Waarom is spinazie goed voor je gezondheid: Thiamine is onder andere belangrijk voor je energiestofwisseling en de goede werking van je zenuwstelsel. Ook is spinazie zeer rijk aan folaat (vitamine B11), 100 gram bevat al 44% van de dagelijkse aanbeveling.
Alle groenten zijn gezond, maar spinazie wordt wel gezien als de krachtpatser onder de groenten. Spinazie is een uitstekende bron van vitamines.Zo bevat het carotenoïden die je lichaam omzet in vitamine A.Dit is belangrijk voor je zicht en voor een goede werking van je immuunsysteem.
Spinazie is rauw heel goed voor je, omdat er veel vezels in zitten. Bovendien levert het vitamine B11 (folaat), dat verloren gaat in het kookvocht van spinazie zodra je het in de pan bakt. Als je de spinazie stoomt, dan behoud je wel het folaat.
Spinazie is een goede bron van ijzer en een ei bevat vitamine D, wat helpt bij de opname van ijzer. Door een ei te eten bij spinazie, kun je de opname van ijzer verhogen.
Spinazie zit bomvol ijzer, vitamines en antioxidanten en past binnen een gezond eetpatroon. Spinazie is verder laag in calorieën en het bevat ook nog eens veel vezels. Deze groene krachtpatser is dan ook een goede aanvulling bij vrijwel iedere maaltijd.
Spinazie bevat stoffen die mogelijk riskant zijn: nitrieten. Of beter: nitraten. De bladgroente bevat veel van die chemische verbindingen, die van zichzelf onschadelijk zijn. Maar bacteriën kunnen nitraten omzetten in nitrieten, en die zijn in grotere hoeveelheden wel schadelijk voor ons lichaam.
Eieren bieden hoogwaardige eiwitten en spinazie biedt een scala aan essentiële mineralen en vitaminen . Een ontbijt met eieren en spinazie kan een verscheidenheid aan gezondheidsvoordelen bieden als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet en kan u helpen uw dagelijkse voedingsaanbevelingen te halen. Spinazie is rijk aan calcium, ijzer, magnesium en vitamine A.
Wat kun je beter niet doen: Spinazie samen met vis eten (zalm en makreel kan wel). Nitriet kan dan reageren met eiwitten uit die vis wat zorgt voor een schadelijke stof (nitrosamine) Tijdens het kweken van spinazie veel stikstof aan de grond toevoegen.
Spinazie (en andere groene bladgroenten)
Spinazie is rijk aan voedingsvezels en bevat slechts weinig calorieën. Dat maakt dat het je lichaam meer energie kost om spinazie te verteren, dan dat het energie opdoet. Daardoor heeft spinazie dus een vetverbrandend effect.
Spinazie is rijk aan onoplosbare vezels
De onoplosbare vezels die spinazie bevat hebben veel voordelen voor de spijsvertering. Doordat ze werken als een soort spons in de dikke darm, nemen ze veel vocht op. Dit zorgt ervoor dat dunne ontlasting dikker wordt en harde, droge ontlasting juist zacht en soepel.
Spinazie zit vol met anti-oxidanten die rimpels tegengaan en je huid jong houden. Vitamine C, Vitamine E en beta carotene beschermen je huid allemaal tegen de schadelijke straling van de zon.
In spinazie zit wel ijzer maar niet heel bijzonder veel ijzer. In 100 g gekookte spinazie zit 1,3 mg ijzer en dat is maar net iets meer dan in gekookte sperziebonen (1,1 mg) en zelfs minder dan in gekookte doperwten (2,0 mg) of een stukje rundvlees (gemiddeld ca. 2,8 mg).
Spinazie is tevens rijk aan krachtige antioxidanten, zoals vitamine A, E, neoxanthine en violaxanthine. Deze stoffen hebben ontstekingsremmende eigenschappen. Ze kunnen daardoor de klachten helpen verminderen die voorkomen bij bijvoorbeeld osteoporose, artritis en astma.
Is spinazie gezond? Spinazie is zeker gezond!Dit komt omdat het een bron is van drie belangrijke vitamines: vitamine A, vitamine K en foliumzuur (vitamine B9). Vitamine A speelt verschillende belangrijke rollen in je lichaam.
Ook spinazie bevat veel vezels – 100 gram gekookte spinazie bevat 4 gram – en daarnaast bevat het ook magnesium, een mineraal dat je stoelgang kan bevorderen. Je vindt magnesium dan ook vaak in laxeermiddelen, maar door het op deze manier in je voedingspatroon op te nemen, heeft het een minder ingrijpend effect.
SLECHTE COMBO #2: Spinazie en zuivelproducten
En dan is er nog slecht nieuws: "Oxalaten zijn kleine verbindingen die zich aan calcium binden en ervoor zorgen dat het niet meer wordt opgenomen", zegt Sara Haas, gediplomeerd diëtiste en woordvoerder van de Academy of Nutrition and Dietetics.
Bladgroenten, en dus ook spinazie, bevatten de stof nitraat. Daar is in principe niets mis mee, totdat je het verhit. De nitraten zetten zich dan om tot nitrieten. Deze nitrieten vernauwen de zuurstofverzadiging in het bloed en zijn mogelijk kankerverwekkend.
Maak binnen no-time dit heerlijke gerecht van Gesauteerde spinazie met knoflook en citroen. Citroensap maakt het gerecht lekker fris en zorgt voor een extra smaaksensatie. Serveer meteen.
Het Voedingscentrum adviseert niet meer dan 2 tot 3 eieren per week te eten. De reden is dat het eigeel cholesterol en verzadigd vet bevat. Zowel cholesterol als verzadigd vet verhogen cholesterol in je bloed. Dit is slecht voor je hart en bloedvaten.
Het oordeel. In dit scenario is eieren op toast de ontbijtwinnaar vanwege hun dubbele eiwit- en complexe koolhydratengehalte - het is vooral goed als je jezelf tot de lunch vol wilt houden. Laat de pap echter niet meteen links liggen, voeg wat Griekse yoghurt, notenpasta en/of zaden toe voor een extra eiwitboost.
Wortels met veel bètacaroteen zijn een natuurlijk zoet eerste voedsel voor baby's. Wortels zijn ook erg veelzijdig en passen goed bij veel andere soorten fruit en groenten. Uw baby zal dol zijn op de feloranje kleur van deze heerlijke puree van eieren en wortels!
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Waterkers is officieel het 'gezondste voedsel' ter wereld. Een onderzoek van de Amerikaanse Centers for Disease Control (CDC's, vergelijkbaar met ons RIVM) laat zien dat dat waterkers de grootste dichtheid qua voedingsstoffen heeft. Waterkers scoort 100 punten, het hoogste te behalen aantal.