Kleren. Denk je snel iets in de magnetron te kunnen drogen? Nee, nee, nee!Het vocht wordt alleen maar warm met als resultaat een vreselijk warm en nat kledingstuk.
Een magnetron
Het is perfect voor het drogen van kleine kleding stukken zonder extra elementen zoals plastic knopen en metalen ritsen. Het enige wat je hoeft te doen is voor 20 seconden kledingstuk in te stoppen en het daarna kort schudden. Als je deze actie 2-3 keer herhaalt, moete het droog zijn.
Sommige materialen mogen niet in de magnetron worden gebruikt: Porselein en keramiek. Deze materialen zijn niet hittebestendig genoeg. Papier, textiel en hout.
Verwarm de oven voor tot 50-60 °C met CircoTerm® heteluchtsysteem. Tijdens het drogen open je de ovendeur geregeld even om het vocht te laten ontsnappen.
Gemiddeld duurt het 24 uur voordat wasgoed binnen echt droog is. Gaat het drogen langzaam of wordt er niet voldoende geventileerd, dan heeft jouw sweater of broek na een dag een zurige lucht – oftewel de geur van natte hond – en kun je het wasgoed opnieuw in de wasmachine doen.
Als je was dan droog is lucht je even flink door het raam wagenwijd open te zetten. De lucht die vol met vocht zit vliegt snel naar buiten. Er gaat dan natuurlijk wel wat warmte verloren, maar een stuk minder dan wanneer het raam de hele dag open staat. Bovendien is dat minder erg als je kleren al droog zijn.
- Dek de schaal af met een bord, deksel of magnetronfolie. Dat zorgt ervoor dat de vocht in de maaltijd blijft waardoor de maaltijd goed heet kan worden. - Schep het eten één of twee keer om. Er zit vaak een draaiplateau in de magnetron, maar tussendoor roeren is belangrijk om de hitte te verdelen.
Bij binnenshuis drogen van was neemt het vochtgehalte zeer sterk toe, waardoor huisstofmijten en schimmels welig tieren. Voor personen met een allergie of een verzwakt immuunsysteem kan dit voor gezondheidsproblemen zorgen. Drogen doet u daarom best in een afzonderlijke ruimte of buiten, ook in de winter.
Een harmonica wasrek of uittrekbaar wasdroogrek aan de muur
Door de waslijn aan de muur te hangen i.p.v. op de grond te zetten neemt deze automatisch al minder ruimte in beslag. Op deze uitschuifbare wasdroogrekken heb je vaak meer ruimte voor je was dan op kleinere, uitklapbare wasrekken.
Een wasje zorgt al snel voor twee liter vocht in huis. En dat is gevaarlijker dan je denkt. In een kwart van de huishoudens die binnen de was droogt, werden huisstofmijten aangetroffen die longinfecties kunnen veroorzaken bij mensen met een verzwakt afweersysteem.
Zo droog je bloemen in de magnetron
Plaats de bloemen tussen twee keukenpapiertjes op de magnetronschaal. Leg er een zwaar voorwerp bovenop. Plaats de bloemen voor 2 – 3 minuten in de magnetron op de heetste stand. Haal ze eruit en laat verder afkoelen op het keukenpapier.
Tip 1 Zelf kruiden drogen
Gebruik dan de magnetron! Spreid op een stuk keukenpapier een paar takjes verse kruiden uit (goed opletten dat ze elkaar niet raken) en leg daaroverheen een tweede velletje keukenpapier. Laat ze vervolgens drie minuten drogen in de magnetron op 600 Watt.
Dragon kun je het beste voor de bloei oogsten, omdat de smaak van de bladeren van de dragon dan het sterkste is. Gebruik het kruid het liefst vers en met mate, zodat de smaak niet gaat overheersen. Maar, je kan dragon ook drogen en invriezen.
Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling. Dit zet vochtdeeltjes in het eten in beweging en door wrijving komt warmte vrij.
Het is een goed idee om het kersenpitkussen lichtjes te vernevelen of te besprenkelen met water. Dit zorgt er namelijk voor dat de pitten niet uitdrogen. Het is beter dat het kussen iets te vochtig aanvoelt dan iets te droog.
Gerechten opwarmen gaat prima in de (hetelucht-)oven. Maar ook het opwarmen in de pan of koekenpan gaat goed. Persoonlijk vind ik stamppot die in de koekenpan is opgewarmd juist lekker doordat er een korstje op ontstaat. Potjes babyvoeding kunnen prima in een pannetje met heet water, au bain marie, opgewarmd worden.
Een plastic bakje dat geschikt is om te verwarmen heeft meestal de tekst 'microwave-safe' onderop staan. Het is ook te herkennen aan een vierkant icoon met golflijntjes. Niet alle plastic bakjes worden echter getest, waardoor je niet altijd zeker weet of een bakje veilig is om eten in te verwarmen.
Als de warmte niet goed weg kan door opgehoopt stof, is er brandgevaar. Denk aan wasdrogers, magnetrons, elektrische ovens, mechanische ventilatiesystemen, ventilatorkachels, computers, laserprinters en haarföhns. Alle apparaten zijn veiliger als u ze schoonhoudt. Maar pas op, water kan kortsluiting veroorzaken.
Aluminiumfolie. Aluminiumfolie is ook niet erg geschikt om te gebruiken in een magnetron. Het blokt namelijk de straling van de magnetron en daardoor zal er niks met je eten gebeuren. Daarbij komt nog dat als het folie een beetje gekreukt is er vonkjes ontstaan.
Zolang de luchtvochtigheid niet te hoog is, zal de was op het wasrek ook wel drogen. De beste manier is om de snelst drogende spullen in het midden te hangen en moeilijk drogende spullen aan de uiteinden.
Warme lucht kan meer vocht bevatten dan koude lucht en is daarom gunstiger voor de droogtijd van stucwerk.
De was buiten drogen als het koud is, kan zeker. Al is het wel handig om de weersomstandigheden in de gaten te houden. Vooral wanneer er een zachte wind staat, droogt je was prima, al kan het wel iets langer duren dan in de zomer.