Vooral kinderen die zich onzeker voelen wanneer ze tekenen of ontevreden zijn met hun eigen tekentalent, hebben deze extra aandacht voor wat ze gemaakt hebben, soms echt even nodig om te blijven tekenen. Deze stimulans is belangrijk, want tekenen is niet alleen leuk, het is ook heel goed voor de ontwikkeling.
We zetten ze even op een rijtje: Tekenen is goed voor je hand-oog coördinatie. Hoe vaker je het doet, hoe beter je verhoudingen leert inschatten en perspectief leert vastleggen. Herinneringen en ervaringen worden beter opgeslagen in je brein en kun je je levendig voor de geest halen.
“Tekenen was rustgevend en zorgde voor ontspanning.” Tijdens zijn studie Geneeskunde op Maastricht University ging Daan voor het eerst delen van het menselijk lichaam tekenen.
Iedereen kan leren tekenen
Het is echt waar! Iedereen kan leren tekenen. In elk onderwerp wat je op een afbeelding waarneemt, zijn herkenbare vormen te zien. Cirkels, piramides of een vierkante vorm, zijn de basis van het tekenen.
Zoek voor je begint met tekenen een eenvoudig voorbeeld uit om na te tekenen. Kijk eens in tijdschriften, daar staan vaak simpele tekeningen in ter illustratie van artikelen. Bijvoorbeeld een sierrandje, hartjes, pijlen of bloemen. Pak een vel papier en teken het voorbeeld na.
Traint je hersens om je te concentreren
Schilderen op nummer helpt om de hersenen te betrekken bij het kunnen ontwikkelen en volgen van patronen, dus er is een logica in het spel. Het is een zelf-veroorzaakte staat van focus. De actie van schilderen op nummer impliceert zowel logica als creativiteit.
De hersenen, die ook wel eens het brein worden genoemd, zijn een deel van het centrale zenuwstelsel. Ze liggen binnenin je schedel en je hersenvliezen, die zorgen voor bescherming.
Wat tekenen zo moeilijk maakt
maakt wellicht dat het geen evolutionair doel dient, nodig om de soort in stand te houden zoals eten en ademen. Ons waarnemingssysteem is gericht op het snel kunnen detecteren en identificeren van objecten om er adequaat op te kunnen reageren maar niet om ze te tekenen.
Als je peuter twee jaar is begint hij met tekenen. Het tekenen begint met krassen, eerst vooral in het midden van het vel tekenpapier. Daarna gaat je kind lijnen trekken en daarna rondjes tekenen.
Dit kan een kind op verschillende leeftijden tekenen :
Een een- tot tweejarige kan krabbelen en moet een potlood gericht – in vuistgreep – kunnen vasthouden. Een driejarige probeert voorzichtig de pincetgreep uit en begint een kruis te tekenen. Veel kinderen tekenen een kruis in een cirkel.
10-12 jaar:
Geometrische vormen worden interessant. Het kleuren en mengen hiervan komt opnieuw in de belangstelling. Het kind wordt de baas over de eigen tekening en ze kunnen streng oordelen over hun eigen werk.
Alles wat rond is, is heel gemakkelijk te tekenen (een bal, een appel, een meloen, enz.). Motieven met weinig details kunnen bijvoorbeeld een banaan, een TV, een lamp of iets dergelijks zijn. Te veel verschillende motieven tegelijk kunnen ook een belemmering zijn.
Twee kleine streepjes op de juiste plek en ineens kijkt je gezicht boos, verdrietig of verbaasd.
Wanneer kinderen schilderen of tekenen, leren zij hun verbeelding en creativiteit de vrije loop te laten. Ze gebruiken tekeningen om verhalen te vertellen die ze niet met taal kunnen uitdrukken. Met behulp van papier, een paar stiften en verf is het mogelijk om iets persoonlijks en iets nieuws te creëren.
De oplosmiddelen zijn eigenlijk de schadelijkste componenten in verf. Voor de gezondheid zijn vooral de 'Vluchtige Organische Oplosmiddelen' (VOS) in verf schadelijk. Ze zijn schadelijk voor de hersenen, de huid en zijn nadelig voor de voortplanting.
Schilderen bevordert niet alleen de concentratie, deze activiteit zorgt ook voor het verlichten van je stress. Bovendien kan het de fijne motoriek verbeteren, zowel bij kinderen als bij ouderen. Voor kinderen is schilderen vooral belangrijk om zich uit te drukken, te communiceren en de fijne motoriek te verbeteren.
Slijp je potlood goed en teken de omlijning van de ogen waarbij de bovenste lijn precies door het midden van de ogen loopt. Teken vervolgens de pupillen en de lijn waar je de mond gaat tekenen. Schets tot slot ook alvast een deel van de haarlijn met licht gebogen lijnen.
Een iets dikkere lijn over de buitenste omtrek van een voorwerp op de voorgrond geeft al een behoorlijk diepte-effect, zoals je hierboven kunt zien. Ook door de kleur van lijnen kun je diepte in je tekening krijgen. Gebruik bij voorkeur een donkerdere kleur voor de voorgrond, een lichtere voor de achtergrond.