Een warm drankje drinken tijdens het hete weer lijkt onmogelijk, maar thee is met dit warme weer erg goed voor je! Omdat je iets warms drinkt, krijgen je hersenen een seintje dat je lichaam afgekoeld moet worden. Met als resultaat dat je het ietsjes minder warm hebt.
Het drinken van warme thee zou beter zijn dan het drinken van koude dranken, omdat de hoge temperatuur zorgt voor een tijdelijke verhoging van je lichaamstemparatuur. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur te laten dalen. Daardoor koelt je lichaam af.
Kies liever voor water, thee en koffie zonder suiker. Koffie drijft geen vocht af, maar alcohol wel. Drink je op een warme dag een drankje met alcohol, dan kun je het beste naast ieder glas alcohol een glas water drinken.
Door het transpireren raak je lichaamswarmte kwijt. Dit komt doordat het zweet op je huid verdampt en zo je lichaamstemperatuur omlaag brengt. Je krijgt het misschien eerst iets warmer door het drinken van een warm drankje, maar dit wordt ruim gecompenseerd. Warme thee is dus het ideale drankje voor een zomerse dag.
Bij warm water zetten je bloedvaten juist uit, waardoor gifstoffen makkelijker en sneller verdwijnen. Een goede temperatuur voor drinkwater ligt tussen de 10 en 15 graden. Met deze temperatuur verlaat het water sneller de maag en wordt het sneller in je lichaam opgenomen. Dus zorg dat je water dus niet te koud drinkt.
Het blijkt geen fabel maar wel degelijk een feit te zijn: door hete thee te drinken, wordt je lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd door de hitte van thee. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur - je thermostaat - te laten dalen, waardoor het hierna frisser aanvoelt. En dat is ook je doel.
Wist je dat je door warm water te drinken ook een plattere buik krijgt? Ja, er zit absoluut een verband tussen warm water drinken en een platte buik. Dit heeft puur met de vertering in jouw lichaam te maken, waardoor alle voedingsstoffen beter en sneller verteerd en verwerkt worden.
De theorie achter de hete thee is als volgt: als je iets warms drinkt, dan gaat je lichaamstemperatuur tijdelijk iets omhoog. Daardoor ga je meer zweten. Als het zweet verdampt op je huid dan koel je juist weer af. Dus door het drinken van hete thee zou je afkoelen.
Thee hydrateert ons lichaam.
Je kunt 'm warm of koud drinken, én je kunt volop variëren met smaken.
De zwarte thee en mengsels met zwarte thee zijn verwarmend, groene thee is neutraal en witte thee is koelend. Als de inhoud van je theezakje zwart is, dan zit je goed. Ook kruidenmelanges hebben een energetische werking. De heel populaire muntthee is verkoelend.
Door het drinken van hete thee warmt het gebied rondom de maag op en onze kerntemperatuur wordt tijdelijk iets verhoogd. Vervolgens wordt een seintje naar de hersenen gegeven dat de interne thermostaat weer omlaag moet en we koelen af.
Als je het warm hebt, hoeft het niet nog heter te worden. Vermijd dus gerechten met pepertjes erin: de capsaïcine doet je lichaamstemperatuur stijgen en doet de bloedvaten verwijden, waardoor je een beetje duizelig kunt worden. Alle barbecues ten spijt, te veel vlees eten doe je beter niet op een hete dag.
Symptomen die passen in het beeld van een waterintoxicatie zijn opzwellende handen en voeten, misselijkheid, braken, algemeen ongemak, hoofdpijn, spierpijn, spierkrampen, verwardheid, slaperigheid. In ernstige gevallen kunnen ook een epilepsieaanval, bewusteloosheid en soms coma met de dood tot gevolg voorkomen.
Een zonneslag krijg je door rechtstreekse hitte op een onbedekt hoofd, met hevige hoofdpijn, misselijkheid en duizeligheid tot gevolg. Je kunt ook last krijgen van andere zoals koorts, slaperigheid en bewustzijnsverlies.
In Nederland is een hittegolf een opeenvolging van in De Bilt minimaal 5 zomerse dagen (maximumtemperatuur 25,0 °C of hoger), waarvan er minimaal drie tropische dagen (maximumtemperatuur 30,0 °C of hoger) zijn.
Bij een warme douche gaan je bloedvaten in de huid namelijk openstaan, waardoor er interne warmte afgevoerd kan worden. Wanneer je een koude douche neemt, vernauwen je bloedvaten juist. Hierdoor gaat de warmte slechter kwijt.
Thee bevat cafeïne en heeft dus een dehydraterend effect. Van teveel sterke thee te drinken, zou je dus eerder uitdrogen dan andersom. Nu niet onmiddellijk panikeren, door de hoeveelheid water die je tegelijk opneemt, is het effect van thee op je hydratatie status niet noemenswaardig.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Met een paar koppen per dag zit je al snel aan de 2 liter vocht. Thee bevat enorm veel antioxidanten die goed voor je zijn. Deze antioxidanten kunnen helpen bij het voorkomen van onder andere keelpijn en verkoudheid. Door het drinken van thee vind er een verbetering plaats van je spijsvertering.
Blazen bevordert dus niet alleen de verdamping, maar ook het warmtetransport tussen het hete water en de lucht. Dat verdamping tot afkoeling leidt, kunnen we vaak in het dagelijks leven waarnemen.
Waarom koelt koffie sneller af dan thee? Thee die is gezet met water uit een waterkoker of een fluitketel heeft gekookt en is dus 100 graden geweest. Een gemiddeld koffiezetapparaat verwarmt het water maar naar een graad of 80.
– Wanneer je het water kookt is het 95-100 graden. – Wanneer je het warme water in een glazen theepot schenkt dan koelt het ongeveer 10 graden af. – Wanneer je vervolgens de glazen theepot zonder deksel 5 minuten laat afkoelen, daalt het water weer ongeveer 10 graden.
Naast de vele voordelen die groene thee biedt kan groene thee ook helpen buikvet te verminderen en helpen bij het verminderen van dat vervelende opgeblazen gevoel. Voor extra vetverbranding kun je een kopje groene thee drinken voor je gaat sporten.
Volgens de 5.000 jaar oude Chinese voedingsleer heeft het drinken van thee bij de maaltijd een positief effect op je lichaam. Afhankelijk van kruidenmengsels die aan de thee worden toegevoegd, neutraliseert het 'warme' of 'koude' ingrediënten.