Thee kent net als koffie veel voordelen Daarnaast is thee een gezonde keuze. De Gezondheidsraad heeft dit reeds meermaals benadrukt. Net als koffie bevat thee veel antioxidanten die beschermen tegen diabetes type 2 en hart- en vaatziekten.
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Thee met cafeïne is gezonder dan koffie, omdat het aantal milligram cafeïne in thee veel lager is dan het aantal milligram cafeïne in koffie. In koffie zit zo'n 70 milligram cafeïne, terwijl er in een kopje zwarte- of groene thee ongeveer 25 milligram zit.
Je leest het overal;Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt al de bloeddruk.
Hoewel cafeïne en theïne chemisch gezien dezelfde stof zijn (C8H10N4O2), heeft de stof in thee een andere werking op het lichaam dan in koffie. Dit komt omdat cafeïne in koffie veel sneller in het bloed wordt opgenomen dan thee. Je kunt het vergelijken met langzame en sneller suikers.
Als koffie je toch dwarszit, kun je overwegen om thee te drinken of voor een decaf koffie te kiezen. Omdat er minder tot geen cafeïne inzit, zijn ze ook minder zuur en daarmee zachter voor je maag. Koffie op een lege maag is dus niet slecht of schadelijk, maar kan wel in een enkel geval voor ongemakken zorgen.
Koffiedrinkers kunnen hun mok heffen op vezels, microbioomgezondheid en het verlagen van het risico op kanker en diabetes. Maar theedrinkers, wanhoop niet. Thee is ongetwijfeld goed voor uw bloeddruk, cholesterol, stressniveau, mentale gezondheid en productiviteit. En beide dranken zijn winnaars als het gaat om hartgezondheid en levensduur .
Groene thee en zwarte thee, zoals earl grey, zijn goed voor de gezondheid en bevatten bioactieve stoffen zoals flavonoïden (antioxidanten). Groene of zwarte thee drinken verlaagt de bloeddruk en verkleint de kans op een beroerte, zo blijkt uit wetenschappelijk onderzoek.
Het drinken van witte thee heeft veel voordelen. De catechines in witte thee helpen de bloeddruk te verlagen, de bloedsomloop te verbeteren en hartaandoeningen zoals een hartaanval en beroerte te voorkomen. Omdat witte thee het minst bewerkt is, bevat het ook de meeste antioxidanten van alle theesoorten.
Sommige soorten kruidenthee kunt u beter niet de hele dag door drinken. Zoethoutthee en sterrenmix verhogen de bloeddruk.In venkel-en anijsthee zitten bepaalde plantengifstoffen (aromastoffen). Het is verstandig om uit voorzorg niet lange tijd achter elkaar veel sterrenmix, zoethout-, venkel- en anijsthee te drinken.
Een kopje thee is net zo gezond als een glas water. Dit blijkt uit recent onderzoek gehouden onder 21 vrijwilligers. Dit onderzoek toont aan dat 4 tot 6 koppen thee per dag net zo'n positief op je vochtbalans heeft als 1 liter water. Eerder werd altijd gedacht dat vanwege de cafeïne in thee, thee dehydrateert.
Maar uit nieuw onderzoek blijkt dat het beter is om na het opstaan een uur of twee te wachten met cafeïne. 's Ochtends maakt ons lichaam namelijk relatief veel cortisol aan, een stresshormoon dat er onder meer voor zorgt dat we 's ochtends wakker worden en dat ons overdag bij de les houdt.
Beide, afhankelijk van het tijdstip van de dag. 's Ochtends of als ik slaperig ben, heb ik liever koffie.Op andere momenten of voor hydratatiedoeleinden - thee.
Toch zit er in een kop thee slechts 30 mg theïne, tegenover 85 mg cafeïne in een kop koffie. Dit verschil komt doordat er voor een kop thee slechts 2 gram thee nodig is en voor een kop koffie 7 gram koffie. Uiteindelijk krijg je dus minder cafeïne binnen wanneer je kiest voor een kop thee.
Wat is matcha? Matcha is een Japanse groene thee. In tegenstelling tot andere theesoorten wordt matcha gemalen en bereid door de poeder op te lossen, niet door te laten trekken, in heet water. Matcha wordt wereldwijd steeds meer gezien als een gezonde vervanger van koffie i.v.m. haar relatief hoge cafeïnegehalte.
Het drinken van zwarte of groene thee kan het risico op diabetes type 2 verlagen. Thee zonder suiker is ook goed voor mensen met diabetes en mensen die willen afvallen, omdat er geen koolhydraten en calorieën in zitten. Het beste is zwarte of groene thee, want die verlagen de bloeddruk en de kans op een beroerte.
Thee krijgt zijn typische smaak door tannine. Dit zit namelijk in de theebladeren. Maar als je te veel tannine binnenkrijgt, kan dit zomaar zorgen voor buikpijn.Het weefsel in je spijsverteringskanaal kan namelijk aangetast worden en hier kun je dus behoorlijk misselijk van raken.
Omdat witte thee het minst bewerkt is, behoudt het ook de meeste antioxidanten van alle theesoorten. Deze antioxidanten zijn geweldig voor het verlagen van cholesterolniveaus , met name 'slechte' LDL-cholesterol.
Rooibosthee, heel gezond
Met rooibosthee neem je die dus beter op, en je neemt er bovendien meer van op. Want in deze thee zitten ook veel mineralen zoals calcium, magnesium, zink, ijzer en kalium. Ook bevat het veel antioxidanten die het lichaam beschermen tegen schadelijke invloeden van buitenaf.
Het Voedingscentrum adviseert elke dag 3 koppen groene of zwarte thee te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen namelijk de kans op een beroerte. Ook kan het je bloeddruk verlagen en helpen bij een slechte cholesterol.
Welke thee niet bij hoge bloeddruk? Thee met veel cafeïne, zoals zwarte thee, kan leiden tot een tijdelijke stijging van de bloeddruk. Hoewel een kopje zwarte thee af en toe geen probleem hoeft te zijn, is het verstandig om het drinken van zwarte thee te beperken als je last hebt van bijvoorbeeld hypertensie.
De beste thee uit een zakje is die van Albert Heijn. De A-merken Pickwick en Lipton scoren voor het panel minder goed. Bij de groene thee geeft het panel ook de voorkeur aan de losse variant. Hier scoort Pickwick wel goed.
Thee biedt een alternatief met lagere niveaus van cafeïne en kan een geleidelijke aanpassing zijn in plaats van een abrupte stop van koffie. Overstappen naar thee kan helpen bij het beheersen van energieniveaus gedurende de dag zonder de pieken en dalen die gepaard kunnen gaan met koffieconsumptie.
Als u zich richt op het verlagen van de bloeddruk, is thee misschien een betere optie . De antioxidanten in thee, met name groene thee, staan erom bekend dat ze de bloeddruk verlagen en de bloedstroom verbeteren. Als u zich meer zorgen maakt over het verminderen van het risico op hartfalen of een beroerte, kan matige koffieconsumptie gunstig zijn.
Zowel koffie als thee zijn rijk aan bioactieve verbindingen, plantaardige chemicaliën die de gezondheid bevorderen, maar thee valt op door zijn bijzonder diverse reeks antioxidanten . Deze verbindingen, waaronder flavonoïden, polyfenolen en catechines, worden in verband gebracht met een lager risico op hartziekten, diabetes en bepaalde soorten kanker.