen's Day en voor weer een ander betekent het niets anders dan een bezoekje aan een woonboulevard of dineren met de schoonfamilie.
2eKerstdag. Van oorsprong de eerste doordeweekse dag na Christmas Day.
In landen van het Gemenebest wordt tweede kerstdag Boxing Day genoemd. Traditioneel werd op deze dag de kerstkist (box) geopend.
De naam Boxing Day is afkomstig van de zogenaamde Christmas Box. Mensen stopten allerlei spullen in een doos, die zij de dag na Kerstmis aan de armen gaven. Sporten en voetbal op Boxing Day is een traditie die al eeuwen teruggaat.
Kortom, een korte samenvatting van de bezigheden tijdens Tweede Kerstdag. In Nederland mogen we onszelf gelukkig prijzen dat we na kerstavond en Eerste Kerstdag nog een feestdag mogen vieren. Dit is ook het geval in onder andere België, Oostenrijk, Duitsland en Italië.
In de loop van de middeleeuwen ontstond er in Groot-Brittannië nog een andere traditie op Tweede Kerstdag: Boxing Day. Deze benaming zou afgeleid zijn van de doos ('box') die veel edelen hun dienaren op die dag mee naar huis gaven.
In Amerika wordt alleen Eerste Kerstdag gevierd. Maar ook Kerstavond is belangrijk. Dan wordt er gegeten met de hele familie en in sommige gezinnen worden dan ook al de cadeaus uitgepakt. Maar gebruikelijker is het dat de kinderen op Kerstochtend de cadeaus onder de kerstboom vinden.
De twee dagen na 'Heiligabend', 25 en 26 december, zijn officiële feestdagen. Veel Duitsers nemen de week tussen kerst en Oud en Nieuw vrij.
Het is één van onze elf officiële feestdagen en we schrijven het zelfs met hoofdletters: Tweede Kerstdag. Maar waarom eigenlijk? We vieren officieel niets, want zelfs Jezus Christus viert zijn verjaardag geen twee dagen achter elkaar. Toch is Tweede Kerstdag in meerdere landen bij wet een erkende feestdag.
Op Tweede Kerstdag, de Britten noemen het 'Boxing Day' heeft iedereen nog vrij.
Boxing Day bestaat sinds 1871 en is een dag die wordt gevierd in: Engeland, Wales, Ierland, Nieuw-Zeeland en Canada.
In België kent men geen tweede Kerstdag. In Nederland is 26 december wel een officiele feestdag, in Belgie niet. Toch is deze dag in Antwerpen niet helemaal business as usual. Zo zijn de meeste musea op 26 december ook gesloten.
In Engeland viert men alleen de eerste kerstdag, op onze tweede kerstdag zijn de winkels in Londen gewoon open en begint de grote uitverkoop. 26 december staat in Engeland ook wel bekend als Boxing Day, de dag dat alle grote uitverkopen in heel het land starten.
Voor veel ouders in Engeland begint kerst al een paar weken voor de grote dag van 25 december, als de kinderen een verlanglijstje voor de Kerstman schrijven. Op kerstavond zullen de kinderen een kerstsok bij het voeteneinden van hun bed neerleggen. Als ze slapen stopt de Kerstman cadeaus in de sok.
Finland voert de ranglijst aan met maar liefst 39 vrije dagen, maar ook Denemarken, Zweden, Frankrijk, Groot-Brittannië en Spanje doen het goed met 36 verlofdagen, waarbij Spanje na Finland het meeste officiële feestdagen (14) toekent.
Vertaal kerstmis van Nederlands naar Duits
Weihnachten; Christmesse; Weihnachtsmesse.
Op 24 december, kerstavond, nodigen de meeste Duitse families hun familieleden uit. Ze eten worsten en aardappelsalade als avondeten. Op eerste en tweede kerstdag eten we vaak gegrilde eend of kerstgans met witte of rode kool en dumplings.
Kerstavond (Julafton) Kerst wordt in Zweden op kerstavond, 24 december, gevierd. Bij kerst (Jul — uitgesproken als 'juul') draait het eigenlijk maar om één ding: het beroemde Zweedse 'smörgåsbord', dat met kerstmis 'Julbord' genoemd wordt. Daarbij heb je 101 gerechten die elkaar bijna staan te verdringen op tafel.
Père Noël gaat midden in de nacht naar de kinderen die lief zijn geweest en brengt ze cadeautjes. Soms komt hij twee keer per jaar: één keer op 6 december en één keer op 24 december. De kinderen zetten hun schoen, waar ze een wortel en wat hooi indoen voor het rendier.
In de christelijke kerk wordt deze tijd de Adventstijd genoemd; in de vier weken voor Kerst bereidt men zich voor op de geboorte van Jezus.
Het joelfeest is het Scandinavisch Winterzonnewendefeest, waarvan verondersteld wordt dat het Germaanse wortels heeft. Het feest valt in de periode aansluit bij kortste dag van het jaar. In deze periode worden joelvuren ontstoken.
Christenen herdenken dat Jezus, de zoon van God, op de wereld kwam. Protestanten en rooms-katholieken vieren Kerstmis op 25 december. Deze datum is gekozen door de Romeinse keizer Constantijn, omdat dit samenviel met het Romeinse zonnefeest. Orthodoxe christenen vieren de geboorte van Jezus op 7 januari.