De gebruiker is degene die algemene voorwaarden in een overeenkomst gebruikt (art. 6:231 sub b BW). Dat is meestal de verkoper. De wederpartij is degene die door ondertekening van een geschrift of op andere wijze de gelding van algemene voorwaarden heeft aanvaard (art.
De gebruiker is de partij die de algemene voorwaarden gebruikt in een overeenkomst. De wederpartij is de partij die heeft aanvaard dat de algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomst. Een consument is een natuurlijk persoon die niet handelt in de uitoefening van een beroep of bedrijf.
Wilt u dat uw algemene voorwaarden van toepassing zijn op de overeenkomsten die u sluit, dan moet u uw wederpartij hiervan op de hoogte brengen. Dit doet u door bijvoorbeeld in uw offerte te vermelden dat en welke algemene voorwaarden op de te sluiten overeenkomst van toepassing zijn.
Zijn algemene voorwaarden verplicht? U bent niet verplicht om algemene voorwaarden te gebruiken. Er zijn altijd wettelijke regels bij een koopovereenkomst voor u en uw klant waar u op kunt terugvallen. Sommige brancheorganisaties verplichten hun leden algemene voorwaarden te gebruiken.
Algemene voorwaarden zijn de 'kleine lettertjes' bij een aankoop of dienst. Hierin staat welke rechten en plichten u en de ondernemer hebben. Er kan bijvoorbeeld in staan wanneer u uiterlijk moet betalen of hoelang u garantie hebt. En wat de ondernemer moet doen als u klachten hebt.
Algemene voorwaarden zijn niet verplicht. Echter, wanneer je als ondernemer geen algemene voorwaarden hanteert ben je niet goed beschermd tegen conflicten. In bepaalde omstandigheden kan een conflict je veel geld kosten, terwijl dit gemakkelijk voorkomen had kunnen worden met algemene voorwaarden.
Het hanteren van algemene voorwaarden helpt jou als ondernemer om vervelende situaties te voorkomen. In principe mag je deze voorwaarden zelf opstellen, maar daarbij is niet alles toegestaan.
Een kort antwoord: nee, je mag in beginsel niet de Algemene Voorwaarden van een concurrent kopiëren. De inhoud van Algemene Voorwaarden wordt veelal beschermd door het Auteursrecht.
Een contract is niet verplicht. Als je dus al een offerte, die voldoende gedetailleerd is, samen met de algemene voorwaarden aanbiedt, dan heb je na aanvaarding daarvan al een overeenkomst. Je kunt voor een contract kiezen wanneer je offertes heel kort houdt en misschien pas later algemene voorwaarden aan wil bieden.
Ook is essentieel dat jouw klant ze accepteert ('aanvaardt'). Jouw klant moet dus de algemene voorwaarden hebben kunnen lezen vóór het tot stand komen van de overeenkomst. Wanneer je de algemene voorwaarden past meestuurt bij de factuur, is dit te laat! Dan is de overeenkomst immers al tot stand gekomen.
Algemene voorwaarden zijn een of meer bedingen die zijn opgesteld teneinde in een aantal overeenkomsten te worden opgenomen, met uitzondering van bedingen die de kern van de prestaties aangeven, voor zover deze laatstgenoemde bedingen duidelijk en begrijpelijk zijn geformuleerd, aldus de wet.
Het bieden van een redelijke mogelijkheid om kennis te nemen, kan allereerst geschieden door de algemene voorwaarden voor of bij het sluiten van de overeenkomst ter hand te stellen, wat zoveel betekent als het overhandigen van een fysiek exemplaar.
Waarom algemene voorwaarden? Met algemene voorwaarden is het direct duidelijk welke rechten en plichten u en uw klant hebben. Uw klanten weten waar ze aan toe zijn. Bijvoorbeeld hoe het zit met garantie, aansprakelijkheid en betalen.
De gevolgen voor jou. Het onderzoeksbureau Appinio voerde begin 2019 een onderzoek uit naar het online koopgedrag van Nederlandse consumenten. Hieruit volgde dat meer dan 80% van hen de betrouwbaarheid van een webshop controleert.
Het deponeren van algemene voorwaarden kost € 18 per deponering pér kalenderjaar. Dit geldt ook voor vertalingen. Als je bijvoorbeeld jouw algemene inkoopvoorwaarden en de algemene verkoopvoorwaarden bij de KvK deponeert, plus de Duitse vertalingen hiervan, dan zul je in totaal voor vier deponeringen moeten betalen.
Voor geldige algemene voorwaarden moet u vooraf of tijdens het sluiten van de overeenkomst naar de algemene voorwaarden verwijzen. U kunt dus bijvoorbeeld op de offerte aangeven dat er algemene voorwaarden van toepassing zijn en naar deze voorwaarden verwijzen. Maar u mag dit ook op de overeenkomst zelf doen.
Je mag niet zomaar informatie van je werkgever doorgeven aan een ander. Om er voor te zorgen dat jij dat niet doet kan je werkgever een geheimhoudingsbeding in je contract zetten. Daarin staat dan dat het verboden is vertrouwelijke of concurrentiegevoelige gegevens van het bedrijf te delen.
Wie kan een contract opstellen of tekenen? Zowel natuurlijke personen als rechtspersonen (zoals een bv) kunnen een contract aangaan. U moet handelingsbekwaam zijn om een geldig contract te sluiten. Dat is niet het geval bij personen die onder curatele (toezicht) staan of jonger zijn dan 18 jaar.
Voor een natuurlijk persoon mag de persoon zelf contracten ondertekenen; Voor een eenmanszaak mag de persoon die achter de eenmanszaak zit dat; Voor een bv is in beginsel het volledige bestuur bevoegd is om het contract te ondertekenen. Daarnaast mag elke (statutair) bestuurder zelfstandig contracten ondertekenen.
Nee, het is niet toegestaan algemene voorwaarden van een ander bedrijf te kopiëren. Op de inhoud van algemene voorwaarden rusten auteursrechten. Dit betekent dat het niet is toegestaan, zonder toestemming van de rechthebbende op de auteursrechten, algemene voorwaarden over te nemen.
De inhoud van de algemene voorwaarden bestaat uit een opsomming van de algemene rechten en plichten van de klant en van de gebruiker van de algemene voorwaarden.
Uw algemene voorwaarden zijn geldig als de inhoud juist is en als u de algemene voorwaarden op een correcte wijze gebruikt. Wanneer dit niet het geval is, loopt u het risico dat uw algemene voorwaarde niet geldig zijn.
In artikel 6:236 BW is een lijst van bepalingen opgenomen die niet in de algemene voorwaarden mogen worden opgenomen en dus uitdrukkelijk verboden worden. Dit wordt de zwarte lijst genoemd. Naast de zwarte lijst is er in het Burgerlijk Wetboek in art. 6:237 een grijze lijst opgenomen.
6 Tips voor algemene voorwaarden op de website bij webshops
Verklaar de algemene voorwaarden op een correcte wijze van toepassing door gebruik te maken van correcte verwijzingsclausules in de benodigde talen. Voor meer informatie zie toepasselijkheid van algemene voorwaarden.