Vooral niet voor je bloedsuikerspiegel, die stijgt snel en kan soms urenlang verhoogd blijven. Om je bloedsuikerspiegel te stabiliseren is het goed om gelijk na een maaltijd te bewegen. 15 of 20 minuten wandelen is al voldoende om de bloedsuikerspiegel te verlagen.
Wandelen na het eten goed voor je spijsvertering
Zo stimuleert een wandeling na een maaltijd bijvoorbeeld je spijsvertering, doordat lopen je darmen activeert. Hierdoor verwerkt je lichaam het voedsel sneller, waardoor de kans op verstopping of maagzuur kleiner wordt.
Hoe lang na het eten ga je dan hardlopen? Volgens het Voedingscentrum kun je het beste twee uur voor je gaat lopen geen maaltijd meer nemen. Je zou er maagklachten van kunnen krijgen. Dat komt omdat het verteren van voedsel om een constante aanvoer van zuurstof en bloed vraagt naar het maag-darmkanaal.
Na het eten bewegen heeft een positief effect op de regulering van je bloedsuikerspiegel. Het voorkomt grote pieken in je bloedsuiker en zorgt ervoor dat de glucose vanuit je gegeten maaltijd gebruikt wordt voor je spieren en niet als vetopslag.
Maak een wandelingetje na het eten
Hier zal je misschien niet meteen zin in hebben als je last hebt van een zwaar, opgeblazen gevoel. Maar het helpt wel degelijk om komaf te maken met het misselijke gevoel. Door te bewegen, breng je namelijk ook je spijsvertering weer op gang.
Als je in bad gaat of een douche neemt stijgt je lichaamstemperatuur en stijgt het bloed naar je de oppervlakte van je huid. Dit is onhandig zo vlak na het eten, want juist je verteringsstelsel heeft bloed nodig. Ook hiervoor geldt dus: wacht een uur of wat na het avondeten voor je onder de douche of in bad stapt.
Even uitbuiken
Allemaal erop gericht dat je lichaam het eten verteert en afbreek tot deeltjes van voedingsstoffen die in het bloed kunnen worden opgenomen. Maar ook verlaagt het de hartslag- en ademhalingsfrequentie. Het parasympatische zenuwstelsel werkt namelijk het beste als de rest van je lichaam passief is.
Probeer na afloop per half uur zo'n 40 gram gemakkelijk verteerbare en goed opneembare koolhydraten te gebruiken. Denk hierbij aan: pasta, rijst, aardappelen, bananen, brood, suiker, zoet beleg en koolhydraatsupplementen. Probeer per kwartier ook kwart liter te drinken.
Heb je zin om na het eten even lekker weg te dutten? Dat is niet verstandig! Je lichaam neemt voedingstoffen namelijk beter op als je rechtovereind zit. Als je geneigd bent om na het eten te gaan liggen, kun je last krijgen van oprispend maagzuur.
Ga je sporten na je lunch of ontbijt, laat dan ongeveer 2 uur tussen de maaltijd en de training. Ga je sporten na de avondmaaltijd, wacht dan 3-4 uur. Het kan natuurlijk best zijn dat je na 2-4 uur eigenlijk al weer trek hebt.
Ten eerste worden je darmbewegingen gestimuleerd tijdens het hardlopen, waardoor verstoppingen worden voorkomen, maar waardoor je ook naar de wc moet. Ten tweede stroomt je bloed tijdens een langere duurloop naar je actieve spieren, waardoor je spijsverteringsorganen minder bloed, zuurstof en voedingsstoffen krijgen.
Uitbuiken = uitbuiken is een typisch Nederlandse zegswijze, waarbij na een goede maaltijd een poosje rust genomen wordt om het eten te laten zakken. Anders bestaat de mogelijkheid van oprispend maagzuur.
Loop je op een gemiddelde wandelsnelheid van vijf kilometer per uur – dat is stevig wandelen, dus niet rustig – dan verbrand je al snel vier calorieën per kilogram lichaamsgewicht. Iemand van 60 kilogram kan na een uur dus maar liefst 240 calorieën afstrepen. Dat staat gelijk aan een roze koek of een saucijzenbroodje.
Slaapspecialisten en diëtisten raden aan om niet meer na 19 uur te eten of toch minstens 3 uur tussen de laatste maaltijd en het slapengaan te voorzien. Pikant voedsel wordt ook afgeraden, omdat het zorgt voor een opgeblazen gevoel en oprispingen.
Een ochtendwandeling gezond voor lichaam en geest
Je hart, bloedvaten, bloeddruk, bloedsuikerspiegel, spieren en gewrichten, spijsvertering en hersenen hebben er geweldig baat bij. Je wordt er ook creatiever en gelukkiger van. Alle reden om er zo vroeg mogelijk op de dag mee te beginnen.
Hoeveel drinken tijdens een wandeling. De vuistregel voor drinken tijdens wandelingen luidt: 1 liter water per 2 uur wandelen per persoon. Dat is veel.. Onze eigen ervaring is iets minder indrukwekkend. Wij adviseren en gebruiken 1,5 liter water per persoon voor een wandeling van 5 uur.
Het is belangrijk om zelf te ervaren hoeveel vocht je nodig hebt. Een handige vuistregel is dat je 1,5 keer zoveel vocht dient te drinken als je hebt verloren. Je kunt de hoeveelheid vochtverlies gemakkelijk bepalen door jezelf tijdens voorafgaand en na de trainingen te wegen.
De bouw en ligging van de maag
De maag is een rekbaar orgaan dat boven in de buikholte ligt, links van het midden en vlak onder het middenrif. Als de maag leeg is, is hij helemaal plat. Als u net gegeten hebt, is de maag ongeveer 30 centimeter lang.
BAARN - Het gebruikelijke kopje koffie na de maaltijd kun je beter laten staan. Tenminste als er sprake is van een maaltijd met een hoog vetgehalte. Deze combinatie leidt namelijk tot een hogere bloedsuikerspiegel, met een verhoogde kans op diabetes tot gevolg.
Fruit als toetje
Door het na de hoofdmaaltijd te eten zou het op die maaltijd gaan 'rotten'. Volgens het Voedingscentrum is dit niet waar, het lichaam gaat efficiënt om met de vertering van voedsel. Ook bevat fruit veel vitamines en mineralen. En dat draagt bij aan een gezonde en gevarieerde maaltijd.
Nee. Je kunt gerust een glas water drinken tijdens het eten, daardoor verandert je vertering niet. Je leest wel eens dat water drinken tijdens het eten ongezond is omdat het water je maagsappen verdunt en dat daardoor het eten moeilijker verteerbaar wordt.