Ook als tinnitus geen beroepsziekte is, kunnen de klachten wel degelijk werkgerelateerd zijn. Zo kan spanning op het werk de last doen toenemen. Interventie op de werkvloer is dan op zijn plaats.
Tinnitus is een belangrijk risicofactor voor langdurig verzuim en arbeidsongeschiktheid. De werkgever is verantwoordelijke voor de schade die je op het werk krijgt. De schade moet dus op of door het werk zijn ontstaan waarbij de werkgever niet heeft voldaan aan zijn zorgplicht.
Tinnitus gaat niet over en de kans dat het vanzelf wel goed zal komen met je werk, is niet reëel. Neem zelf de regie! Geef je werkgever en je collega's maar vooral jezelf de kans om te kijken naar hoe jij wel goed kan blijven functioneren.
Wat is tinnitus? Alle klachten waarbij mensen aangeven dat zij fluiten, zoemen, gesis, brommen of een ander geluid 'horen', zonder dat dit daadwerkelijk buiten het hoofd aanwezig is, valt onder de noemer tinnitus. Een andere benaming van tinnitus is oorsuizen.
Wordt tinnitus op termijn erger? Daar kan niemand een antwoord op geven. Over het algemeen blijkt tinnitus niet erger te worden. De psychische toestand van een persoon met tinnitus heeft wel invloed op de sterkte van het geluid en de irritatie (hinder) die dit geluid oplevert.
In sommige gevallen zal tinnitus verdwijnen als de oorzaak of de onderliggende ziekte behandeld is. Omdat gehoorschade vaak onomkeerbaar is, verdwijnt de tinnitus veelal echter niet, zoals in geval van lawaaibeschadiging en ouderdomsslechthorendheid.
Omdat tinnitus als een symptoom gezien moet worden en niet als een ziekte, is het antwoord op de vraag “Tinnitus genezen, kan dat?” dus volmondig “nee”. Een symptoom kan je bestrijden maar niet genezen. Met klachten kun je leren omgaan. De oorzaak van tinnitus is heel soms wél weg te nemen.
Brein produceert geluid
Is er een beschadiging in het slakkenhuis, dan ontvangen de hersenen deze signalen niet of in veel mindere mate. Bij patiënten met oorsuizen reageren de hersenen verkeerd op het wegvallen van de signalen en gaan ze als het ware zelf het geluid produceren dat ze niet meer ontvangen.
Meer over oorsuizen
Bij sommigen leidt de aandoening tot slaap- of concentratiestoornissen of depressie. Ernstige tinnitus heeft gevolgen voor uw functioneren in het dagelijks leven. Zo kunt u zich door het oorsuizen machteloos en neerslachtig voelen. En hierdoor kunt u nog meer last hebben van het oorsuizen.
Tinnitus is geen aandoening op zich, maar een symptoom dat wordt veroorzaakt door een onderliggend probleem, zoals gehoorverlies. Tinnitus kan om vele redenen optreden; Het kan binnensluipen als gevolg van stress of het gevolg zijn van het verliezen van je gehoor.
Een KNO-arts zal nagaan hoe je je tinnitus waarneemt, hoe het is ontstaan en zal nagaan of er andere klachten zijn (oorklachten, neurologische klachten of klachten aan nek of kaak). Daarnaast zal de KNO-arts vragen naar je medische voorgeschiedenis en medicijngebruik en hoe je algehele lichamelijke conditie is.
Bij sommigen is oorsuizen bijna continu aanwezig en dermate hinderlijk dat men in de dagelijkse bezigheden belemmerd wordt. Wat de oorzaak van oorsuizen is, blijft meestal onbekend. Oorsuizen begint meestal tussen het 45ste en 60ste levensjaar en kan zeer langdurig en soms levenslang aanwezig zijn.
Heeft u last van een permanent piepen, fluiten, bonken, kraken, kloppen, brullen, tikken, ruisen of suizen in de oren, dan heeft u last van chronisch oorsuizen. U bent niet alleen, want in Nederland heeft wel 1 op de 10 mensen hier last van.
Je bent arbeidsongeschikt als je door een medische en objectief vast te stellen oorzaak tenminste 25% van je werk niet meer kunt doen. Dat is de maatstaf die we bij a.s.r. hanteren. Deze vuistregel gebruiken de meeste andere arbeidsongeschiktheidsverzekeraars ook.
Snel geïrriteerd zijn, concentratiemoeilijkheden, vermoeidheid, depressie, angst zijn bijgevolg vaak voorkomende gevolgen van tinnitus. Negatieve emoties als boosheid, woede en onmacht zorgen voor emotionele stress.
Het is niet zinvol om standaard een MRI-scan te laten verrichten bij tinnituspatiënten met persisterende klachten. Huisartsen moeten doorverwijzing naar een kno-arts of audiologisch centrum overwegen bij patiënten met unilaterale tinnitus en/of ernstige tinnitusklachten.
Gebruik weinig zout. Een ongezond voedingspatroon met veel zout en suiker is niet optimaal voor de bloedsomloop. Dit kan van invloed zijn op de doorbloeding in je oor. Een dieet rijker aan kalium (veel groenten en fruit) kan oorsuizen verminderen.
Wetenschappers lieten zien dat mensen die tinnitus hebben vaker een vitamine B12 of zink tekort hebben dan mensen zonder tinnitus.
Tinnitus is de medische term voor oorsuizen. Het is een van de meest voorkomende oorklachten en komt voor bij ongeveer 1 op 5 volwassenen en 1 op 20 kinderen. Mensen met tinnitus horen geluiden in hun hoofd/oren die anderen niet horen, zoals een fluittoon, een piep, een ruis, gerinkel, gebrom...
Tinnitus kan mensen soms letterlijk gek maken en leidt in extreme gevallen zelfs tot een doodswens. Van de 100.000 mensen die er dagelijks ernstig last van hebben, is het bij 10 procent zo erg dat ze ten einde raad zijn. "Leer er maar mee leven", krijgen patiënten vaak te horen, maar dat valt niet mee.
Tinnitus is meestal niet gevaarlijk, maar in zeer ernstige vorm kan het slaap- en concentratieproblemen veroorzaken. Dat kan leiden tot problemen in het dagelijkse functioneren. Psychische en sociale problemen kunnen dus een direct gevolg zijn van oorsuizen.
Stress: stress is een mogelijke oorzaak van tinnitus en kan het ook erger maken. Ontspanningsoefeningen kunnen eventueel helpen. Weersinvloeden: dit heeft mogelijk te maken met een veranderende druk op de oren.