Wat is het inschrijvingsbewijs? Het inschrijvingsbewijs of kentekenbewijs is een grijs- en geelkleurig document voor het inschrijven van je voertuig. Dit document levert bewijs dat je voertuig is ingeschreven bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Het kentekenbewijs (=inschrijvingsbewijs) is een roze of zandkleurig document van formaat A4 (voor de voertuigen ingeschreven na 15/01/2011). Dit document levert het bewijs dat uw voertuig ingeschreven is bij de DIV (Dienst voor Inschrijving van de Voertuigen).
Wat is een kentekenbewijs? Het kentekenbewijs (CIM) is een document dat bevestigt dat uw voertuig is ingeschreven. U heeft het nodig om uw voertuig op de openbare weg te gebruiken, opnieuw in te schrijven of te verkopen. Het CIM volgt het voertuig.
Gelijkvormigheidsattest & inschrijvingsbewijs
Het gelijkvormigheidsattest krijg je bij de aankoop van je wagen. Het inschrijvingsbewijs – ook wel 'kentekenbewijs' genoemd – krijg je van de Dienst voor Inschrijvingen van Voertuigen (DIV) wanneer je een nummerplaat aanvraagt. Het bestaat uit twee delen.
In sommige gevallen is dit nog een ouderwets papieren document. Auto overschrijven - wat nodig?: Bij het overschrijven van een auto is de kentekencard met tenaamstellingscode nodig of het papieren kentekenbewijs tenaamstellingsbewijs (Deel IB) en het overschrijvingsbewijs (Deel II).
Het kentekenbewijs deel 3 heet sinds 1 juni 2004 het overschrijvingsbewijs. Vanaf 1 januari 2014 is dit weer vervangen door de tenaamstellingscode. Dit is het deel dat nodig is bij overschrijving van het kenteken en dat je thuis moet bewaren.
Als u uw voertuig verkoopt, moet u zorgen dat de koper het kentekenbewijs op zijn naam laat zetten. Dit heet overschrijven. Gebeurt dat niet? Dan blijft u als eigenaar verantwoordelijk voor het voertuig en bijbehorende verplichtingen.
Doe onmiddellijk aangifte bij de politie. Breng van je tweeledig inschrijvingsbewijs het gedeelte dat je nog hebt, mee. Je krijgt een attest van je aangifte. Hiermee kan je, via je verzekeringsagent, een nieuw inschrijvingsbewijs aanvragen bij de Dienst voor Inschrijving van Voertuigen (DIV).
U kunt een nieuw kentekenbewijs aanvragen bij de RDW. Ook kunt u een nieuwe tenaamstellingscode aanvragen via de website van de RDW.
Doe zo vlug mogelijk aangifte bij de politie. Bij verlies of diefstal van het inschrijvingsbewijs is het de titularis van het betrokken voertuig die de aangifte moet doen. Bij de aangifte dien je het voertuig, waarvan het inschrijvingsbewijs verloren of gestolen is, mee te brengen.
Wie met de auto rijdt, is verplicht om altijd volgende documenten bij te hebben: rijbewijs en identiteitskaart. groene of witte kaart afgeleverd door uw verzekeraar.
Je hebt een kentekenbewijs nodig om aan te tonen dat je in het bezit bent van een voertuig. In 2014 is het papieren bewijs vervangen door een kentekencard.
Op de achterkant van het voertuig staan de kenletters van de staat waar het is ingeschreven.
Waar het papieren kentekenbewijs uit twee delen bestaat, bevat de kentekencard (2021) de gegevens van de auto én de eigenaar. Verder staan er veel gegevens op het nieuwe kentekenbewijs. De letters voor de gegevens geven aan om wat voor soort informatie het gaat (o.a. naam, adres, gewicht voertuig, specifieke datum).
Kentekenbewijs deel II: Dit deel ontvangt u alleen als u een voertuig exporteert. Dit papieren kentekenbewijs deel II bevat onder andere de naam en adresgegevens van degene die het voertuig heeft uitgevoerd. De combinatie van kentekencard en papieren deel II heeft de functie van uitvoerkentekenbewijs.
Het 1e deel van de code ontvangt u als u een voertuig koopt.Het 2e deel zit bij de kentekencard die wij u toesturen. U voegt de 2 delen van de code zelf samen. De code heeft u nodig als u uw voertuig wilt verkopen inruilen, schorsen, slopen of exporteren.
Zonder deel 1A en deel 1B mag je niet op de openbare weg rijden en zonder deel 2 kun jij je auto niet verkopen. Je kunt online, telefonisch of schriftelijk een nieuw kentekenbewijs aanvragen.
Als u in uw auto rijdt, moet u altijd het kentekenbewijs bij u hebben. Vraagt de politie om uw kentekenbewijs en kunt u deze niet tonen? Dan krijgt u een boete van €45.
Fluohesje. Het is verplicht om minstens één fluohesje in de auto te hebben. De bestuurder dient die dan aan te doen van zodra die de auto verlaat bij pech of een ongeval. Aanbevolen is om meerdere hesjes in jouw auto te hebben voor eventuele passagiers.
Volledig kentekenbewijs
Bij het verkopen van een auto heb je officieel gezien maar één ding nodig: het volledige kentekenbewijs. Je gaat de auto namelijk op naam van de nieuwe eigenaar zetten, dit heet ook wel het overschrijven van het kenteken.
U wilt weten of het verplicht is om een origineel kentekenbewijs bij je in de auto te hebben. Ja, u dient altijd de originele documenten te kunnen tonen indien er door bijvoorbeeld de politie naar wordt gevraagd. Ook buiten onze landsgrenzen. Een kopie is dus niet toegestaan.
Om een auto op uw naam te kunnen zetten moet u ingeschreven staan in de BRP, in Nederland wonen en een geldig ID hebben. Staat u niet of onjuist ingeschreven in de BRP, dan is een kenteken op naam zetten niet mogelijk.