Door een agressieve shampoo kunnen je haar en hoofdhuid droog worden, met alle gevolgen vandien: jeuk, schilfers, noem maar op. Zolang je een milde shampoo gebruikt om je haar dagelijks te wassen, kan het niet zoveel kwaad."
Probeer je haar niet te vaak te wassen, zodat je de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de kans geeft om het werk te doen. Wanneer je je haar wel te vaak wast, kan de shampoo de natuurlijke, gezonde voedingsstoffen uit het haar verwijderen, waardoor je haar droog en beschadigd blijft.
De meeste mensen met fijn haar moeten vrij vaak wassen met shampoo, omdat talg en vuil het haar verzwaren waardoor het er plat en vettig uitziet. Daarom wil je meestal om de dag een shampoo gebruiken.
Het is dus niet per se slecht om je haar iedere dag te wassen, maar houd er rekening mee dat hoe vaker je het wast, hoe meer talg je hoofdhuid produceert en hoe eerder je haar ook weer vet wordt.
De juiste hoeveelheid: hoeveel shampoo gebruik je? De juiste hoeveelheid shampoo verschilt per product, maar meestal wordt een hoeveelheid in je handpalm ter grote van een 1 euro muntstuk aangeraden.
1 keer wassen is reinigen, 2 keer wassen is verzorgen
Als jij je haar de eerste keer wast, zal je merken dat je shampoo minder schuimt. Tijdens deze wasbeurt reinig je het haar en zet je de haarschubben open zodat bij een tweede keer wassen, de verzorgende ingrediënten van je shampoo in het haar kunnen dringen.
Wanneer je haar droog en beschadigd is, is het goed om je haar om de drie of vier dagen te wassen. Niet te vaak, want dan droogt het namelijk sneller uit. Geef de natuurlijke oliën op je hoofdhuid de tijd om je puntjes te bereiken.
Zweet bestaat uit lichaamsafval en zout, wat je haren droog en stug maakt als je het laat opdrogen in je haren. Kortom, je wilt zweet niet te lang in je haren laten zitten en lekker je haren wassen na het sporten.
Je mag het elke dag nat maken (voor een fris gevoel), als je het maar niet elke dag met shampoo wast. Dus bijvoorbeeld: dag één shampoo, dag twee nat, en dag drie alleen conditioner. Dat is veel gezonder voor je haar en je hoofdhuid, en dat is uiteindelijk beter voor iedereen.”
Schuimstoffen. Schuimmiddelen zoals sulfaten, maar ook cocamide dea en lauramide dea, zorgen ervoor dat je de shampoo makkelijk kunt verdelen en dat het product goed schuimt. Maar eigenlijk zijn ze volledig overbodig en werken ze soms zelfs overmatig uitdrogend en irriterend voor je haar.
Shampoo kan een oorzaak zijn van haaruitval. Het gaat hier vaak om het gebruiken van de verkeerde shampoo. De oorzaak van haaruitval ligt aan de combinatie van shampoo en de conditie van de hoofdhuid.
Ingrediënten in shampoo
Maar ook een standaard elke dag shampoo van een doorsnee merk bevat ingrediënten die niet in de buurt van je lichaam thuis horen. Neem bijvoorbeeld Andrélon Elke Dag Shampoo en Syoss Volume Shampoo. De shampoo van Andrélon bevat o.a. Sodium Laureth Sulfate (SLES), Disodium EDTA en PPG-6.
De conclusie op de vraag: vaak van shampoo wisselen of niet? Het is zeker geen verplichting en als je blij bent met je shampoo hoef je zeker niet te wisselen. Merk je echter dat je haar behoefte krijgt aan een ander soort shampoo vanwege het seizoen of je gezondheid, dan kun je (tijdelijk) van shampoo wisselen.
Een 2-in-1 shampoo helpt om uw hoofdhuid goed verzorgd te houden. De lengten van uw haar zullen worden versterkt, zonder gespleten punten of beschadigde punten.
Volgens de Amerikaanse haarstylist Philip B. is het juist heel goed voor je haar om het eerst met conditioner te wassen en daarna pas met shampoo. Conditioner hydrateert je haar zonder dat het heel slap wordt, terwijl shampoo het vaak wat zwaarder maakt.
In principe is het advies om niet elke dag je haar te wassen, maar 1 à 2 keer per week. Maar hoe vaak je haar wassen goed voor je is, hangt ook af van andere factoren. Sport je veel of ben je op vakantie in een vochtig en warm klimaat? Dan ben je gebaat bij meerdere wasbeurten per week.
Je haar wassen met alleen water is ook een natuurlijk alternatief voor het gebruik van shampoo. Door je haar te wassen met alleen water vermijd je dat je haar in aanraking komt met de sulfaten in shampoo, die je haar anders droog en broos kunnen maken.
Het effect van regelmatig je haar knippen
Als je regelmatig je haar knipt dan blijft je haar gezond. Dit komt omdat je de dode gespleten puntjes weghaalt. Het haar bij de wortel krijgt zo de mogelijkheid om door te groeien en jij blijft de lengte houden, zonder dat je haar verder gaat splijten.
Je hoort vaak dat mensen zeggen dat je haar sneller groeit als je het vaker laat knippen. Dit is echter een fabel! Het knippen van de puntjes heeft geen invloed op de groeisnelheid. Het haar groeit immers vanuit de wortels; het enige levende gedeelte van je haar.
Wist je dat sporten niet alleen goed is voor je lijf, maar ook voor je haar? Sporten zorgt voor minder stress en dus minder haaruitval. Ook zorgt beweging voor een betere bloedcirculatie. Hierdoor gaan er meer voedingsstoffen en zuurstof naar je haar.
Een milde shampoo is extra zacht voor de hoofdhuid en kan ideaal zijn voor mensen die snel last hebben van een geïrriteerde hoofdhuid. Omdat ze zo zacht zijn zijn ze ook ideaal om te gebruiken als ' voorwas'.
Vroeger wasten mensen hun haren niet met shampoo, maar met gewone stukken zeep. Niet erg fijn, want de combinatie van hard water en sterk ontvettende zeep zorgde ervoor dat er altijd wel een restje zeep achterbleef.
Je stript als het ware de hoofdhuid van zijn natuurlijke olieën, waardoor de talgproductie alleen maar wordt gestimuleerd. Het gevolg: haar en hoofdhuid die compleet uit balans zijn. Afhankelijk van je haar- en hoofdhuidtype is het aan te raden om je haar daarom één keer per week te wassen.